Hidayet KIRAN

Hidayet KIRAN

Kedi pisliği değil ki kuma gömelim

Uşak’ın o lanet olasıca virüsü yine hortladı.

İntiharlar peş peşe gelmeye başladı. Dün bir uzman çavuş, Banaz ilçesinde yaşlı bir amca, 15 yaşında bir çocuk, 20 yaşında genç bir kız, 40 yaşında bir anne, yoksul bir işçi, varlıklı bir adam ya da kadın…

Bu liste böyle uzayıp gider. Yani, intihar olaylarının belli bir ölçütü de yok. Canına kıyanların neye göre intihar ettiğini bir türlü kavrayamıyorum. Basın olarak bize sürekli “İntihar haberlerini girmeyin. Özendiriyorsunuz. İntihar vakaları sizin yüzünüzden artıyor” gibi eleştiriler geliyordu. Bizde www.usakgundem.com İnternet Haber Sitesi olarak intihar haberlerini girmeme kararı aldık. Girmiyoruz da.

İnsanların intihar etme nedenleri üzerine yapılan araştırmalar ve resmi verilere göre; intihar düşüncesi zaten genellikle bir dakikadan kısa bir süre içerisinde oluyor ve bu eşikte bulunan insanların tek bir gerekçe üzerinden bu mesajı almaları intiharı tetikleyebiliyor. Dolayısıyla ülkede yaşanan sosyo-ekonomik olaylar sonucunda ortaya çıkan kriz durumlarında yoksullar intihara yönelir, intihar eder şeklinde bir mesaj vermemek gerekir.

Peki, basın haberleri girince intiharlar durdu mu?

Ne yazık ki basın haberini yapsa da yapmasa da ilimizde intiharlar durmadan artıyor. Onun için pislikleri halı altına süpürmenin kedi gibi kuma gömmenin bir anlamı yok. Uşak Valiliği, Uşak Üniversitesi, Uşak Aile Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, psikologlar, ilgili ve yetkili kim varsa, hangi kurum ve kuruluş varsa derhal harekete geçmeli, bunun nedenlerini araştırıp çözüm yollarını bulmalıdır.

TUİK istatistiklerine göre Türkiye’de günde 10’dan fazla, yılda yaklaşık 4 bin insanımız intihar etmektedir. Elimizde bu konuda veri olmadığı için Uşak’ta günde ve yılda kaç kişi intihar ediyor? Bilemiyorum. Haber merkezimize ulaşan bilgilere göre; 2022 yılının geçen 9 ayında 20’ye yakın insanımızın intihar etmiş olabilir.

İntihar istatistikleri; Hastalık %31.5, aile geçimsizliği %26.5, geçim zorluğu %14.6, hissi ilişki ve istediği ile evlenememe %13, ticari başarısızlık %6, öğrenim başarısızlığı %4.1 ve diğerleri %3.9 dur.

Çok ilginç bir durum, Türkiye’de intihar edenlerin çoğunluğu kendini asarak intihar ediyormuş.

Uzmanlar, intihar vakalarının yüzde doksanına yakın kısmında psikolojik sorunların ve yaygın olarak da ciddi bir depresyonun etkili olduğunu belirtiyor.

Yine araştırmalardan çıkan ilginç bir sonuç; yoksulluk ve ekonomik kriz, intihar oranlarını artırırken, erkeklerin intihar eğilimi kadınlardan daha yüksekmiş.

Dün, intihar eden Uzman Çavuş da Uşak’a daha yeni gelmiş. Havasından mı suyundan mı yeni gelen insanlarda intihar etmek için Uşak’ı mı seçiyor? Anlamadım gitti.

Yanlış hatırlamıyorsam; Uşak 2012 yılında en çok intiharların yaşandığı iller sıralamasında en başta, 2013 yılında da 7’inci sırada falan yer almıştı. Son 2 yıldır ilimizde intihara olaylarının neden arttığını ve önlenmesi için ne gibi çalışmalar yapılması gerektiği konusunda çok ciddi çalışmalar yapılması gerektiğini düşünüyorum.

Olayı sulandırmadan, siyasallaştırmadan ciddiyetle ele alamız gerekiyor. Yoksa giden canlarımızın vebalini ne bu dünyada ne öteki dünyada veremeyiz.

El ele verelim ve daha fazla insanımızın canına kıymasını engelleyelim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Hidayet KIRAN Arşivi