Çarşamba pazaryerinin çatısının uçması ile ilgili herkes bir şey söyledi. O hiç konuşmadı. Bu konuda suskun kaldığı için eleştirilen o isim nihayet ağzını açtı.

Uşak Manavlar ve Pazarcılar Esnaf Odası Başkanı Arif Işık, çatısının uçması ile gündeme gelen Çarşamba pazaryerinden esnafının kaldırılmak istenmesi ve yeni pazaryeri hakkında görüşlerini açıkladı.
Çarşamba pazaryerinin çatısının uçması ile ilgili herkes bir şey söyledi. O hiç konuşmadı. Bu konuda suskun kaldığı için eleştirilen o isim nihayet ağzını açtı.

Işık, pazarcı esnafının yeni projede yer alıp alamayacağı veya ne kadar yer alacağı konusunda kaygıları olduğuna dikkat çekerek, Uşak Belediyesi’nin pazarcı esnafına yeni pazaryerinde de kalacaklarına dair taahhütte bulunmasını istedi.

SADECE ÇATIDAKİ LEHVALAR SÖKÜLÜYOR

Tam kapanma dönemi olduğu için 9 Mayıs’ta pazaryerinin çatısının uçtuğu vakit ölüm ya da yaralanma olayı yaşanmadığına dikkat çeken Uşak Manavlar ve Pazarcılar Esnaf Odası Başkanı Arif Işık, “Ben Uşak Belediyesi’ne bu çatının onarılması gerektiğini ve tehlikeli olduğunu defalarca bildirmeme rağmen bu konuda bir sonuç elde edemedim.

Sonuçta da 9 Mayıs günü çıkan fırtınada pazarın üzerinde bulunan saç levhalar uçtu ve bu hasar oluştu. Ertesi günü Uşak Belediye Başkanı Sayın Mehmet çakın, yardımcıları ve ekibi ile gelerek incelemelerde bulundu ve çatıda kalan levhaların temizlenmesi gerektiğine karar verdi. Tuhafiyecilerin olduğu bölümde levhalar kalacak” dedi.

“PAZARYERLERİ KONUSUNDA BİZ HEP KANDIRILDIK”

Pazaryerinin çatısının uçmasından sonra Belediye Başkanı Mehmet Çakın ile yaptığı görüşmeler hakkında bilgi veren Işık, “Başkan Sayın Çakın, ‘pazaryeri ile ilgili yeni bir proje hazırladıklarını, bu konuda çalışmaların sürdüğünü ve proje tamamlandığında Uşak Manavlar ve Pazarcılar Esnaf Odası olarak bize ve esnafımıza bilgi verileceğini’ söyledi. Bu proje nedir, ne değildir ne zaman tamamlanır? Bu konuda bizim hiçbir bilgimiz yok. Sadece hazırlanmasını bekliyoruz” dedi.

Başkan Çakın’ın yeni projesindeki pazaryerinin esnaf için yararlı olup olmayacağı konusuna da değinen Işık, bu konuda şunları söyledi: “Bu Pazar yeri yaklaşık 30 yıl önce üstü kapatıldı ve bugünkü haline geldi. Uşak’a yakışmayan bir görüntüsü var. Ancak taşıyıcı iskelet sistemini oluşturan demir aksanı çok sağlam duruyor.. Sadece çatıdaki kaplamaların elden geçirilmesi gerektiğini düşünüyorum

Biz daha önce SSK, Fatih, Elmalıdere pazaryerlerinde kandırıldık. Bize her yerde özellikle SSK pazarında 3 katlı pazaryeri sözü vermişlerdi. Tek katlı pazaryeri yapıldı. Pazar cumartesisi günleri kurulur, korkunç alışverişler yapılırdı. Pazarcılar arasında en verimli pazaryeriydi. Sonra Pazar kurulması Perşembe gününe alındı. Uşak’ın en kötü pazarı oldu.

Sütten ağzı yanan yoğurdu üfleyerek yermiş. İnsanlar kaygılarında yerden göğe kadar haklı. Şu anda Çarşamba pazaryerinde bin 500 yerleşik esnaf ve yaklaşık bini aşkın üretici olmak üzere ekmek yiyen 2 bin 500 kişiyiz. Ailelerimizi de hesaba katarsak mevcut Çarşamba pazaryerinden 10 bini aşkın insan ekmek yiyor diyebiliriz” ifadesini kullandı.

PAZARCI ESNAFI OLARAK KAYGILARIMIZ VAR

Işık, “Pazarcı esnafı olarak kaygımız şu: Bizi buradan kaldırırlarsa hangi Pazar yerine taşınacağız? Kaç ay süre ile bu yerde kalacağız? Bizi yeni belediye binasının yanındaki boş alana geçici olarak taşıyacaklarmış.

Çarşamba pazaryerinde şu anda esnafımızın satış yaptığı alan yaklaşık 18 bin metrekaredir. Başkan Sayın Çakın’a yeni projede pazarcı esnafına 3-5 bin metrekare yer ayırdığınızda oraya nasıl sığacağımızı sordum.

Bana cevap olarak; “Biz projemizi yaptık. Orada size alan yeterlidir” şeklinde cevap verdi. Bizim tek derdimiz ekmeğimize sahip çıkmaktır. Kimsenin siyasi geleceği ile falan oynamak gibi bir derdimiz yok.

Yeni pazaryeri konusunda pazarcı esnafı olarak şu kaygıları taşımaktayız:

  1. Yeni pazaryeri yapıldığında bize ayrılan alan yeterli olacak mı?
  2. Diyelim bu pazaryerindi boşalttık. Sonra bize burada tekrar yer verecekler mi?
  3. Döndüğümüz vakit tezgahlarımız müşterilerimizin alıştığı alandaki parsellerde yer alacak mı? Müşterilerimiz bizi kolayca bulabilecek mi?

Zaten tuhafiyeci, nalbur gibi satış yapan esnafımız çok mağdur oldu. Siz bu pazaryerini yıkıp 2 yıl boyunca burada yeni pazaryeri yapacağım derse bu iş hiç olmaz” dedi.

Uşak Manavlar ve Pazarcılar Esnaf Odası Başkanı Arif Işık, Uşak Belediyesi’nin pazaryerinde yeni uygulayacağı projesinde pazarcı esnafına yer verileceğine dair bir taahhüt vermesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

(SALİH KILINÇ/HABER)

İlgili Haberler