Depremin tehlike çanları çalıyor! Naci Görür 5 yıllık plan hazırlayın dedi

Türkiye'nin yasa boğulduğu Kahramanmaraş depreminin ardından uzman isimlerin önerileri dikkatle incelenmeye başlandı. Daha önce yaptıkları uyarıların göz ardı edildiğini vurgulayan uzmanlardan Naci Görür, kritik bir açıklamaya yer verdi.
Depremin tehlike çanları çalıyor! Naci Görür 5 yıllık plan hazırlayın dedi

Depremin tehlike çanları çalıyor! Naci Görür 5 yıllık plan hazırlayın dedi - Türkiye'yi yasa boğan Kahramanmaraş depremi 10 ilde yıkıma neden oldu. Son olarak can kaybı 21 bin 34'e yükselirken çalışmalar canhıraş devam ediyor. Büyük depremler öncesinde önlemini almak isteyen vatandaşlar, İstanbul depremi ile ilgili araştırmalara başladı. İstanbul depremi için uzun bir süredir uyaran uzmanlardan Bilim Akademisi Üyesi Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, "Bunu bütün Türkiye duysun" diyerek deprem gerçeği ile ilgili açıklamalarda bulundu. 

NACİ GÖRÜR ÇOK NET UYARDI

Bilim Akademisi Üyesi Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremleri değerlendirdiği açıklamasında ''Türkiye’de en fazla deprem üreten iki fay var. Biri Kuzey Anadolu fayı, diğeri Doğu Anadolu fayı. Her iki fay enerjisinin büyük bir kısmını boşalttı. Bu demektir önümüzdeki birkaç yüz sene içerisinde Türkiye’de çok büyük bir deprem olmayacak, en azından bu iki fay kuşağı boyunca. Bu bizim için ülkeyi depreme hazırlama açısından bir şans. İrili ufaklı başka yerlerde deprem olabilir, burada da küçük depremler olur ama Türkiye’nin en ağırlıklı fay zonları enerjiyi boşalttı. Bu bir imkan, bunu ilk kez söylüyorum bunu bütün Türkiye duysun" ifadelerine yer verdi. İstanbul’daki hasarın daha fazla olacağının altını ısrarla çizen Prof. Dr. Naci Görür “İstanbul’da durum hiç iyi değil. Nasıl 3 gün önce ‘Maraş’tan endişe ediyoruz’ diye yazdıysam aynı şekilde İstanbul’dan endişe ediyorum. Bilimsel bütün araştırmalar, İstanbul’da zamanın gelmekte olduğunu gösteriyor. Aşağı yukarı 30 sene içerisinde depremin beklendiği söyleniyordu, 23 senesi geçtiğine göre büyük ölçüde yakınlaşmış demek istiyorum. Ancak Maraş depremi beklediğimiz Marmara depreminden daha büyük. İstanbul’da en fazla 7.5 bekliyoruz. İstanbul’da daha küçük deprem beklememize rağmen, İstanbul’da hasar Maraş’tan daha fazla olur. Diğer yandan Maraş’ta da hasarın epey fazla olacağını üzülerek tahmin ediyorum, inşallah yanılırım ama açıklanınca göreceğiz.'' diyerek bir de öneride bulundu.

''AFET BAKANLIĞI KURULMALI, 5 YILLIK PLANLAR YAPILMALI'' 

Afet Bakanlığı’nın kurulması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Naci Görür, Türkiye'nin ilk olarak yapması gerekenlere dikkati çekere, ''Önce bir Afet Bakanlığı kurulacak. Bu bakanlık kurulduktan sonra, iyi bir bütçesi olacak, gerekli altyapı ve koordinasyonu yapılacak. 5 yıllık planlar ile deprem kuşaklarından başlanacak ve deprem kuşaklarındaki her kent deprem dirençli kentlere dönüştürülecek. Önce bir mikrobölgeleme çalışması yapılacak. Risk analizi yapılacak ondan sonra zarar azaltma çalışmaları yapılacak.'' ifadelerine yer verdi.
 

İlgili Haberler