Kandilli Rasathanesi Müdürü vatandaşları uyardı! Her an 7 üzeri deprem olabilir

Ülkemizde merkez üssü Kahramanmaraş olan iki büyük depremin ardından alarm verildi. Uzmanlar yetkilileri olası Marmara depremi için önlem almaya davet ederken ürküten deprem açıklaması Kandilli Rasathanesi Müdürü'nden geldi.
Kandilli Rasathanesi Müdürü vatandaşları uyardı! Her an 7 üzeri deprem olabilir

Kandilli Rasathanesi Müdürü vatandaşları uyardı! Her an 7 üzeri deprem olabilir - Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından 11 ilde yıkım yaşandı. Yaşanan depremlerin ardından yeni depremler ve artçı sarsıntılar da devam ederken uzmanlar uyarılarını sıraladı. 

Beklenen İstanbul depremi için acil bir şekilde önlem alınması gerektiğine vurgu yapan uzmanların açıklamalarının ardından Türk ve Japon bilim insanları Marmara fayının özelliklerini araştırdığı öğrenildi. Çalışmayla ilgili bilgi veren Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, kritik bir açıklamaya imza attı.

MARMARA'DA 7 BÜYÜKLÜĞÜNDE  DEPREM BEKLENİYOR

Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, Japon bilim insanları ile birlikte Marmara fayının farklı özelliklerini anlamak için ölçümlere başladı. Yer hareketleri sürekli olarak kaydedilerek, yer sarsıntılarının büyüklüğü, süresi, merkezi ve zamanı saptamaya yarayan sismometreler ile veriler toplanıyor. Marmara Denizi’nin 1200 metre dibinde olan cihazlar, 6 ayda bir denizin farklı noktalarına yerleştiriliyor. Çalışmaların 5 yıldır devam ettiğini belirten Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, Marmara’daki fayın özelliğini analiz ettiklerini belirtiği açıklamasında; ''Bu çalışma Marmara’da yapılan onlarca çalışmadan sadece bir tanesi. Dolayısıyla çok değerli bilim insanlarımız var, onların yapmış olduğu çalışmalardan bir tanesi. Biz 5 yıl boyunca Japon ve Türk ortaklığı ile Türk ve Japon projesi olarak farklı üniversitelerin de katılımıyla, hocalarımızın desteğiyle proje yürüttük. Türk tarafının liderliğini ben yapmıştım. 5 senelik proje sonucunda Marmara’daki deniz tabanına kurmuş olduğumuz deniz tabanı sismometreleri, açılım ölçer cihazlarla Marmara’daki fayın özelliğini, kayma miktarını hangi fay parçasının hangi derinlikte deprem yarattığını, hangi fay parçasının daha suskun olduğunu ortaya çıkarmıştık. Bilimsel çalışmalarımızın sonuçlarını paylaşıyoruz. Farklı farklı deniz tabanında çalışmalar var. Gemiler ile fayın lokasyonları haritalanıyor.'' ifadelerine yer verdi. Kritik bir deprem açıklamasına yer veren Prof. Dr. Özener, ''Burası bir deprem bölgesi. Her an 7 üzeri deprem olabilir. Ne zaman olur? Kimse bilmiyor. Bizim yer bilimleri camiası olarak yapacağımız çalışmalar orta ve uzun vadeli. En kısa vadede yapılması gereken, bina yapı stokunun güvenli hale getirilmesi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin hızlı tarama yöntemiyle binaların güvenliği ve mevcut durumunu tespit eden çalışması var. 6 Şubat’tan önce ve sonra yapılan başvurular arasında devasa fark var. Bu da bizim toplumumuzun yumurta kapıya dayandıktan sonra aksiyon almasından kaynaklanıyor. Şu an yapılması gereken şey toptan yapı stokunun kalitesine bakılması.'' diyerek sözlerini sonlandırdı. 

NOT: Bu yazıda yalnızca uzman görüşüne yer verilmiştir. Herhangi bir yoruma yer verilmemiştir.

İlgili Haberler