Hidayet KIRAN

Hidayet KIRAN

Yaşayan kamusal alanlarla Uşak cazibe merkezi haline getiriliyor

Kentlerde insanlar gibidir. Kabuğunu kıramazsa, çağına ayak uyduramazsa yok olup gider diyemem. Hiçbir ilerleme gösteremez. Dinozor fosili gibi öylecene olduğu yerde kalır.

Geçmiş yazılarımda Uşak Belediyesi’ni en çok eleştirenlerden birisi ben oldum. www.usakgundem.com İnternet Haber Sitesi olarak amacımız; belediye, valilik, tüm resmi kurum ve kuruluşlarının, STK’ların, Uşak’ta nefes alan herkesin Uşak için harekete geçmesini ve Uşak’ın ileriye gitmesini sağlamaktı.

Gazetecilik anlayışım gereği; Uşak için olmayan şeyleri nasıl eleştiriyorsam, bu güzel memleketim için yapılan güzel şeyleri de takdir etmek görevimdir.

Bu yazımda; Dün Uşak’ın muhtelif yerlerine konulan scooterlardan ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Bank tarafından ihale edilen “Uşak Belediyesi ve Orhan Dengiz Bulvarı ile Yayalaştırılan Sokaklar Kentsel Tasarım ve Cephe Rehabilitasyonu Projesi Uygulaması 2. Etap Yapım İşi”nden bahsetmek istiyorum.

Önceki gün Uşak Belediyesi yetkililerinden bu konuda bilgi aldım. Bu proje için 6 Mayıs 2022 tarihinde yüklenici firma “Mede İnşaat Taahhüt Turizm Gıda İç ve Dış. San. Tic. Ltd. Şti. ile 15 milyon 199 bin 246 TL bedelle işi 31 Aralık 2022 tarihinde teslim etmek koşulu ile yüklenmiş.

Firmayı denetim görevi ise Uşak Belediyesi ve İller Bankası A.Ş. nin olmuş. Tabi burada şunu da açmak gerekiyor. Proje kapsamında Kurtuluş Mahallesi Acun Sokak, Dede Hasan Sokak gibi sokakların bulunduğu alan, kısacası Maliye arkası diye bildiğimiz semtte de büyük bir değişim ve dönüşüm yaşanıyor.

Ben, belediye yetkililerinden aldığım bilgiler sonucu bu projenin Uşak’ın geleceği açısından çok önemli olduğu an ve kentimizin çehresini değiştireceğine inandım.

Mimar Nilüfer Karakoç, 11 Haziran 2020 tarihli yazısında; “Yayalaştırılan sokaklar, şehrin merkezi ve önemli bir bölgesinde bulunup, çevresinde çeşitli eğitim ve kamu yapıları bulunan bir bölgededir. İki ana arter arasındaki merkezi ve bağlayıcı konumuna rağmen mevcut durumda sadece geçiş mekanı olarak kullanılan, yaya öncelikli olmayan bir yoldur. Bu sokakların yayalaşması, bölgenin kamusal bir cazibe merkezine dönüşmesindeki ilk adımdır. Önerilen proje ile kentte kullanılabilecek kamusal mekanlar yaratılmış, sosyal ve sanatsal aktivitelerin gerçekleştirilebileceği kent boşlukları oluşturulmuş, ve yayalaştırılan sokakların bir kent odağı haline getirilmesi hedeflenmiştir.

Projede ulaşılmak istenen ana nokta, sokakların toplum tarafından kullanılan, yaşayan kamusal mekânlara dönüşmesidir. Bunu da organik dokuya, sokakta halihazırda bulunan özel ve ticari alanlara saygı duyarak sokağa belirli kurallar dâhilinde, yeri geldiğinde bu kurallardan çıkarak yeni mekansallaşma önerileri getirerek yapmaktır” diyerek projenin Uşak için önemine dikkat çekmiş.

