Deprem tehlikesine dikkati çeken Şükrü Ersoy'dan kritik açıklama! Kırılacak fay sayısında rekor artış

Kahramanmaraş merkezli 2 büyük depremin ardından 11 ilde büyük yıkım yaşandı. Yaşanan depremdeki ağır bilançonun ardından ülkemizin depreme hazırlı olmadığına ilişkin değerlendirmelerde bulunan uzmanların ardından Prof. Dr. Şükrü Ersoy'dan da bir açıklama geldi.
Deprem tehlikesine dikkati çeken Şükrü Ersoy'dan kritik açıklama! Kırılacak fay sayısında rekor artış

Deprem tehlikesine dikkati çeken Şükrü Ersoy'dan kritik açıklama! Kırılacak fay sayısında rekor artış - Türkiye'yi derin bir yas sürecine boğan Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler yıkıma neden oldu. 11 ilin ağır yara aldığı deprem felaketi 'Asrın Felaketi' olarak adlandırılırken uzmanların beklenen depremlere ilişkin tahmin ve değerlendimeleri de dikkate alınmaya başlandı.

''TÜRKİYE'NİN YÜZDE YÜZÜ DEPREM BÖLGESİ''

İstanbul Bakırköy Kent Konseyi ve Mahalle Afet Gönüllüleri Derneği (MAG-DER) iş birliğiyle Tarık Akan Konferans Salonu'nda 'Deprem Tehlikesi ve İstanbul' başlıklı panel gerçekleştirildi. Panele katılan Prof. Dr. Şükrü Ersoy, Türkiye'nin bir deprem bölgesi olduğuna dikkati çekerek, "Biz 1992'ye kadar Türkiye'de deprem oluşturabilecek fay sayısını 150 biliyorduk. Şimdilerde bu sayı 500'ün üzerine çıktı. Garanti veremem ama Hatay'da artık uzun bir süre 7'den büyük bir deprem olmayacak. Malatya tarafına doğru zaten bir gerilim var. Adana'nın üstünde Göksu, Savrun, Kozan gibi ilçeleri ilgilendiren kuzey, güney fay hatları var. İleride bu ilçeler deprem potansiyeli taşıyor. Bireysel olarak depremin farkında olmamız gerekiyor. Biz Türkiye'nin yüzde 92'si deprem bölgesi dediğimizde insanlar bu riskin sadece İstanbul'da olduğunu, depremin hep başka yerde olup kendilerine bir şey olmayacağını düşünüyorlar. O yüzden bu cümleyi düzelterek Türkiye'nin yüzde yüzü deprem bölgesi, bu afetten etkilenmeyecek hiçbir ilimiz yok diyoruz. İllerin fay hattından geçmesi de gerekmiyor." ifadelerini kullandı.

BEKLENEN İSTANBUL DEPREMİNE DİKKATİ ÇEKTİ

Prof. Dr. Ersoy, beklenen İstanbul depremine değindi. Prof. Dr. Ersoy, İstanbul'daki depremin yıkıcı etkisi ve yapı stokuna dikkati çekerek "Diyelim ki deprem bizim söylediğimiz yakın zamanda olmadı da 50 sene sonra oldu. Evlerinizi, çocuklarınıza bırakacaksınız. Çocuklarınıza tabut mu bırakacaksınız? Silivri açıklarında 5,8 büyüklüğünde bir deprem oldu. Deprem sonrası İstanbul'un bütün ulaşım yolları tıkandı, yapısal hasarlar meydana geldi. Bu yaşayabileceğimiz büyük bir depremin küçük bir provasıydı. Bu depremi hadi 6 olarak kabul edin. İstanbul için beklenebilecek en büyük deprem senaryosu 7 buçuk olarak kabul edilip bütün senaryolar bunun üzerine düzenlenmekte. İstanbul çevresinde bir depremi konuşuyorsak, tsunamiyi de beraberinde konuşmamız gerekiyor. Marmara'nın neresinde deprem olursa, kaç metre yüksekliğinde dalga olur, kaç dakika sonra hangi kıyıya gider? Bunların senaryoları var.'' diyerek sözlerini sonlandırdı. 

NOT: Bu yazıda yalnızca uzman görüşüne yer verilmiştir.

İlgili Haberler