Kuraklık ürünleri yaktı

İğneden ipliğe her şeye zam bekleniyor Dünyada yaşan iklim değişikliği, Uşak’ta da yaklaşık 120 bin hektar tarım alanında ekili mahsullerin yeşil hayvan yemi olmasına neden oldu.
Kuraklık ürünleri yaktı

Çiftçilerin, büyük emek vererek ektikleri buğday ve arpa tarlalarında bir karış bile boy atmayan ekinler, Uşak’ta hayvan yemi olurken, kimi çiftçi de tarlada bırakıp içerisinde hayvan otlatıyor. Uşak Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Sezer, bütün dünyada küresel ısınma nedeni ile büyük bir kuraklık olduğuna dikkat çekti.

Sezer, unun ileride enflasyonu daha da artıracağını yapacak fazla bir şey olmadığını, şu anda Uşak’ta tarım ürünlerinin yetişmesinde yüzde 30’lara yaklaşan bir kayıp yaşandığını devletin ucuz tarım ürünleri bulup ithal edebilirse olası bir enflasyon yükselmesine karşı baskılama olabileceğini öngördü.

SON 50 YILIN EN BÜYÜK KURAKLIĞI

Yaklaşık 250 bin hektarlık tarım alanının 120 bin hektarında başta arpa ve buğday olmak üzere yine yaklaşık 20 bin çiftçinin tarım yaptığı Uşak’ta yaşanan kuraklık yüzünden ekinler bir karış bile boy atamadı. Çiftçiler, ekinlerini yeşil hayvan yemi yapmaya veya tarlada otlayan hayvanlara bırakmaya başladı.

Son 50 yılda görülmeyen bu kuraklığı değerlendiren Uşak Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Sezer, “En son 1988 yılında buna benzer bir kuraklık yaşanmıştı. Dönemin Başbakanı Turgut Özel ve hükümeti çareyi yurt dışından mahsul etmekte bulmuştu.

Bu yıl yaşanan kuraklık 1988 yılında yaşanandan kat be kat daha fazla. Dünyada yaşanan küresel ısınma, Rusya’da bile havalar görülmemiş ölçüde ısınmasına neden oldu. Ne yazık ki ülkemiz bu aşırı ısınmadan dolayı dünyada ilk ve en çok etkilenen ülkelerin başında geliyor.

Kuraklıktan etkilenen tarımsal ürünler, sadece arpa ve buğday değil. Domates, biber, aklınıza gelen her türlü tarımsal ürünlerin üretiminde ilimizde yüzde 30’lara varan düşüşler yaşandı. Ben bu durumu artan hava sıcaklığı ile birlikte bu yıl görülen aşırı toz yağışına bağlıyorum” değerlendirmesinde bulundu.

Yaşanan kuraklık konusunda yapılacak fazla bir iş bulunmadığını kaydeden Sezer, “Tarım ürünleri üretiminde yaşanan büyük düşüşler, başta un ve ekmek fiyatları olmak üzere hayatın her alanında büyük fiyat artışları görülmesine neden olacaktır.. Mevcut hükümet, ucuz tarım ürünleri bulup ithal etmeyi başarırsa bu işlem, belki biraz enflasyonu dizginlemede yarar sağlayabilir”  ifadesini kullandı.

UŞAKLI ÇİFTÇİ PERİŞAN

www.usakgundem.com İnternet Haber Sitesi olarak görüşlerine başvurduğumuz Uşaklı bazı çiftçiler; “Ekinlerimiz bir karış bile boy atmadı. Kuraklık nedeni ile zararımız bu yıl çok büyük oldu. Yapacağımız hasat döver biçer parasını bile kurtarmayacak. Tarlalarımızdan mahsul alabilmek için harcadığımız mazot, tohum ve  gübre parasını bile çıkaramadık. Bunları da tarım kredi kooperatiflerinden aldık.  Şimdi masraflarımızı bile kurtaramıyoruz. Bankalara ve diğer alacaklılarımıza borçlarımızı nasıl ödeyeceğiz? Bilemiyoruz” şeklinde yakındı.

(SALİH KILINÇ/HABER)

İlgili Haberler