Güneş; “TOKİ Yoksul insanları ev sahibi yaptı”

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bütçesi üzerine bir konuşma yapan AK Parti Uşak Milletvekili İsmail Güneş, "TOKİ, sadece zengin kesimlere hitap ediyormuş gibi bir algı oluşturulmak istendiğini TOKİ’nin yoksul insanları da ev sahibi yaptığını belirtti.
Güneş; “TOKİ Yoksul insanları ev sahibi yaptı”

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 2021 yılı bütçesi üzerindeki görüşmeler devam ediyor. Bütçe üzerine görüşmelerini açıklayan AK Parti Uşak Milletvekili İsmail Güneş, " TOKİ, 975 bin konuttan 438 binini dar ve orta gelirliler, 153 binini alt yoksul grubu için yapmış" ifadesini kullandı.

Ülkemizin çeşitli dönemlerde ciddi depremelere maruz kaldığını hatırlatan Güneş,    “Şimdi, tabii ki Sayın Bakanımız da ifade etti, Türkiye'deki yaklaşık olarak 9,8 milyon binanın 1,5 milyonu depreme dayanıksız ve kötü binalardır. Tabii, bunların değişmesi, dönüşmesi için Bakanlığımız önemli adımlar atmaktadır ve hızla değişim, dönüşümü yapmaktadır. Yani sanki muhalefet partileri bu depremde yıkılan binaların faturasını tamamen Sayın Bakanımıza veya Hükûmetlerimize yıkma gibi bir hataya düşmektedir. Bunların yapımından biz sorumlu değiliz, 2000 öncesi yapılan binalar. Ama biz şunu yapıyoruz: Allah'a şükür devletimiz şimdi daha güçlü, imkânlarımız daha iyi ve deprem olan yerlerdeki mağdur vatandaşlarımıza kısa sürede ulaşıyoruz. Onların acılarını sarmaya çalışıyoruz, onlara her türlü yardımı yapıyoruz. Bunlar nedir? İşte, taşınma yardımıdır, iaşe yardımıdır, kira yardımıdır ve evlerini de yapıyoruz dolayısıyla da bu yönden gerçekten hükûmetlerimiz çok başarılı. İşte, Elazığ, Malatya'da meydana gelen depremler için yaklaşık 32 bin konuta başlanmış bunların da 303'ü tamamlanmış” dedi.

“TOKİ BİLGİSİZLİKTEN ELEŞTİRİLİYOR”

Muhalefetin TOKİ ile ilgili eleştirilerine çok üzüldüğünü söyleyen Güneş, “TOKİ sadece zengin kesimlere hitap ediyormuş gibi, rant oluşturuyormuş gibi bir algı oluşturdu. Herhâlde bilgisizlikten veya yeterli bilgi sahibi olamamasından kaynaklanan bir durum diye ben ifade etmek istiyorum. 975 bin konut yapmış TOKİ. Daha önceki 1984 yılında kurulan TOKİ 2002'ye kadar 40 bin konut üretmiş. Daha önceki dönemlerde "TOKİ'nin vatandaşlarımıza ev yapıp da vermişliği var mıdır?" derseniz herhâlde çok azdır. Şimdi, bakın, ben şöyle söyleyeyim: TOKİ bu 975 bin konuttan 438 binini dar ve orta gelirli. Ondan sonra 153 binini alt yoksul gelir grubu için yapmış ondan sonra 164 binini gecekondu dönüşümü için yapmış. TOKİ'nin sosyal projelerinin yanında tabii, kendine finansman sağlamak için yaptığı projeler de var. Bu çok az. Ne kadar o? 21 bin gibi bir rakam. Bunun yanında hastane yapmış, üniversite yapmış, okul yapmış, ne bileyim yani her türlü hizmeti vermiş. Dolayısıyla TOKİ belki de kurumlar arasında en faydalı, en verimli hizmeti sunmaktadır. Ben buradan da tüm çalışanlarımıza canı gönülden teşekkür ederim” diyerek sözlerine son verdi.

HABERE YORUM KAT
2 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir