Derman Dondurur açıkladı! Yeni faylar bulundu diyen uzman kritik açıklamayı yaptı

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından uzmanların araştırmaları hızlandı. Foça- Karaburun bölgesinde sismik araştırma yapan Prof. Dr. Derman Dondurur, yeni bir fay oluştuğuna dair kritik bir uyarı yaptı.
Derman Dondurur açıkladı! Yeni faylar bulundu diyen uzman kritik açıklamayı yaptı

Derman Dondurur açıkladı! Yeni faylar bulundu diyen uzman kritik açıklamayı yaptı - 6 Şubat tarihinde yaşanan deprem felaketinin ardından ülkemizde tüm yetkililer uzmanlar tarafından göreve davet edildi. Deprem riskinin yüksek olduğu bölgelerde acil önlem alınması gerektiğine vurgu yapılan açıklamaların yanı sıra 11 ili etkileyen depremlerin başka fayları tetikleyip tetiklemediği de gündemdeki yerini aldı. 'İzmir dış körfezi' olarak tanımlanan Foça- Karaburun bölgesinde Prof. Dr. Derman Dondurur, yaptığı bir araştırmanın şaşırtan sonucunu paylaştı.

İZMİR DIŞ KÖRFEZİ İNCELEME ALTINA ALINDI

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü'nde görevli akademisyenlerden oluşan 12 kişilik ekip, Foça-Karaburun bölgesinde TÜBİTAK destekli proje kapsamında sismik araştırma yaptı. Araştırma yapmak üzere denize açılan akademisyenler, 1 hafta boyunca veri topladı. DEÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Deniz Jeolojisi ve Jeofiziği Bölümü'nde görevli Prof. Dr. Derman Dondurur, harekete geçtikleri proje hakkında konuştu. Prof. Dr. Dondurur, ''Bu proje için geçtiğimiz hafta içerisinde, 'Piri Reis' gemisiyle 12 kişilik ekiple bir sismik çalışma gerçekleştirdik. Bu çalışmada yaklaşık 1000 kilometre civarında sismik veri topladık. İlksel sonuçlar, gerçekten çok ilgi çekiciydi. 'İzmir dış körfezi'nin sığ yapısını, fay yapılarını biraz biliyoruz ama derin kısımlarla ilgili çok bilgimiz yoktu. Bizi şaşırtan şu oldu; oradaki aktif fay miktarı ve yoğunluğu gerçekten çok fazla. Bu çalışmanın sonuçları, çok sayıda yeni fayın varlığını ortaya çıkardı.'' diyerek herkesi şaşırttı.

İZMİR'DE DEPREM RİSKİNİN YÜKSEK OLDUĞUNA DEĞİNDİ

İzmir ve çevresinin depremsellik açısından aktif bölge olduğunun altını çizen Prof. Dr. Dondurur, "Foça-Karaburun ve 'İzmir dış körfezi' bölgesindeki fayların haritalanması, aktivitelerinin ortaya konması için TÜBİTAK destekli bir proje başlattık. Denizlerde fayların haritalanması için sismik veri toplamanız gerekiyor. Başka türlü fayları haritalamak mümkün değil. Topladığımız bu sismik verilerden yola çıkarak fayların uzanımını, büyüklüklerini, deniz tabanını etkileyip etkilemediklerini dolayısıyla aktif olup, olmadıklarını ortaya koymayı amaçladık. Verilerin işlenmesinin hemen ardından bu fayların haritalanmasına geçeceğiz. Aktif fayların, aktif olmayan fayların büyüklükleri, nereye doğru uzandıkları hakkında bilgi elde etmeye çalışacağız. Dolayısıyla İzmir metropol alanı ve çevresinin afet riskine yönelik çalışmalar gerçekleştireceğiz." ifadelerine yer verdi. 27 Şubat tarihli merkez üssü Foça olan depreme değinen Prof. Dr. Dondurur, "Çalışmayı tamamladıktan 2 gün sonra Foça açıklarında 4.1 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Büyük bir tesadüf. Bu depremin oluştuğu yer, bizim çalıştığımız alanın tam olarak içine denk geliyor. Depremin yeryüzünde, deniz tabanındaki iz düşümünü kesen 2 sismik hattımız var. Depremin oluştuğu fayı sismik kesitlerimizde görebiliyoruz. Aktif bir fay. İzmir, çok ciddi deprem riski altında olan bir bölge. Bunu asla unutmamamız gerekir. Karada olduğu kadar denizlerimizde de aktif faylarımız var. Karadaki fayları birebir analiz etme şansımız var ama denizde bu söz konusu olmuyor. İzmir'deki fay mekanizması, Kuzey Anadolu fayı ve Doğu Anadolu fayından farklılık gösteriyor. İzmir'de daha çok çöküntü alanlarının oluşturduğu normal faylar var. Bu faylar, biraz daha kısa. Boyları Kuzey Anadolu fayı gibi yüzlerce kilometre uzanmıyor. Dolayısıyla bu fayların oluşturduğu depremler, çok yıkıcı olmuyor. Ancak her zaman risk altındayız.'' diyerek sözlerini sonlandırırken bölge halkının tedbirli olmasını ve yetkililerin bir an önce önlem almasını istedi. 

NOT: Bu yazı yalnızca uzman görüşünü yansıtmıştır.

İlgili Haberler