Hidayet KIRAN

Hidayet KIRAN

Bakkal Amca Ne duruyorsun Helva Yapsana

Uşak Gündem’in sıkı takipçileri dün akşam vakitlerinde girdiğimiz flaş haberi mutlaka okumuşlardır.

Galatasaray S.K.eski yöneticisi ve 1481 A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Ural Aküzüm ile Uşakspor A.Ş. devir işlemleri konusunda anlaşmış, Teknik Direktör Bülent Akın ve Arda Turan gibi yetenekleri Türk futboluna kazandırmış, Alt Yapı Hocası Sayın Recep Yazıcı da Sportif Direktör olarak Uşakspor’da göreve başlayacakmış. Hayırlı uğurlu olsun. İnşallah başarılı olurlar.

Valla ben futboldan hiç anlamam. Doğru dürüst takım bile tutmam. Yazımın konusu da futbol değil zaten.

Bir önceki yazımda Uşak’ın yeterince tanıtılmadığından bahsetmiş, Uşak için; “Yağ var, şeker var, un var. Ancak helva yapacak kimse yok” diye hayıflanmıştım.

https://www.usakgundem.com/yag-var-un-var-seker-var-ama-usakli-olarak-helva-yapmasini-bilmiyoruz-makale,308.html

Ben futboldan anlamasam da bir yerleşim alanın tanıtımında en önemli unsurlardan birisi de futboldur. Şimdi Uşakspor devroldu ya. Maçlarını yine emektar Bir Eylül Stadı’nda mı oynayacak?

Şimdilerde bir ilin tanıtımı için her şeyi komple düşünmek gerekir. Son yıllarda devletimiz, o üstü oval, membran kaplama, hatta stadın üzerinde o şehrin ya da futbol takımının adı yazar. Havadan çekimlerde içi yemyeşil çevresi beyaz o şik stadyumları gördükçe Uşaklı olarak; “Niçin benim memleketimde yok” diye kahrediyorum. Çünkü bir çok ilçede bile bu modern statlardan var.

Yarın Uşakspor yeni yönetimi ve yeni yapılanmasıyla ve de Allah’ın izni ile TFF 1. Lige ya da Süper Lige çıksa maçlarını “Artık ben gidiyorum” diye çığlık atan yorgun ve 60’na merdiven dayamış yaşlı Bir Eylül Stadında oynamaya devam mı edecek?

Uşak’ı tanıtmak istiyorsak; stadından, yiyeceğine, otogarından yoluna her şey mükemmel olmalı diye düşünüyorum.

Türkiye'nin destinasyon odaklı ilk bölgesel turizm markası 'Mezopotamya' Geçtiğimiz yıl Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Mehmet Nuri Ersoy ve Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın da katıldığı bir etkinlikle Şanlıurfa’da tanıtılmıştı.

Yaklaşık 5 bin yıllık tarihi olan, Frik, Lidya, Roma, Pers, Bizans, Osmanlı gibi birçok uygarlığını izlerini taşıyan ilimiz içinde yukarıda arz ettiğim şekilde bir destinasyon programı hazırlanamaz mı?

Hemen aklıma geliveren, Eskişehir, Afyonkarahisar ve Kütahya üçgeninde yer alan Firig Vadisi, veya Denizli Pamukkale (Leodikya), Burdur (Sagalassos Antik Kenti) ve Uşak, (Pepuza, Sabeste, Taşyaran) gibi tarihi yerleri ve doğal güzellikleri kapsayan Kula ve İzmir istikametine kadar uzanan bir destinasyon planı olsa Uşak için ne kadar güzel olurdu değil mi?

Bence ilimiz Uşak; doğa, kültür, inanç, gastronomi turizmi ile eko ve termal turizm alanlarında oldukça zengin ve bakir bir bölgede yer almaktadır.

Salih Kılınç Ağabey bana Uşak’ta tescilli ya da tescilsiz 600’den fazla ören yeri olduğunu söylemişti. Ne kadar zengin bir kültürel varlık üzerinde oturuyormuşuz da haberimiz bile yokmuş. Ne kadar hazin.

Geçtiğimiz Nisan ayında Salih Ağabey; “Uşaklı halısına sahip çıkamadı” başlıklı bir haber yapmıştı.

https://www.usakgundem.com/kultur-sanat/usakli-halisina-sahip-cikamadi-h9650.html

Haberde, tarihi Uşak halılarının yurt dışında; Paris Louvre Müzesi, Floransa Bardini Müzesi, New York Metropolitan Sanat Müzesi, Philedelphia Müzesi, Londra’daki Victoria ve Albert Müzesi, National Gallery of Art, Budapeşte Milli Müzesi gibi dünyanın en çok ziyaret edilen müze ve sanat merkezlerini süslediği,

Yurt içerisinde; İstanbul Türk ve İslam Müzesi, Berlin İslami Sanatları Müzesi, İstanbul Vakıflar Halı Müzesi, Konya Mevlana Müzesi, Ankara Vakıf Eserleri Müzesi, Eskişehir Odunpazarı Müzesi ve Çanakkale Arkeoloji Müzesi gibi ülkemizin en önemli ve büyük müzelerinde en nadide eserler olarak sergilendiği ve insanalrın tarihi Uşak halısıunı görmek için birbirleriyle yarıştığı bilgisine yer verilmişti.

Neredeyse dünyanın ve ülkemizin belli başlı tüm müzelerinde bulunan Uşak Halısı bir tek nerede yok biliyor musunuz? Belki inanmayacaksınız ama sıkı durun…

UŞAK HALISI BİR TEK UŞAK’TA YOK….

Salih Ağabeyin araştırmasına göre; ülkemizde ve dünyada milyonlarca insanın görmek için birbiri ile yarıştığı bu tarihi halıların dokunduğu topraklarda bir tane bile yok. Uşak Müzesi envanterine kayıtlı en eski Uşak halısı sadece 110 yıllık.

Bakkal amca!, Bakkal amca! / Ne var? / Yağın var mı? / Var var / Unun var mı? / Var var / Şekerin varmı? / Var var / Ne duruyorsun? / Helva yapsana! Helva yapsana!

Helva yapsana! / Vay vay / Helva yapsana!

Önceki ve Sonraki Yazılar
Hidayet KIRAN Arşivi