Salih Kılınç

Salih Kılınç

Pazar günü seçim olsa Uşak’ta hangi parti kazanır?

Yılbaşından bu yana Uşak’ta toplu taşıma fiyatlarına Ocak ayında yüzde 39, Nisan ayında yüzde 36 olmak üzere 4 ayda yüzde 75 gibi korkunç bir zam geldi. Zam gören sadece toplu taşıma değil tabi.

Tarımın önemli bir yer tuttuğu ilimizde domates 15 TL, Patlıcan 25 TL, bir bağ maydanoz 5 TL, patates 7-8 TL, kuru soğan büyüklüğüne göre 5-8 TL bu liste böyle uzayıp gidiyor. (Bu arada bir manav ağabeyimiz, bu aralar tanesi 110 TL’ye gelen orta boy karpuzu çok sattıklarını, alanların da Suriye, Afganlı, İran ve Iraklı göçmenler olduğunu bana aktardı. Bu insanlar bizim gibi asgari ücret veya emekli maaşına talim etmiyorlar tabi alacaklar.)

İşte yukarıda sizlere arz etmeye çalıştığım hayat pahalılığı ışığında Uşak’ta Pazar günü seçim olsa hangi parti kazanır? diye merak ettim ve araştırdım.

Uşak’ta kazanan parti yok

Uşak seçmeni tüm siyasi partilere karşı öfkeli ve mesafeli görünüyor. Ne iktidar partisinden umudu var. Ne de muhalefet partilerinden. Son kamuoyu yoklamalarının sonucundan benim anladığım bu.

Geçtiğimiz Mart ayı içerisinde yapılan bir kamuoyu araştırmasında Uşaklı seçmene “Pazar gün seçim olsa kime oy verirsiniz? diye soruldu. 

Bu anket sonuçlarına göre Uşak seçmenin eğilimi şu tabloyu ortaya çıkardı:

AK Parti  %36

CHP  %28,4

İYİ Parti: 14,2

MHP: %8

Bu sonuçlara göre; bugün seçim olsa Uşak’tan  AK Parti 1, CHP 1 ve İYİ Parti 1 milletvekili çıkarabiliyor.

Bana göre bu sonuç yanıltıcı olabilir. Evet, İYİ Parti bir milletvekilliğine ucundan kıyısından yapışmış görünse de Uşaklıdan aldığı oy oranı tam bir bıçak sırtı. Yüzde 1,5 veya 2’lik bir sapma bile bir vekil çıkarmasına engel olabilir. Bu durumda da yine eskisi gibi; AK Parti 2, CHP 1 vekil çıkarır.

Gri alanda duran Uşaklı seçmen ne yapar?

Burada şunu da mutlaka belirtmem gerek: Bu tablonun dışında tamamına yakını AK Parti seçmeni olan yüzde 6’lık bir seçmen kitlesi var. Hani, anketlerde “Kararsız” olarak gösterilen.

İşte bu seçmen kitlesinin yüzde 2’sı geçmişte AK Parti’ye oy vermiş, ama pişman olmuş. Bugün “Kesinlikle AK Parti’ye oy vermem” diyor.

Kalan yüzde 4’lük kitle ise Reisleri Recep Tayyip Erdoğan’a hayran. Ancak ya Uşak’ta il teşkilatlarının yanlış buldukları hareketlere küsmüş, ya da son aylarda yağmur gibi gelen yağan zamlardan bunalmış bir seçmen kitlesi. Oylarını her şeye rağmen AK Parti’ye verebilir.

Peki, Uşak’ta niçin hiç kazanan siyasi parti yok?

Aslında bu sorunun cevabı da aşağıdaki tabloyu inceldiğimizde kendiliğinden ortaya çıkıyor.

Bu tabloda 2018 yılından bu yana Uşakta siyasi partilerin genel seçimlerde aldığı oy oranları görülmektedir. (2019 yılında yapılan yerel seçimlerde il genelini kapsadığı için İl Genel Meclisi seçimlerinde partilerin aldığı oy oranları dikkate alınmıştır)

Tabloyu incelediğimizde AK Parti’nin 2018 yılından bu yana yüzde 6-7 civarında bir oy kaybına uğradığı görülüyor.

Uşak siyasetinde ikinciliği kaptırmaya niyeti olmayan CHP, 2019 yerel seçimleri, İl Genel Meclisi seçim sonuçlarına göre yüzde 6 gibi bir artış gösterse de 2018 genel seçimlerinde aldığı oy oranına ancak ulaşabilmiş. Bana göre bir kazancı yok.

İYİ Parti, 2018 genel seçimlerinde Genel Başkanları Sayın Meral Akşener hatırına, 2019 yerel seçimlerinde Uşak Belediye Başkan adayı Muhammed Gür’ün hatırına sadece merkezde aldıkları oyların mirası ile bugünlere geldi ve deniz bitti. Kara göründü.

MHP, siyasi partiler için baraj yüzde 7 olsa da araştırmalarda yüzde 05 ya da yüzde 1 bile bu yanılma payında Uşak’ta barajı altında kalabilir. O da bıçak sırtı görünüyor.

Bir sonraki yazımda da Uşak’ta ki siyasi parti kulislerinde neler yaşanıyor? Onları tek tek yazmayı düşünüyorum.

Son olarak şunu belirterek bu yazımı kapatmak istiyorum:

“Ne yazık ki Uşaklı seçmenin ne iktidar ne de muhalefet partilerinden en ufak bir umudu kalmamış.”

Önceki ve Sonraki Yazılar
Salih Kılınç Arşivi