Hidayet KIRAN

Hidayet KIRAN

Başkan Çakın’ın şifreleri

Uşak Belediye Başkanı Sayın Mehmet Çakın, geçtiğimiz Salı günü AKM’de bir basın toplantısı düzenledi. Gel gelelim bu toplantı, sürekli gündem değiştiğinden midir, içeriğinin kamuoyu tarafından beğenilmemesinden midir?  Nedir? Bir türlü gündeme gelmedi.

Sayın Çakın, 2021 ve 2024 yılları arasında Uşak Belediyesi olarak kent için yapmayı planladıkları işlerden bahsetti. Bu kez, hafif raylı sistem, 2. Millet bahçesi vb gibi fantastik projelerden çok ayakları yere basan daha gerçekçi ve rutin işleri daha sağlama almış projelerden bahsetti.

Bunları www.usakgundem.com olarak bizde yazdık ve toplantıya katılan diğer basın mensupları da yazdığı için bu yazımda Sayın Çakın’ın projelerinden tekrar bahsetmeyeceğim.  Ancak, konuşmasından çıkardığım ve yaptığım araştırmalardan kulağıma çalınanları sizlerle paylaşarak bazı şifreleri çözmeye çalışacağım:

Şifre1: Millet Bahçesi artık TOKİ’nin malı mı oldu?

Sayın Çakın, Uşak’ın en büyük projelerinden biri olan ancak 5 yıldır bir türlü hayata geçirilemeyen Millet Bahçesi projesinde TOKİ tarafından 2020 Ağustos ayında yapılan ihalenin iptal olduğunu söyledi.

Çakın, iptal gerekçesi olarak; ihaleyi alan firmayla bahçe altına yapılacak otoparkın iki katlı olması noktasında anlaşamadıklarını, milletvekilleriyle yapılan görüşmeler sonucu, ihalenin iptal edilmesi noktasında bir iradenin ortaya çıktığını söyledi. Yapılacak yeni ihalede otoparkın 2 katlı olması isteneceğini de sözlerine ekledi.

Sayın Çakın, bölgede yıkımların devam edeceğini, ancak bölgede kesinlikle yapılaşmaya izin verilmeyeceğini ve Uşak halkının temiz hava alabileceği ve hoşça zaman geçirebileceği yeşil bir alan oluşturulacağını üzerine basa basa söyledi.

Sayın Çakın’ın açıklamaları kulağa hoş gelen ve gönlümden gerçekleşmesini dilediğim şeyler. Ancak burada şöyle bir durum var. Benim anladığım kadarı ile ’Millet Parkı’ üzerindeki tüm tasarruflar TOKİ’ye devredilmiş durumda. Bir başka deyişle TOKİ burada canı ne isterse yapar. Yasal yetkisi var. Kimse de karışamaz.

Mesela aldığım duyumlara göre, burada yapılması düşünülen 3 bin kişilik selâtin camisi projeden çıkarılmış. Yeşil alan olmasını bütün kalbimle dilerim. Ancak, yarın TOKİ tasarruf hakkı tamamen kendi elinde olan bu alanda yapılaşmaya giderse kimse müdahale edemez.

Şifre 2 : Kentsel Dönüşüm Alanındaki yere kesinlikle otel olacak

Sayın Çakın, AKM’de toplantı yapılırken Uşak Belediyesi’ne ait iş makinelerinin kentsel dönüşüm alanındaki meydanda yeşil alan oluşturmak için çalışmalar yaptığını söyledi.

Sayın Çakın, “TOKİ burada otel yapana kadar belediye olarak biz yeşil alan olarak kullanacağız” manasına gelen bir takım açıklamalarda bulundu.

Yani, vatandaşlara ev ve işyeri satın alırken kendilerine “12 bin metre karede yeşil alanınız olacak” vaadi unutulup şimdi devasa bir otel yapılacağını dolaylı yoldan Sayın Çakın’da doğrulamış oldu.

Çok net hatırlıyorum: Sayın Çakın 12 Ocak’ta düzenlemiş olduğu basın toplantısında; “Otelin kendi zamanlarında değil, en başından beri projede bulunduğunu, burasının yeşil alan olması için bizzat kendisinin ve milletvekillerinin ağırlığını koyacağını belirtmişti. Demek ki başarılı olamamışlar.

Aldığımız devlet terbiyesi gereği biz “devlette devamlılık esastır” diye biliriz. Vatandaşa pazarlarken yeşil alan, vatandaş tonlarca para verip aldıktan sonra otel dediniz mi insanımızın devlete güvenini sarsmış olursunuz.

Şifre 3 : “Çarşamba Pazarı ve ayakkabıcalar çarşısı kaderine mi terk ediliyor?

Kentsel dönüşüm alanında 2. Etap olarak belirtilen yerde revize imar planlarının yapıldığını kaydeden  Başkan Çakın, buradaki vatandaşların bir çoğunun imar durum belgesini aldığını ve dönüşümün yakında başlayacağını da söyledi.

Sayın Çakın, Çarşamba Pazarı’nın mevcut Pazar esnafının zarar görmeden yeni ve modern Pazar yeri yapacağını da müjdeledi.

Sayın Çakın’a birlerinin şunu söylemesi gerekiyor. “Çarşamba Pazarı ve ayakkabıcılar esnafı şu anda çok mağdur olduklarını ve hiçbir hizmet alamadıklarından yakınıyor. Pazarcı esnafı çatısı akan pazaryerinde yağmur yağdığı zaman akan sulardan sattıkları meyve ve sebzelerinin mahvolduğunu, her yağışta binlerce lira zarar ettiklerini belirtiyor.

Ayakkabıcılar Çarşısı esnafı ise sokaklarının bakımsız olduğundan yağışlı havalarda sudan insanların sokağa giremediğinden dert yanıyor.

Bölgede görüştüğüm esnaflar, 2. Etap kentsel dönüşüm alanında kaldıkları için belediyenin bilinçli olarak kendilerine hizmet götürmediğini, esnafı bıktırıp kendilerinin bırakıp gitmesini sağlamak için hizmet gelmediğini düşünüyorlar.

Son olarak, Sayın Çakın, yaz ayları ile birlikte 2021 yılının dolu dolu geçeceğini söyledi. Ancak dolu dolu geçecek bir yılın nerdeyse 5. Ayına girdik. Zaman dediğin akıp giden bir su misali geçip gidiyor.

Ancak, bardağın yarısı boş yarısı dolu gibi bir durum ortaya çıkıyor.

Gerisi sizin olaylara nereden baktığınıza bağlı.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Hidayet KIRAN Arşivi