Böylesi ancak Uşak’ta olur; ‘Çöplüğe sıfır akıllı şehir

Sayın Çakın bir röportajında; “ İzmir-Ankara yolunu esas alarak, çarpık yapılaşmanın dönüşümü konusunda adım atmamız gerekiyor. Uşak’ın kuzeybatısı, kentsel genişleme bölgesi olarak belirlendi. Meclisimizden geçirdik, bakanlık inceliyor. Modern bir şehrin altyapısını oluşturmaya çalışıyoruz. Düşüncemiz, yatay mimariyi kullanarak sıfır atık ilkesiyle ‘akıllı şehir’ inşa etmek. Cumhurbaşkanımızın manifestosu doğrultusunda yenilenebilir enerjiyi de çok önemsiyoruz. Kendisine de arz ettik. Park alanları ve geni
Böylesi ancak Uşak’ta olur; ‘Çöplüğe sıfır akıllı şehir

Burada “şehrimizin kuzeybatısı” dediği kısım, Hacıkadem Çamlığı ile Anıttepe (Eski şehir çöplüğü) arasında kalan 3 bin 736 dönümlük devasa bir alan. Daha önce de defalarca yazmıştım. Burası imara açıldığı takdirde kent ormanından yaklaşık 70 bin ağacın kesilme tehlikesi olduğuydu. Bu bölgede büyük bir yeşil alan imara açılması için uğraşılıyor. Bakanlık da projelere onay verdi.

Sanırım Uşak Belediyesi burada yatay mimari bahanesine sığınarak “Batıkent” misali çok lüks en fazla 3 katlı villaların yapıldığı, üst düzey varlıklı insanların keyifli yaşayabileceği mekanlar için alan yaratmak istiyor. Binlerce ağacı kesip yeşili katletmek pahasına gelir elde edip belediyenin borçlarını ödemeyi planlıyor.

Şehrin kuzeybatısına gitmişken, burada TOKİ tarafından yapılması planlanan 783 konutluk bir şehir var. Şehir diyorum, Çünkü bu konutlarda 3 bini aşkın kişinin oturması söz konusu. TOKİ tarafından yapılması planlanan bu yerleşim alanının eski şehir çöplüğü üzerinde bulunduğu, 1989 yılında İstanbul Ümraniye’de yaşanan patlama ve 34 vatandaşımızın yaşamını yitirmesi, sık sık Sayın Cumhurbaşkanı tarafından da dillendirilir.

Sayın Çakın’ın “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü”  nedeni ile gazetecileri toplayıp bir yıllık icraatlarını anlattığı şov programında Salih Kılınç olarak bu konuyu dillendirmiş ve başkandan hiçbir tehlike olmadığı cevabını istemiştim.

Bunun üzerine Sayın Çakın’a 783 konutluk alanda zemin etüdü ve jeolojik ve de diğer teknik raporların olup olmadığını sormuş, Sayın Başkan da hepsinin ellerinde olduğunu söylemişti.

Bugüne kadar bu raporlar kamuoyuna açıklanmadı. TOKİ’de bir türlü burada çalışmalara başlayamadı. Uzmanlara göre; bu tür eski çöplük alanlarında yerleşim alanı kurulabilmesi için 50-60 yıllık bir zaman dilimi gerekli ki, tabanda biriken metan gazı tamamen tahliye olmuş olsun. Maazallah, her zaman ikinci bir Ümraniye faciası yaşanması söz konusu olabilir.

İlgili Haberler