Salih Kılınç

Salih Kılınç

2020 Yılında Uşak’ta Neler Olmadı? 2020 Yılında Uşak’ta Neler Oldu?

15 Ocak 2020 tarihinde aşağıda linkini attığım, “2019 Yılında Uşak’ta neler olmadı?” başlığı ile bir yazı yayınlamışım.

Üzerinden neredeyse bir yıl geçmiş. Sanki, canım Uşak’ıma o tarihten bu yana taş üzerine taş konmamış gibi geliyor bana. Geçen yıl ki  yazıyı al tarihini değiştir. Yine aynı şey.

Yani, Ernest Hemingway’in tabiri ile “Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok”

https://www.usakgundem.com/2019-yilinda-usakta-neler-olmadi-makale,72.html

UŞAK’TA NELER OLMADI?

Uşak’ın trafiğini rahatlatmak için Ankara-İzmir Karayolunu dışarı alarak trafiği rahatlatacak tapu tapu 29 kilometrelik yeni çevre yolu 2009 yılından bu yana bir türlü yapılamadı. O tarihten bu yana Türkiye’de 2 Cumhurbaşkanı değişti. Devlet sistemi değişti. 3 Başbakan değişti. Ana muhalefet partisi lideri değişti. Uşakta 6 vali, 3 belediye başkanı, 7 milletvekili değişti. Yol yapılamadı. Bir de hızlı tren yolu var yapılmadık.

Uşak – Gediz karayolları sayamadım kaç yıl oldu başlayalı bir türlü bitmedi. Şehir içi trafik temelli Arapsaçına dönerken, otopark sorunu hala çözülemedi.

Birçok köy ve mahallesinde kanalizasyon, su, yol gibi alt yapı çalışmaları 2020 yılında da çözülmediği için temel ihtiyaçlarını fosseptik çukuru kazmak gibi en son 17. ve 18. yüzyıllardaki yöntemlerle çözülüyor.

Uşak, 2020 yılında da kuzeyden Gediz Nehri, güneyden Dokuzsele çayı vasıtası ile sanayi atıkları ve evsel atıklarını suya bırakarak Ege Bölgesini iki koldan kirleten il olmaya devam etti. Ciddi bir çalışma olmadığı için 2021- 22, 23… gibi yıllarca kirletmeye de devam edecek.

Bizi yani Uşak halkını adamdan saymayan kurum, kuruluş ve özel şirketler, sokaklarımızı canı nasıl isterse kazıp uyarı dahi yapmadan günlerce sokağa çıkmamızı engellemeye 2020 yılında da devam etti.

Geri dönüşüm konusunda lider il olma sevdasına sokakları çöplüğe çevirmeyi başardık. Özellikle Ortadoğu ülkelerinden gelen sığınmacı gariplerin üç tekerli patpatları ile çöpten kâğıt toplarken konteynırlardaki çöpleri sokaklara saçması kenti kokudan geçilmez hale getirmeye 2020 yılında da devam etti.

Sanırım 2021 yılında “Türkiye’nin en pahalı suyunu içen il” şerefine nail olacağız.

En pahalı kent içi ulaşımdan yararlanmaya 2020 yılında da devam ettik.

Türkiye’de en az işsizlik olan iller arasında gösterilen Uşak’ta 2020 yılında da halkın en çok dile getirdiği talep iş olmaya devam etti.

Uşak’ta 2020 yılında bir kuruşluk devlet yatırımı yapılmadı. (Yapıldı diyen varsa bildirsin. Seve seve yazarım ve de çok sevinirim. Ama lütfen bana Uşak Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi 200 yataklı kadın doğum ve çocuk ünitesini söylemeyin. Orası, 2018 yılı yatırımlarında yer aldı. 2020 yılında açılışı yapıldı)

UŞAK’TA 2020 YILINDA NELER OLDU?

Uşak 2020 yılına az kalsın büyük bir felaketle başlıyordu. 19 Şubat’ı 20 Şubat’a bağlayan gece, Banaz ilçesine bağlı Bahadır köyüne 3 kilometre mesafedeki Sıracevizler Deresi üzerinde bulunan, 49 metre yüksekliğindeki Bahadır Barajı'nın altında çatlak oluştu. 2.4 milyon metreküp su tutma kapasitesine sahip olan barajdaki suyun, Devlet Su İşleri (DSİ) yetkilileri tarafından kontrollü bir şekilde vana odasından dereye boşaltılmasına başlandı. Tedbir olarak Hatıplar Köyü ve Bahadır köyü boşaltıldı. Zamanında farkına varılmasaydı burada büyük bir facia yaşanması söz konusuydu.

Aralık 2019 yılında Çin’in Wuhan kentinde başlayıp dünyayı pençesinde kıvrandıran koronavirüs (Covid-19)  belası 11 Mart’ta Türkiye’de de görüldü.

Uşak’ta da ilk vaka 26 Mart tarihinde Banaz ilçesine bağlı Hasanköy’de görüldü. Burada, biri kişinin umreden gelen bir kişiyi ziyaret etmesi nedeniyle bulaştığından şüphelenilen iki kişi rahatsızlandı. İki kişi Uşak Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı. Yapılan testler sonucunda yurttaşların koronavirüs taşıyıcısı olduğu tespit edildi. İleri yaştaki yurttaşlar karantinaya alındı ve tedavilerine başlandı. Banaz Hasanköy’e giriş ve çıkışlar durdurulurken köy karantinaya alındı. Köye giriş çıkışlar 5 Nisan'a kadar yasaklandı.

