Deprem fırtınalarını uzmanlar değerlendirdi! Her an her yerde deprem olabilir

Ülkemizde yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yaşanan yıkımda 11 il büyük hasar aldı. Yaşanan deprem felaketinin ardından ülke genelinde yaşanan depremlere ilişkin uzmanların değerlendirmeleri gündem oldu.
Deprem fırtınalarını uzmanlar değerlendirdi! Her an her yerde deprem olabilir

Deprem fırtınalarını uzmanlar değerlendirdi! Her an her yerde deprem olabilir - Kahramanmaraş, Gaziantep, Hatay, Elazığ'da yaşanan depremlerin ardından İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Marmara'da pek çok deprem gerçekleşti. Son olarak 7 Mart tarihinde art arda yaşanan Kayseri depremi ise vatandaşı endişelendirdi. Uzmanlar yaşanan depremlerin ardından kritik değerlendirmelerde bulundu. 

KAYSERİ'DE ÜST ÜSTE 3 DEPREM OLDU

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) verilerine göre Kayseri'nin İncesu ilçesinde saat 14.47'de 4.7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü ise depremin büyüklüğünü 4.9 olarak açıkladı. Depremin derinliği 12.8 km olarak açıklanırken birçok ilde hissedilen depremle ilgili AFAD Başkanı Yunus Sezer, "An itibarıyla olumsuz bir durum bulunmamaktadır. Saha tarama çalışmaları devam etmektedir." ifadelerini kullandı. Yaşanan depremin ardından 2. bir deprem daha meydana geldi. AFAD verilerine göre Kayseri'nin Hacılar ilçesinde saat 14.48'de 4.4 şiddetinde bir sarsıntı daha kaydedildi. İlk iki depremin ardından bölgede saat 14.53'te bir sarsıntı daha kaydedildi.  AFAD depremin şiddetini 4.3 olarak duyurdu. Deprem uzmanı Süleyman Pampal,  ise "Bu büyüklükteki depremler ilk kez oluyor değil. Zaten deprem olma ihtimali olan bir yer burası. 7 ve üzerindeki depremler bu fay zonu üzerinde mümkün." dedi.DAKİKALAR SONRA İKİNCİ DEPREM 4.3 ŞİDDETİNDE ÜÇÜNCÜ BİR DEPREM AFAD verilerine göre, İncesu merkezli sarsıntı, yerin 6.95 kilometre derinliğinde oldu.

NACİ GÖRÜR, YAŞANAN DEPREMLERİ DEĞERLENDİRDİ

Bilim Akademisi Üyesi Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, sosyal medya hesabı üzeinden yaptığı açıklamada ise Sivas ve Kayseri'de peş peşe yaşanan depremler sonrası açıklama yaptı. Prof. Dr. Görür, "Saraycık-İncesu/Kayseri’de 4.9 ve 4.2 artçı deprem oldu. Bu deprem düşük aktiviteli Ecemiş Fay zonu içerisinde. Bu zon KAF’dan ayrılıp Mersin’e kadar uzanır 730 km uzunluktadır. Geçmişte büyük depremler üretmiştir. 1414, 1717 ve 1835’de depremlerin şiddeti yer yer 8 olmuştur. 1717 depreminde 8 binden fazla insan ölmüştür. 1835’de 1000’den fazla insanın öldüğü söylenir (Anadolu Gaz.). Aletsel dönemde 1940, 1960, 2021 yıllarında genellikle 4-5 mertebelerinde depremler olmuştur. Son Maraş ve Gaziantep depremleri Anadolu Levhasının bölgeye yakın aktif.  Fay sistemlerinde stres alanı değişimlerine neden oldu ve muhtemelen kimi fay parçalarının kırılmasına neden oluyor. Bu nedenle Erzincan-Karlıova, Malatya, Adana, Kayseri ve Sivas yörelerinde bu tür depremler beklenebilir. Not: Sizleri bilgilendirmek amacıyla yazıyorum yoksa büyük deprem olacak, şu zamanda olacak, vb şeyler söylemiyorum. Benim beklentim olursa çoğunlukla küçük boyutlu depremlerin olacağıdır.'' ifadelerini kullandı. Öte yandan deprem Uzmanı Süleyman Pampal da Kayseri'de gerçekleşen depremleri değerlendirdi. Türkiye'de her an her yerde depremin olabileceğini belirten Pampal, "Türkiye'nin önemli fayının orta kesimlerinden biri bu. Tuz Gölü fayı da yıkıcı Deprem yaratma kapasitesine sahip.Maalesef bu Doğu Anadolu Fayı üzerinde yaşadığımız 3 depremin dışında bu. Bu farklı bir fayın üzerinde. Bundan sonra da olabilir. Bu büyüklükteki depremler ilk kez oluyor değil. Zaten deprem olma ihtimali olan bir yer burası. 7 ve üzerindeki depremler bu fay zonu üzerinde mümkün." dedi.

İlgili Haberler