Müfettişlerden belediyeye imar incelemesi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından imar yasasında yapılan değişiklik ve düzenlemeleri hiçe sayan Uşak Belediyesinin, müfettişler tarafından incelemeye alınması ve belediye başkanı ve yardımcılarının uykusuz geceler yaşamasına neden oluyor.
Müfettişlerden belediyeye imar incelemesi

Geçen yıl Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yapılan imar kanundaki değişiklikleri ve düzenlemeleri hiçe sayarak eski imar notu ile Uşak’ın muhtelif yerlerine çok katlı imar izni veren Belediye meclis kararının iptali için İYİ Parti Uşak Merkez İlçe Başkanı Hakan Savaş tarafından yargıya başvurulması üzerine İçişleri Bakanlığının harekete geçtiği öğrenildi.

Edinilen bilgilere göre; İçişleri Bakanlığı, Uşak Valiliğine konunun araştırılması için talimat verdi. Uşak Valiliği de belediyenin iç denetçilerinden konuyu araştırmasını istedi.

Kulislerden sızan bilgilere göre; müfettişlerin, belediyenin çok katlı inşaat ruhsatı verdiği müteahhitlerden rant vergisi almadığı takdirde kamu zararı doğacağı ve başta Uşak Belediye Başkanı, yardımcıları ve sorumlu müdürler olmak üzere birçok kişiye zimmet çıkarılması gerektiği yönündeki görüşü belediyenin üzerine kabus gibi çöktü.

Belediyeden çok katlı inşaat ruhsatı alan bir çok müteahhit ve mülk sahibi şimdi bu rant vergisini ödemek zorunda kalacak ve milyonlarca lira zarara uğramış olacak.

Geçen yıl (2020) yıl başında rant vergisi diye bir yasa yürürlüğe girdi.  Uşak Belediyesi 1997-1998 yıllarında yaptığı ilk imar çalışmasında bir imar notu eklemiş ve demiş ki; “Ada bazında imar planın önünü açmak için toplu ve yüksek binalar yapılırsa bu binaların kaç kat olduğuna bakmam.”

Uşak Belediye Meclisi yatay mimariyi teşvik etmek için yapılan bu yasa değişikliğine uyum sağlamak amacıyla, imar notunu geçen yıl haziran ayında oy birliği ile iptal etti. Ancak iptal kararının 1 Ağustos tarihinden itibaren uygulanması yönünde karar aldı.

Konuyu inceleyen belediye denetçileri; “Siz, belediye meclisi olarak yasayı öteleyip kafanıza göre süre koyamazsınız. Karar aldığınız tarihte iptal etmek zorundasınız. Bu kanuna aykırıdır.” şeklinde tenkit etti.

Güvenilir kaynaklardan alınan bilgilere göre müfettişler, “Kim böyle çok katlı bir bina yapmak isterse müteahhit, mal sahibi vb. bu binalardan kazanç elde ediyorsa rant vergisini ödemek zorundadır. Ama siz bu rant vergisini almayarak kamu zararına neden oldunuz” şeklinde görüş bildirdi.

Uşak Belediyesi mücavir alan içerisinde yaklaşık 100’ e yakın müteahhitin yaptığı bu binaların rant vergisinin tahsil edilmesi gerekiyor. Bu da çok yüklü bir rakam.

Konunun uzmanları,100’e yakın müteahhit ya da mal sahibinden 5’er milyon TL tahsil edilse 500 milyon (Eski para ile 500 Trilyon) TL gibi korkunç bir rakam ortaya çıktığını, paranın bir kısmının çevre ve Şehircilik Bakanlığına aktarılması gerektiğini, yarısı bile belediyeye kalsa belediyenin borçlarını ödemeye yeteceği yönünde görüş birliğindeler.

Şimdi bu olayın sehven (hatalı) yapıldığı kabul edilirse, belediyenin bu hatasını mevcut yasalar çerçevesinde düzeltmesi gerekir. Bu da belediyenin 22 Şubat 2020 tarihinde yeniden düzenlenen imar yasasını bypass edip eski imar notu ile çok sayıda kat yapacağına inanıp ruhsat başvurusunda bulunan yaklaşık yüz müteahhitten rant vergisini faizi ile tahsil etmesi gerekiyor.

Yapmadığı takdirde, uygulayıcı olarak başta belediye başkanı ve yardımcılarına zimmet çıkartılması söz konusu.

(SALİH KILINÇ/ÖZEL HABER)

İlgili Haberler