Salih Kılınç

Salih Kılınç

MODERN KÖLELER BANAZ TOKİ VE UMPAŞ SERAMİK İŞÇİLERİ

Öncelikle bugünün 24 Kasım Öğretmenler Günü” olması nedeni ile günlerini kutlar, başta kızım olmak üzere tüm öğretmenlerin ellerinden öperim.

 İyi ki varsınız Sevgili Öğretmenlerim.

Geçtiğimiz günlerde www.usakgundem.com  olarak bir haber yapmıştık. 21 Kasım tarihli haberimizde, AK Parti Uşak Milletvekili Sayın Dr. İsmail Güneş’in TBMM de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bütçesi sırasında yaptığı bir konuşmayı TBMM tutanaklarından bulup haberleştirdim.

https://www.usakgundem.com/ekonomi/gunes-toki-yoksul-insanlari-ev-sahibi-yapti-h6572.html?fbclid=IwAR1z9E2AlBRfnAwowsEJF70MQQn9ZkvhgaX2aeQbCK7fjg0cASV5EVNv48I

Sayın Güneş; “TOKİ sadece zengin kesimlere hitap ediyormuş gibi, rant oluşturuyormuş gibi bir algı oluşturdu. Herhâlde bilgisizlikten veya yeterli bilgi sahibi olamamasından kaynaklanan bir durum diye ben ifade etmek istiyorum. 975 bin konut yapmış TOKİ. Daha önceki 1984 yılında kurulan TOKİ 2002'ye kadar 40 bin konut üretmiş. Daha önceki dönemlerde "TOKİ'nin vatandaşlarımıza ev yapıp da vermişliği var mıdır?" derseniz herhâlde çok azdır. Şimdi, bakın, ben şöyle söyleyeyim: TOKİ bu 975 bin konuttan 438 binini dar ve orta gelirli. Ondan sonra 153 binini alt yoksul gelir grubu için yapmış ondan sonra 164 binini gecekondu dönüşümü için yapmış. TOKİ'nin sosyal projelerinin yanında tabii, kendine finansman sağlamak için yaptığı projeler de var. Bu çok az. Ne kadar o? 21 bin gibi bir rakam. Bunun yanında hastane yapmış, üniversite yapmış, okul yapmış, ne bileyim yani her türlü hizmeti vermiş” ifadesini kullanmıştı.

Bu haberimizin altına sosyal medyada çok ilginç yorumlar yapılmış. İşte dikkatimi çeken bazı yorumlar:

İnci Gündüz “TOKİ Banaz da yaptığı binaları tam teslim etmedi ve söz verdiği ve yaparım dediği hiç bir eksiği tamamlamadı. Şu en son müteahhitlik firmasının adamları var ama adamlar maaşını alamıyor insanlar mağdur. İsmail Bey gelseniz de insanların sorunlarını dinleseniz. İçler acısı kiradan kurtulmak için insanlar bir an önce girmek zorunda kaldı yaşlısı var hastası var. Vekilim size oy verirken bizleri temsil edin diye veriyoruz. TOKİ’yi temsil edin diye değil. İnsanların mağduriyetini giderin lütfen. Allah'a emanet insanları tek başına bıraktılar ilgilenen yok. Fosseptik çukurlarının ağzı açık firma kapatmıyor ve bir çocuk düşse bir canı geri verebilecek mi bu firma? Lağım kokusundan insanlar camlarını açamıyor. Ama davulun sesi uzaktan hoş geliyor.. Yakına gelin bir de buradan ilk ağızlardan dinleyin”

Anlaşılan okurumuz İnci Hanım çok dertliymiş ki; hızını alamamış. İkinci bir yorum daha yapmış.

