Erhan Altunel'den Eskişehir fayı hakkında kritik açıklama! Büyük deprem meydana gelir

Ülkemizde yaşana deprem fırtınası nedeniyle hayli korku yaşayan vatandaşlar, uzmanların değerlendirmelerini yakından takip ediyor. Son olarak Eskişehir fayı hakkında bir açıklamaya yer veren Erhan Altunel'den dikkati çeken bir açıklama geldi.
Erhan Altunel'den Eskişehir fayı hakkında kritik açıklama! Büyük deprem meydana gelir

Erhan Altunel'den Eskişehir fayı hakkında kritik açıklama! Büyük deprem meydana gelir - Kahramanmaraş, Gaziantep ve Hatay merkezli depremler 11 ilde büyük yıkıma yol açtı. Yaşanana büyük felaketin bilançosu ağırlaşırken artçı sarsıntılar da devam ediyor. Yaşanan deprem ve artçı sarsıntıların bir yıla kadar devam edebileceğini aktaran uzmanlar, yetkilileri göreve davet ederken kritik açıklamalara da yer veriyor.

UZMAN İSİMDEN KRİTİK AÇIKLAMA

Türkiye coğrafyasındaki diri faylar ve deprem riski yeniden gündeme gelirken içerisinden diri fay hattı geçen şehirlerle ilgili araştırmalar arttı. Diri fay hattı bulunan şehirler arasından olan Eskişehir için de depremsellik durumu merak konusu oldu. Merkezdeki yerleşim bölgesi ve İnönü ilçesinden geçen fay hattı ile ilgili Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Genel Jeoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erhan Altunel önemli açıklamalarda bulundu. ESOGÜ Genel Jeoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erhan Altunel, konuyla ilgili olarak ''Eskişehir fayı üzerinde yıllık 0,2-0,3 milimetre yıl civarında bir kayma hızı var. Kayma hızını dikkate alırsak bunun üzerinde birkaç bin yılda bir büyük deprem meydana gelir.'' ifadelerine yer verdi. Prof. Dr. Erhan Altunel, "Ülkemizin içinde bulunduğu jeolojik konum gereği bu depremlerin olması kaçınılmazdır. Bu depremler olmak zorunda. Ülkemizde iki türlü fay vardır; bunlardan biri düzenli olarak büyük depremler üretenlerdir. Doğu Anadolu ve Kuzey Anadolu fay zonu bunlara örnektir." diyerek olası bir Eskişehir depremine dikkati çekti. 

"ESKİŞEHİR FAYINDA BİRKAÇ BİN YILDA BİR BÜYÜK DEPREM MEYDANA GELİR"

Eskişehir depreminden bahseden Prof. Dr. Altunel, "Eskişehir fayı üzerinde yıllık 0,2-0,3 milimetre yıl civarında bir kayma hızı var. Kayma hızını dikkate alırsak bunun üzerinde birkaç bin yılda bir büyük deprem meydana gelir. Eskişehir fayı bizim aslında hiç bilmediğimiz bir fay değil. MTA'da da aktif fay olarak haritalanmış. Bir de 1956 yılında olan bir deprem var. Bunlar göz önüne alındığında burada depremlere kaynaklık eden aktif bir fayımız var. Haritalanmış kısmına baktığımızda İnönü'deki Erikli köyünden doğuya doğru, Eskişehir yerleşiminin de içinden geçerek doğuya doğru son buluyor. Eskişehir fayını biraz yakından incelediğimizde görüyoruz ki birbirini takip eden birkaç fay parçasından oluşuyor. 1956'da Çukurhisar tarafındaki fay parçası kırıldı. Eğer bunlar böyle teker teker kırılırlarsa orta büyüklük dediğimiz 7'nin altında deprem üretme potansiyeli var. Eğer hepsi birlikte aynı anda kırılırsa o zaman oluşacak depremin büyüklüğü 7'nin bir miktar üzerine çıkabilir. Ülkemizde eğer herhangi bir fayın üzerinde son 10 bin yıl içerisinde bir tane bile hasar verici büyük bir deprem meydana gelirse biz o fayları aktif ya da diri fay sınıfına koyuyoruz. Dolayısıyla seyrek aralıklarla da olsa Eskişehir fayı yüzeyde kırık oluşturabilecek potansiyele sahip bir fay." ifadeleri ile sözlerini sonlandırdı. 

İlgili Haberler