Süper Lig maçları sırasında Periscope'a erişim engeli geldi

İstanbul 1. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi tarafından verilen kararda, yayınlanan hakkı tam olarak Digitürk'e ait olan Süper Toto Süper Lig e tüm maçların oynanma anları sırasında Periscope'a erişim yasağı engeli geldi.
Süper Lig maçları sırasında Periscope'a erişim engeli geldi

Mahkemenin vermiş olduğu karara göre Süper Lig maçları sırasında Periscope'a erişim engeli geldi.

Türkiye Spor Toto Süper Lig karşılaşmalarına ait müsabakaların yayınlama hakkına sahip olan Digitürk, Periscope diğer adıyla canlı video paylaşım uygulaması olarak adlandırılan sistem üzerinden Dijitürk e ait olan karşılaşmaların yayın hakkını izinsiz bir şekilde servis ettiği öne sürülerek İstanbul 1. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesine taşındı. Mahkemeye şikâyet edilen

İstanbul 1. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi Dijitürk ün yapmış olduğu bu başvuruyu haklı bularak, Twitter’ın bir özelliği olan Periscope’tan maç karşılaşması servisinin engellenmesine dair karar verdi.  

İstanbul 1. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi tarafından verilen kararda şu ifadelere yer aldı:

"Süper Toto Süper Lig futbol müsabakalarının oynandığı sürelerle sınırlı olmak üzere pscp.tv, proxsee.pscp.tv, prod-assets.pscp.tv, prod-video-eu-central-1.pscp.tv Periscope uygulama adreslerinde Süper Toto Süper Lig futbol müsabakalarının oynandığı sürelerle sınırlı olmak üzere ihtiyati tedbir yoluyla erişimin engellenmesine karar verildi."

İstanbul 1. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesinin vermiş olduğu bu karar aynı zamanda diğer kuruluşların ellerinde bulundurdukları aynı şekilde canlı maç yayınları için bu olayın  emsal teşkil edebileceği söyleniyor.

MAÇLAR BİTİNCE TEKRAR ERİŞİLEBİLECEK

ESB diğer adıyla Erişim Sağlayıcıları olarak ta Birliğinin genel sekreterliğini yürüten Bülent Kent, yapmış olduğu açıklamada, Digitürk’ün yapmış olduğu bu başvurunun ardından İstanbul 1. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesinin kararına göre Süper Toto Süper Lig futbol karşılaşmalarının oynanacağı gün ve süreler boyunca Periscope tarafından canlı video paylaşım uygulaması yapılmanın önüne geçileceğini belirtti.

Ortaya çıkan bu kararın şuan aktif olarak yayın yapan tüm İnternet servis sağlayıcılarına da iletildiğini ve 10 Ağustos günü Süper Lig yeni sezonun ilk karşılaşmasının yapılacağı anda bu kararın uygulanmaya başlayacağını belirten Bülent Kent, ayrıca şunları da belirtti:

"Birliğimiz kurulduğundan bu yana ilk kez belli süreler arasında erişim yasağına ilişkin mahkeme kararı alındı. Süper Lig maçları başlarken erişime kapatılacak olan Periscope, maç yayınlarının bitmesinin ardından tekrar erişime açılacak."

İlgili Haberler