Naci Görür üstüne basa basa uyardı! Deprem riski olan bölgeleri il il sıraladı

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 7.7 ve Elbistan ilçesinde meydana gelen 7.6 büyüklüğündeki iki deprem 10 ilde yıkıma neden oldu. Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, risk altındaki illeri açıkladı.
Naci Görür üstüne basa basa uyardı! Deprem riski olan bölgeleri il il sıraladı

Naci Görür üstüne basa basa uyardı! Deprem riski olan bölgeleri il il sıraladı - Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından Bilim Akademisi Üyesi Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, televizyon kanallarında değerlendirmelerini tek tek paylaşıyor. Bilançonun her geçen dakika ağırlaştığı can kaybının 16 bin 546, yaralı sayısının ise 66 bin 132 olduğu belirlendi. Ağır yıkım yaşanan depremlerin ardından uzman isimlerin değerlendirmeleri merak edilirken Bilim Akademisi Üyesi Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür'den kritik açıklamalar geldi. 

NACİ GÖRÜR: ''ENDİŞE EDİYORUZ''

Jeolojik afetin yanı sıra yapı stokuna da dikkati çeken Yer Bilimci Prof. Dr. Görür, ''Endişe ediyoruz’ diyerek risk altında olan illeri sıraladı. Bilim Akademisi Üyesi Yer Bilimci Prof. Dr.  Görür, ''Bizim dile getirdiğimiz büyük depremler 6 ve üstü diye düşünülebilir.'' ifadelerine yer verdi. 10 ili bir enkaz yığınına dönüştüren 7.7 ve 7.6 büyüklüğüneki depremlerin ardından uyarılarına devam eden Prof. Dr. Görür, ''Maraş civarında olan bu depremler ve fayların stresi göz önüne alındığında Adana havzası ve İskenderun yöresi dikkatle ele alınmasını öneririm. Bunun dışında Marmara Denizi’nin güneyi, Çanakkale, ve Bursa'nın dikkatli olması gerektiğini uyarıyoruz. Keza İzmir yarımadası ve çevresi. Akdeniz kıyılarımızda Antalya, Muğla bölgesindeki kıyı kesimleri dikkatli olmalı. Kuzey Anadolu Fayı üzerinde Erzincan, Bingöl, Karlıova arasında büyük bir deprem bölge bekliyoruz. Endişe ettiğimiz bir saha. Jeolojik verilere göre Hakkari’de sıkıntı olabilir. Bizim dile getirdiğimiz büyük depremler 6 ve üstü diye düşünülebilir." diyerek riskli illeri açıkladı. 

DİKKATLİ OLUNMASI GEREKTİĞİNİ VURGULADI

Çevredeki faylarda belirli bir stres transferi olabileceğinin altını çizen Yer Bilimci Prof. Dr. Görür, ''Bu depremlerden sonra Hatay ve Adana yöresinin daha hassas hale geldiğini düşünüyorum. Adana havzasında Doğu Anadolu fay kuşağının devamı gibi düşünülen, orada da irili ufaklı faylar var, Hatay'ın ölü fay kesimlerinde bir stres transferinin olabileceğini, oralara bir yük geldiğini düşünüyorum. Bizim endişe ettiğimiz yerler Bingöl ile Karlıova arasında, Doğu Anadolu fayının en Kuzey Doğu ucunda bir kesim var. Orada en son deprem 1766 gibi oldu, oradan endişe ediyoruz. Bu Maraş fayından dolayı, Hatay ve Adana havzası kesiminde dikkatli olmamız lazım.'' diyerek değerlendirmelerini sonlandırdı.

İlgili Haberler