O açıklama tüyler ürpertti! Okan Tüysüz beklenen 7.6 büyüklüğündeki depremin adresini verdi

Ülkemizde devam eden deprem fırtınası nedeniyle uzmanlar beklenen Marmara depremi için harekete geçti. Prof. Dr. Tüysüz, ürküten bir açıklamaya yer verdi.
O açıklama tüyler ürpertti! Okan Tüysüz beklenen 7.6 büyüklüğündeki depremin adresini verdi

O açıklama tüyler ürpertti! Okan Tüysüz beklenen 7.6 büyüklüğündeki depremin adresini verdi - Ülkemizde yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yapı stok zayıflığı tüm vatandaşları endişelendirdi. Uzun bir zamandır dillendirirlen Marmara depremine ilişkin önlemlerin alınması için uızmanlardan uyarılar art arda geldi. Beklenen Marmara depremi ile ilgili açıklamalarda bulunan Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz, İstanbul'a dikkati çektiği açıklamada ürküten ifadelere yer verdi.

O DEPREM 10 ŞİDDETİNDE HİSSEDİLECEK

Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem 11 ilde yıkıma neden olurken deprem bölgelerinde yaralar sarılmaya çalışılıyor. Uzun zamandır beklenen Marmara depreminin yıkıcı etkisinin çok daha büyük olacağına işaret edilen açıklamaların ardından  7.6'lık bir depremde İstanbul'un zemini kötü olan bölgelerinde sarsıntı 10 şiddetinde hissedileceğini söyleyen Prof. Dr. Tüysüz, ''Doğrultu atımlı bir fay kırıldığında fayın uç kısımlarında daha büyük bir şiddet oluşturuyor. Fayın yön etkisi nedeniyle Yalova ve Şarköy civarı. En fazla sarsılacak olan yerler denize bakan kısımlar. İstanbul'un ya da Marmara'nın denize bakan kesimleri. Örneğin Tuzla'da sahil şeridinde Eminönü'nden başlamak üzere Çekmece'ye kadar olan sahil kadar olan sahil şeridinde en yüksek sarsıntıyı hissedeceğiz. Bu, oradaki tüm binaların yıkılacağı anlamına gelmez. İyi bir bina buna karşı koyabilir. En azından burada beklenti binanın çökmemesidir.'' ifadelerine yer verdi. 

''SAHİL KESİMİ 10 ŞİDDETİNDE 10 ŞİDDETİNİ GÖRECEK''

İstanbul'un sahil kesimine dikkat çekilen açıklamada Prof. Dr. Tüysüz, ''İstanbul'un yapı stoğunda 1 milyon 160 bin bina var bunun 5-6 yüz bininin depreme çok dayanıklı olmadığı da bir gerçek. Sahil kesimi 10 şiddetini görecek. 7.6'lık bir depremde zemindeki sarsıntı 10 şiddetinde hissedilecek demek istiyoruz. Kötü bir zemin olduğunda deprem dalgalarını büyütüyor. İstanbul'da zemin sıvılaşması beklentisi çok az yerlerde var.  Veliefendi, Kadıköy Kurbağalıdere gibi, Vatan Caddesi Lykos deresi gibi yerler eski dere yatakları. Buralarda sıvılaşma ihtimali var. İstanbul içinde bilinen diri fay yok. Parçalar halinde kırıklar olursa deprem büyüklükleri 7'ye belki 7'nin altına düşer. Hazırlıkların en kötü senaryoya göre yapılması lazım. Marmara'da da en kötü senaryo hepsinin bir depremde kırılmasıdır. Daha küçük senaryolar da var. Burada üretebileceği maksimum 7.6'dır.'' diyerek açıklamalarına son verirken tedbirli olunmasını istedi. 

NOT: Bu yazıda yalnızca uzman görüşüne yer verilmiştir.
 

İlgili Haberler