Yayalaştırılan Sokaklar Kentsel Tasarım ve Cephe Rehabilitasyonu Projesi Uşak’ın kaderini nasıl değiştirir?

  1. Hiç kuşkusuz, ekonomik olarak bölgedeki esnafımızın kazancı artacaktır. (İlerleyen günlerde bölge esnafının bu proje hakkındaki görüşlerini yayınlayacağız)
  2. Yaklaşık 25 bin üniversite öğrencisinin eğitim gördüğü kent merkezinde gençlerin daha çok takılacağı yiyip içebileceği, cıvıl cıvıl hareketli Uşak’a yakışan bir cazibe merkezi oluşacağını düşünüyorum.
  3. Yayalaştırılan bölge; her ne kadar bir İzmir Kemeraltı ya da İstanbul Kapalıçarşı gibi olmasa da Kuşadası, Çeşme, Didim gibi turistik beldelerde görmeye alışık olduğumuz, yayalaştırılmış sokaklara benzer bir görünüme kavuşacaktır. Bu da Uşak’ın havasını değiştirecektir.
  4. Başka illerden gelen konuklarımızı huzur ve güven içinde dinlenmelerini sağlarken, bir şeyler yedirip içirebileceğimiz hoş bir mekan olacağına inanıyorum.
  5. Yayalaştırılmış cadde ve sokak projesi ile Uşak kaderine terk edilmiş bir İç Anadolu kasabası görünümünden çağdaş bir dünya kenti görüntüsüne kavuşacağına inanıyorum.

Yukarıda belirttiğim gibi Uşak aleyhine olduğum bir projeye nasıl karşı çıkıyorsam Uşak’ın hayrına olan bir projede Uşak Belediyesi ve Başkanı Sayın Mehmet Çakın’ı da sonuna kadar desteklerim. Bunu da sadece ve sadece Uşak için yaparım. Çünkü ben Uşak’ın makûs talihinin değişmesini ve dünyanın en çağdaş kentlerinden birisi olmasını istiyorum.

Bin binler Uşak’a çok yakıştı

Uşak olarak dün büyük bir sürpriz yaşadık. Sabah birde baktık ki her yerde “BİN ULAŞIM VE AKILLI ŞEHİR TEKNOLOJİLERİ ANONİM ŞİRKETİ” tarafından bırakılan scooterlar konmuş. Edindiğim bilgilere göre, kent merkezinde 220 adet scooter konmuş.

İstanbul’da bu işi yapan şirketin adı Martı olduğu için scooterlara “Martı” Uşak’ta yapan şirketin adı “Bin Ulaşım” olduğu için “Bin bin” adı verilmiş.

Dünden beri bakıyorum. Uşaklının genci yaşlısı bin binlerle 40 yıllık dost gibi olmuş.

Eee. Tabi büyük kolaylık. Telefona bir uygulama indiriyorsun. Banka kartı ile bir ödeme yapıyorsun. Hiç trafiğe takılmadan Avrupa’nın birçok kentinde olduğu gibi evine kadar gidiyorsun. Tahsilatı da banka kartından ödüyorsun.

Bu uygulamayı da çok beğendim. Ancak biraz pahalı geldi. Biraz daha ucuzlatılırsa herkes faydalanabilir diye düşünüyorum. Birde bugün Küçük Çarşı’da Ünalan Mahallesi Muhtarlığı önünde bulunan scootera binmek için uğraşan bir genci gördüm.

Cep telefonuna scooterın üzerindeki barkodu telefonuna okutmaya çalıştı. Başaramadı. Aşağıdaki barkoda okutmaya çalıştı. Yine başaramadı. Çünkü birileri barkotları kazımış. Sanırım bedava binmek istedi. Yazık, 3 kuruş için bütün Uşak’a zarar veren bir anlayış bu.

www.usakgundem.com İnternet Haber Sitesi olarak; Uşak’a yakışan ve çağ atlatan her anlayışın ve her projenin yanındayız.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Hidayet KIRAN Arşivi