Inci Gündüz: “Banaz TOKİ evleri neresinden tutsanız elinizde kalıyor. Ne doğru dürüst kalorifer düzeni var aç her yer su altında kalıyor petekler akıtıyor. Su boruları döşenmiş çoğu yer bağlantı yapılmamış açtığında akıtıyor. Banyolara laf olsun duş teknesi konulmuş gideri yok. Ama paraya gelince tıkır tıkır alıyorlar. Bütün dairelerin bir üstünden sular, banyo gideri bir alt daireye akıtıyor. Kullanılan malzemeler içler acısı. gel bu insanları dinle biraz. İsmail Bey siz vekillerimizi de bekliyoruz. Seçim zamanı gün de on kez geliyorsunuz ondan sonra yok.”

İnci Hanımın paylaşımlarından, TOKİ tarafından Banaz ilçesine yapılan 137 toplu konutun tam olarak bitirilemeden teslim edildiği ve kalitesiz yapı yüzünden insanların çok güç şartlarda ikamet etmeye çalıştığı anlaşılıyor.

TOKİ’nin Banaz İlçesindeki binaların kalitesiz olmasının nedeni, inşaata başlayan taşeronunun işi kıvıramayınca kaçması olmuş. Binalarda yukarıda işaret edilen sorunların doğmasına neden olmuş.

“Beterin beteri vardır” derler ya O hesap. Daha da beteri taşeron firma kaçınca, çalışan onlarca işçi maaşını alamadığı gibi ilçede alış veriş ettikleri yedikleri içtikleri esnafa da dünya kadar borç takıp sırra kadem basmışlar. Pandemi döneminde zor günler yaşayan Banaz esnafının beli bir kat daha bükülmüş.

Bir okurumuz da yaklaşık bir yıldır emeğinin karşılığını beklediğini şöyle ifade etmiş:

Safiye Ramazan Türegün: “Amin güle güle otursunlar da ya o TOKİ’de çalışıp ta parasını alamayanlar ne olacak?  4 bin 500 liramız kaldı. Karda kışta soğukta sabah ezanıyla gittim. Hala paramı alamadım. Bunu da duysun yetkililer lütfen.  Allah rızası için vermediler işverenler paramı. Yardımcı olun Ocak sonunda bıraktım işi ve hala paramı alamadım

Daha önceki yazılarımda TOKİ’nin projelerinin eni konu sorgulanması gerektiğine işaret etmiştim. Ne yazık ki bir etkisi olmamış. Çöpleri hasıraltına süpürmekle ortalık temizlenmiş olmuyor.

Evlere taşınanlar perişan, çalışan işçiler parasını alamadığı için perişan, esnaf  verdiği mal ya da hizmetin bedelini alamadığı için göçmüş durumda.

Hazır reform paketinde yeni açılımlar gündemdeyken bu mağdur insanlarımızın sorununu da gidermek büyük bir sevaptır diye düşünüyorum.

UMPAŞ SERAMİK YARASI KANGREN OLDU

Fatih Özcan adlı okurumuz: UMPAŞ (Seranova) Seramik mağduru olduğunu, 350 işçinin hakkını yiyenlerden TBMM’de Uşak vekilleri tarafından hesap sorularak sorunlarının dile getirilmesini ve çözüm bulunmasını istemiş.

UMPAŞ Holding konusunu da yıllarca dile getirmiş olmama rağmen bu konuda da pislikler halının altına süpürüldü. Şimdi kokudan kimse duramıyor. Sadece seramik fabrikasında değil, marketlerinde, inşaatlarında ve holding binalarında çalışan bir çok emekçi insanımız da hem işsiz hem emeğinin karşılığını yıllardır alammış durumda.

1980 li yılların sonunda Uşak halkının sermayesi ile kurulan ve Uşak ilimizin tek holdingi olan UMPAŞ Holding, bugün Uşak insanın hakkını yiyen, birçok ocağı söndüren bir enkaz haline gelmiştir.

İşin enteresan yanı da şu ki; mağdur olan işçi ve hissedarlar da bu işi çözmesi gereken holding yönetimi de çözüm için Vali Hanımdan medet umuyor.

Sanki koca holdingi Vali Hanım batırdı.

Umarım yeni reform paketinde UMPAŞ mağdurları da unutulmaz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Salih Kılınç Arşivi