Hidayet KIRAN

Hidayet KIRAN

Bisikletler çürümeye öğrenciler gitmeye mahkum edildi

Uşak Gündem İnternet Haber Sitesi olarak, her zaman halkın sesi ve gözü olacağımızı söylemiştik. Bu sözümüzde durmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Deneyimli gazeteci Salih Ağabeyimiz; “Hastane mi Çilehane mi?” başlığı ile 5 bölümde yayınladığı araştırmalarında taraflarla bir bir görüşerek Uşak’ın sağlık sorunlarını çok güzel irdeledi.

Bu yazı dizisinden sonra neler olmuş biliyor musunuz? Sağlık Bakanlığından müfettişler gelerek hastaneyi incelemiş ve bozuk asansörlerin derhal tamiri için ödenek çıkarılmasını sağlamışlar.

Uşak Gündem İnternet Haber Sitesi olarak ne mutlu bize. Uşak halkı için hayırlı bir hizmete vesile olduğumuz için.

Sizlerden gelen olumlu ya da olumsuz tepkilerde Uşak Gündem İnternet Haber Sitesi olarak sizin sesiniz ve kulağınız  olma yolunda başarılı olduğumuzun kanıtıdır diye düşünüyorum.

Bende son günlerde Uşak Üniversitesi ile ilgili yapılan haberlere değinmek istiyorum. Geçtiğimiz günlerde haber olarak yayınladığım bir araştırmada; Uşak Üniversitesi öğrencilerinin Uşak’ta olmaktan mutlu olmadığı belirtiliyordu. O araştırmada daha çok ilimizde ev kiralarının, yüksekliği, öğrencilerden bir çok ürün ve hizmet karşılığında fahiş fiyat alınması gibi nedenlerden dolayı Uşak’ta yaşamaktan mutlu olmadıkları gibi bir izlenim edindim.

Ne yazık ki bunun acısını her geçen gün öğrenci sayısının düşmesi ile yaşıyoruz. Giden her öğrenci, esnafın, ev sahibinin rantının eksilmesi demek. Daha birkaç yıl öncesine kadar kayıtlı öğrenci sayısı 32 -33 binlere dayanan üniversitemiz, bugün üniversite yönetiminin açıklamasına göre 22 bin 992’ye düşüş durumda. Akademik personel sayısı ise 843 olarak açıklanmış.

İl dışından gelen üniversite öğrencileri ile Uşak halkının sorunlarına sonraki yazılarımda daha çok değineceğim. Uşak halkı, valiliği, belediyesi kısacası tüm Uşak halkı olarak üniversitemize ve bize emanet edilen çocuklarımıza sahip çıkmak ve ilimizde kaldıkları süre içerisinde mutlu kılmak hepimizin görevi olmalıdır.

Ancak, öğrenci sayısının her geçen gün azalması, öğretim kadrosunda yer alan akademisyenlerin ilimizde birkaç yıldan fazla kalmaması da araştırılması gereken konuların başında yer almaktadır.

Uzun zamandır, Uşak Üniversitesi üst yönetimi ve alt kadroları ile problem yaşandığı, bunun da akademik eğitime olumsuz yansıdığı bütün Uşak’ta dillendirilmektedir. Bu da bana akademik eğitimde de sıkıntılar yaşandığının kanıtı gibi geliyor.

Bildiğimiz gibi geçen yıl, Uşak Üniversitesi’nde bir çok bölüm tercih edilmemişti. Uşak Üniversitesi’nin omurgası sayılan bir çok köklü bölüm yeterince öğrenci alamamış ve umutlar ek kontenjan dönemine kalmıştı.

ÖSYM’nin yayınladığı YKS yerleşme sonuçlarına göre Uşak Üniversitesi’ndeki ön lisans ve lisans bazındaki toplam 23 bölümü, 10 ve altında tercih edilmiş, bazı bölümler hiç tercih edilmeyerek sıfır çekmişti.

Mühendislik Fakültesi’ndeki Gıda Mühendisliğinin 15 kişilik kontenjanına hiç başvuru yapılmadı.

Spor Bilimleri Fakültesi’nde Rekreasyon bölümü de 30 kişilik kontenjanına hiç öğrenci bulamadı.

İkinci öğretim yapan 40 öğrenci kontenjanlı Maliye bölümü ve 30 kontenjanlı ikinci öğretim iş sağlığı ve güvenliği bölümü de sıfır tercihlerle küme düşmüştü.

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nin iktisat ve işletme bölümlerinin 40’ar kişilik kontenjanları da yalnızca 4 öğrenci tarafından tercihe edildi. Aynı şekilde 80 öğrenci kontenjanlı kamu yönetimi de 4 öğrenci tarafından beğenilmişti.

Kamu yönetiminin 40 kişilik ikinci öğretim kontenjanına da sadece 1 kişi yerleşebildi. 60 kontenjanlı maliye bölümü de 6 kişi, 70 kontenjanlı finans ve bankacılığa 2 kişi ve 50 kontenjanlı lojistik yönetimine de 2 öğrenci kaydolmuştu.

Uşak, şehir olarak, Uşak Üniversitesi de yönetim olarak üniversitemizin her geçen gün kan kaybetmesine ve öğrenciler tarafından tercih edilmemesine bir çare bulmalı, derhal kendini yenileyerek acil çözümler üretmelidir diye düşünüyorum.

Yeri gelmişken buradan bana aktarılan garip bir olayı sizlerle paylaşmak istiyorum:

Sağlık Bakanlığı tarafından Uşak Üniversitesi’ne bisiklet hediye edilmiş, bu bisikletlerde Üniversite yönetimi tarafından öğrencilerin oluşturduğu Yeşil Pedal Bisiklet Topluluğuna teslim edilmişti. Bisikletlerin sorumluluğu da Sayın Dr. Sevgi Karahan’a verilmişti.

Bana gelen bilgilere göre; şimdi bu bisikletler, depoda çürümeye terk edilmiş durumda. Yeşil Pedal Topluluğu, zaman zaman çeşitli etkinlikler için bu bisikletleri talep ediyor, ancak talep edeceklerine  de pişman oluyorlarmış.

Çünkü, sorumlu Sayın Karahan, bisikletlerin tekerlekleri patlak ya da arızalı olduğunda bisikleti alan öğrencinin tamir ettirmesini, üniversite yönetiminin böyle bir kararı olduğunu bildiriyormuş.

Bence Uşak Üniversitesi, böyle ufak tefek olaylarla uğraşmamalıdır. Bir bisiklet lastiğinin ücreti, üniversite öğrencilerinin tercihini olumsuz etkileyebilir.

Hani, derler ya; “Sinek küçüktür. Mide bulandırır.”

Önceki ve Sonraki Yazılar
Hidayet KIRAN Arşivi