Naci Görür Marmara depremi için değerlendirdi! İki fayın birden kırılma ihtimali için beklentisini açıkladı

Ülkemizde 6 Şubat tarihinde başlayan deprem fırtınası devam ediyor. Son olarak Kayseri'de yaşanan depremler endişeyi artırırken Naci Görür'den çok yeni bir açıklama geldi.
Naci Görür Marmara depremi için değerlendirdi! İki fayın birden kırılma ihtimali için beklentisini açıkladı

Naci Görür Marmara depremi için değerlendirdi! İki fayın birden kırılma ihtimali için beklentisini açıkladı - 6 Şubat günü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen iki büyük deprem 11 ili etkisi altına alarak yıkıma enden oldu. Yaşanan depremin ardından binlerce artçı sarsıntı kaydedilirken büyük depremler de yaşanmaya devam ediyor. Öte yandan ülkemizin çeşitli illerinde her geçen gğn yeni bir deprem meydana gelirken uzmanların değerlendirmeleri merak ediliyor. 

NACİ GÖRÜR: 7.2 VE 7.6 ARASINDA BEKLİYORUZ

Bilim Akademisi Üyesi Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, yaşanan depremlerin ardından beklenen Marmara depremi için önlem alınmazsa daha yıkıcı sonuçların olacağına dikkati çeken açıklamalara yer vermişti. Prof. Dr. Görür'ün değerlendirmeleri takip edilirken son olarak iki fayın kırılma ihtimaline değinen isim, "Bütün senaryolar ve hazırlıklar 7.5 büyüklüğünde deprem için yapılıyor. Bu tamamen kırıldığı zaman 6'lar mertebesinde deprem üretir. Marmara'da deprem üretecek olan iki tane aktif fay kolu var. Bunlardan biri Adalar kolu, bir diğeri ise Kumburgaz fay koludur. Marmara'nın batısında Tekirdağ fayı muhtemelen 1912 Şarköy depreminde kırıldığı için orada büyük bir depremin üretileceğini düşünmüyoruz. Dolayısıyla Marmara'da depremin 7.2 ile 7.6 arasında değişeceğini düşünüyoruz." ifadelerine yer verdi. 

MARMARA DENİZİ'NDEKİ DEPREMLERE DEĞİNDİ

Marmara Denizi'nde meydana gelen 3 ve 4 büyüklüğündeki depremlerle ilgili değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Görür, Silivri açıklarından itibaren batıya doğru denizde sıklıkla depremlerin olduğuna değindi. Bu depremler için açıklama yapan Prof. Dr. Görür, ''Buradaki depremler 3'lü ve 4'lü olur. Bu depremlerin önemli bir kısmı da tektonik depremler değildir. Daha ziyade denizin dibinden çıkan doğalgaz çıkışlarına bağlıdır. Çok sık olabilir.'' ifadelerine yer verdi. Öte yandan bir de iklim değişikliğine değinen Prof. Dr. Görür, ''Sadece deprem değil iklim değişikliği de bizi vuracak. Dünya deniz seviyesinin ısınması bizim kıyılarımızı da deniz basacak demektir.'' diyerek devletin önlem alması gerektiğine değimndi. Prof. Dr. Görür, ''Bunlar bugün yarın olmaz ama bir devlet uzun süreli de olsa bunları düşünüp önlem alması gerekir. Dolayısıyla bir afet bakanlığını Türkiye hak ediyor, doğru olan bu.'' diyerek sözlerini sonlandırdı.

İlgili Haberler