Naci Görür ve Okan Tüysüz endişeliyiz diyerek açıkladı! Deprem bölgesindeki çalışmalar için kritik ifadeler

Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ağır yıkım yarattığı 11 ilde yenileme çalışmalarına başlandı. Çalışmalara başlanması ile birlikte Naci Görür ve Okan Tüysüz'den kritik değerlendirmeler geldi.
Naci Görür ve Okan Tüysüz endişeliyiz diyerek açıkladı! Deprem bölgesindeki çalışmalar için kritik ifadeler

Naci Görür ve Okan Tüysüz endişeliyiz diyerek açıkladı! Deprem bölgesindeki çalışmalar için kritik ifadeler - 6 Şubat tarihinde Türkiye güne büyük bir deprem felaketi ile uyandı. Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde 7.7 ile 7.6 büyüklüğündeki depremler 11 ilde yıkıma neden oldu. Yaşanan felakette binlerce vatandaşımız hayatını kaybederken binlercesi de yaralandı.

'Asrın Felaketi' olarak adlandırılan depremin açtığı yaralar sarılmaya çalışılırken Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 11 ilde yenileme çalışmalarına başlandığı kaydedildi. Bilim Akademisi Üyesi Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Prof. Dr. Okan Tüysüz ile deprem bölgesindeki yenileme çalışmalarına ilişkin görüşlerini paylaştı. 

DEPREM BÖLGESİNDEKİ ÇALIŞMALAR ENDİŞE VERİCİ OLARAK DEĞERLENDİRİLDİ

Prof. Dr. Naci Görür, Prof. Dr. Okan Tüysüz ile deprem bölgesindeki yenileme çalışmalarına ilişkin görüştüklerini aktararak bu durumdan endişeli olduklarını açıkladı. Prof. Dr. Görür, aktif olarak kullandığı Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada "Ne olur alelacale deprem bölgelerinde yenileme çalışmaları yapıp 6 Şubat gibi bir afeti aynı bölgedeki gelecek nesillerimize ihale etmeyelim." ifadelerine yer verdi. Prof. Dr. Görür, Twitter hesabından paylaşım yapmaya devam ederken tamir ve yenileme çalışmalarının sadece bir inşaat projesi olmadığını hatırlattı. Deprem hakkındaki görüşleri önem kazanan Prof. Dr. Görür, ''Bu günlerde harıl harıl deprem bölgesinde yerleşim bölgelerini yenileme, ayağa kaldırma çalışmaları yapılıyor. Okan Tüysüz ile görüştük, duyduğumuz endişeleri bir kez daha duyuralım dedik: Deprem kentlerini tamir ve yenileme çalışmaları sadece bir inşaat projesi değildir.  Her yerleşim alanının yüzey jeolojisini, yeraltı jeolojisini, jeomorfolojisini, jeofiziğini, sismolojisini, zeminini, vb ayrıntılı olarak bilecek ve yenilediğiniz bölgenin depremsellğini, aktif faylarını, çökme alanlarını, sıvılaşma yörelerini, kütle hareketlerinin olabileceği yerleri, deprem etkisinin büyütüleceği yöreleri, deprem dalgalarının bir nevi kapana kısılıp yıkıcı ekilerinin artacağı alanları belirleyip inşaatına giriştiğiniz yerlerin yerleşime uygun olup olmadığına karar vermeniz, sonra da yenileme ve imar çalışmalarına girişmeniz lazım. Ne olur alelacale deprem bölgelerinde yenileme çalışmaları yapıp 6 Şubat gibi bir afeti aynı bölgedeki gelecek nesillerimize ihale etmeyelim." diyerek açıklamalarını sonlandırdı. 

NOT: Bu yazıda yalnızca uzman görüşüne yer verilmiştir. 

İlgili Haberler