Bu dönemde Uşak Valisi Funda Kocabıyık’ın 1 Nisan 2020 tarihinde İsmetpaşa Caddesi üzerinde iç içe geçmiş bir grubu uyarmak isterken sesini yükseltmesi ve davranışları bazı ulusal basın kuruluşlarında “Vali vatandaşı fırçaladı” şeklinde haberlerin çıkmasına neden oldu.

Bunun üzerine bir açıklama yapan Vali Kocabıyık, “Yanlış anlaşılmış olmak beni üzer, böyle bir yanlış algı var ise kusurumuz affola" ifadelerini kullandı.

Ondan sonra da Banaz, Uşak merkez ilçe, Sivaslı ve Karahallı ilçelerinde virüs hızla yayıldı. Eşme İlçesinde bir tavuk işleme fabrikasında 86 işçinin covid-19 virüsüne yakalandığı duyuldu.

Bu arada 3 kaymakam, vali yardımcıları, İl Genel Meclisi Başkanı, AK Parti İl ve ilçe başkanları virüse yakalanırken; Uşak, çok sayıda iş adamı, bürokrat ve sevilen isimlerini koranavirüse kurban verdi.

Uşak’ta hızla yükselen koranavirüs, Uşak’ı en tehlikeli iller arasında saydırdı. Ancak Uşak İl Sağlık emekçilerinin özverili çalışmaları sonucu, Kasım ayı ortalarına kadar günlük 500’ün üzerinde vaka sayısı görülen Uşak nerdeyse virüsü sıfırlama noktasına geldi.

Ancak, sağlığımız için kendi yaşamını hiçe sayan sağlık emekçileri de bunun bedelini de 500’ü aşkın sağlık çalışanın kornavirüse yakalanması ile ödediler.

Gazeteler, 15 Kasım 2020 tarihli baskılarında Eşme Toplum Sağlığı Merkezi’nde görev yapan Dr. Aslı Yıldız'ın coronavirüs sebebiyle hayatını kaybettiğini duyurdu. Uşak’ta Bir sağlık emekçisini kurban vermiş oldu.

Uşak’ta şu anda koranavirüs vakaları yok denecek kadar az. Edindiğim bilgilere göre; günlük test sayısı 200-30 civarında. Polis, sağlık çalışanı ve futbolcular gibi teste zorunlu olanlar dışında Uşak halkından test talebi gelmiyor.

Vaka sayıları da an itibarı ile günlük 20-30 arasında, ölen kişi sayısı ise 5 civarında görülüyor.

Öğrendiğimize göre; Uşak Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde şu an 40 kişi yoğun bakımda tedavi görürken entube hasta sayı da 17 kişi olarak belirlendi.

Uşak’ın genel koranavirüs tablosuna baktığımızda ise ilk vakanın tespit edildiği 27 Mart tarihinden bu yana:

Yaklaşık 100 bin civarında test yapıldı.

Tespit edilen vaka sayısı 24 bin 750 oldu.

İyileşen kişi sayısı da 24 bini aştı.

Ölü sayısı ise 600’ü geçti.

UŞAK 2020 YILINI FELAKETLE AÇTI FELAKETLE KAPATTI

Uşak’ın 19 Şubat tarihinde baraj duvarı çatlaması nedeni ile bir felaketin eşiğinden dönerek 2020 yılına başladığını yukarıda hatırlatmıştık.

Ne yazık ki yine büyük bir facianın eşiğinden son anda dönerek 2020 yılını uğurluyor Uşak.

Takvimler, 13 Şubat Pazar tarihini gösterdiğinde Uşak Belediyesi Bir Eylül Sanayi Sitesi civarında yapmış olduğu bir alt yapı çalışması sırasında Uşak’a gaz veren doğal gaz ana borusunu patlattı.

İnsanlar saatlerce ve günlerce soğukta titreyerek doğal gazlarının açılmasını bekledi.

Yetmezmiş gibi, 14 Aralık tarihinde 2 patlama meydana geldi ve 8 kişi yaralandı. 15 Aralık tarihinde de bir patlama meydan geldi. Burada da 2 kişi yaralandı. Sonra yaralılardan Cihan Özer adlı vatandaş yaşamını yitirdi.

Başka illerden gelen ekipler, UDAŞ’ın hatalı bir şekilde körelttiği eski borulardan sızan gazların patlamalara ve bir kişinin yaşamını yitirmesine neden olduğunu tespit etti.

Bu acı olay gösterdi ki; tamamı 360 bin civarında olan Uşak ilinin acil bir eylem planı yok.

Tapu tapu 2-3 sınıfı olan bir köy ilkokulunda bile acil eylem planı yapılır. Mesela yangın anında ellerinde kova, kürek ve kumlarla yangın söndürmeye koşan çocukları çok görmüşünüzdür. Hatta okullarda belki de bu heyecanı hepimiz yaşamışızdır.

Doğal gaz arızası ve ardından yaşanan patlamaların en acı yönü de şudur ki; Ne valilik, ne belediye ne de doğal gaz şirketi mağdur ettiği Uşak halkından ne özür dilemiş, ne de kamuoyunu doğru dürüst bilgilendirmiştir.

Patlama olan sokaklarda komsu evlerde de hasar oluşmuş ve bu evler oturulamaz hale gelmiştir.

Evlerinde oturmayan insanlar akraba eş dost evlerine sığınmış orada burada yaşamaya çalışmaktadır. Muhtemeldir ki; yeni yıla da kendi evlerinde giremeyeceklerdir.

Bu yazı 29 Aralık 2020 tarihinde kaleme alınmıştır. Umarım yeni yıla iki gün kala canım Uşak başka felaket yaşamaz..

Her şeye rağmen umudumu koruyarak yeni yılın 2020 yılını aratmamasını temenni ederim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Salih Kılınç Arşivi