Naci Görür'den kritik açıklama! Depremin şiddeti 9'u bulur diyerek o kentler için alarm verdi

Kahramanmaraş merkezli depremlerden önce yaptığı uyarılarla gündeme gelen Naci Görür, depremle ilgili değerlendirmelerine devam ediyor. Yaşanan depremlerin ardından dikkat edilmesi gereken bölgeleri açıklayan Naci Görür, olası Marmara depremine yeniden dikkati çekti.
Naci Görür'den kritik açıklama! Depremin şiddeti 9'u bulur diyerek o kentler için alarm verdi

Naci Görür'den kritik açıklama! Depremin şiddeti 9'u bulur diyerek o kentler için alarm verdi - Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler 11 ilde yıkıma neden oldu. Yaşanan büyük yıkım binlerce vatandaşı etkilerken deprem felaketi sonrası uzmanlar birbiri ardına uyarılarını sıralıyor. Yaşanan büyük depremlerin ardından binlerce artçı sarsıntı kaydedilirken beklenen büyük İstanbul depremi ile ilgili de uzman isimler yetkilileri uyarmaya devam ediyor. Son olarak Bilim Akademisi Üyesi Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, olası Marmara depreminin şiddeti ile ilgili öngörülerini paylaştı. 

NACİ GÖRÜR'DEN YENİ DEĞERLENDİRMELER

Depremle ilgili değerlendirmeleri yakından takip edilen Prof. Dr. Görür, 6 Şubat depremlerinin sonuçlarını değerlendirdiği açıklamasında artçıların bir yıldan fazla sürebileceğini belirtti. Marmara Bölgesinde deprem alarmı verdiklerini belirten Prof. Dr. Görür, bir an önce önlem alınması gerektiğini belirtti. Özellikle kıyıda on kilometre içerisinde kalan alanlar için uyarılar yapan Prof. Dr. Görür, depremin şiddetli hissedileceğini söyledi. Twitter hesabı üzerinden de zaman zaman değerlendirmelerini paylaşan Prof. Dr. Görür, beklenen Marmara depreminin Avrupa Yakası’nda çok daha şiddetli hissedilerek depremin şiddetinin de 9'u  bulacağını belirtti. Konuya ilişkin değerlendirmelerine devam eden Prof. Dr. Görür, ''Depremler olmadan dahi biz Marmara Bölgesi'nde deprem alarmı vermiştik, bu bir. İkincisi Erzincan’ın doğusunda, Erzincan ile Bingöl Karlıova arasında Yedisu Fay’ında deprem beklediğimizi öngörmüştük. Onun dışında Ege bölgesi, orası zaten sık sık küçük depremlerle sarsılıyor. Oradaki depremlerin kaynağı da bu Helen Kıbrıs Yayı, orada hareketlilik fazla. Dolayısıyla İzmir’den Antalya’ya kadar kıyı bölgelerimizde irili ufaklı depremler öngörülüyor. Oranın tektonik yapısı gereği.'' ifadelerine yer verdi. 

MARMARA DEPREMİ İÇİN KRTİİK UYARI

6 Şubat depremlerini değerlendiren Prof. Dr. Görür, ''Adana Bölgesi’nde de stres transferi nedeniyle bazı faylarda hareketlenme olabilir. Hatta Kıbrıs’ı dahi düşündük. Doğu Anadolu Bölgesi’ne yakın olarak; Kayseri, Sivas, Erzincan’ın doğusu yani Bingöl yakınları, Malatya. Malatya’nın özellikle kuzeybatısı, kuzeyi. Orada Malatya Fayı ve Tuzla Fayı. Oralarda belirli hareketlenmeler gözlemlenebilir.'' dedi. Marmara Bölgesinde deprem alarmı verdiklerini açıklayan Prof. Dr. Görür, ''Kent bileşenlerinin yönetim sistemi ve yönetici karakteristiği, halk, altyapı, yapı stoku, ekonomi, çevre ve ekosistem parametrelerinden oluşur. Eğer biz Türk milleti olarak bu topraklarda ilelebet yaşayacaksak, neslimizi devam ettireceksek depremi de durduramayacağımıza göre deprem dirençli kentler oluşturmak zorundayız. Bazen öyle büyük depremler olurken masanın üzerinden ancak kalemler düşmesin diye yeltenip çalışmalarına devam ediyorlar. Çünkü şundan eminler, çatı kafalarına çökmeyecek, çocukları okulda göçük altında kalmayacak, çalıştığı dairede-fabrikada göçük altında kalmayacak bundan eminler. Bu yapılabilir. Bunu yapabilecek gücümüz var.'' diyerek sözlerimne şu şekilde devam etti: ''Paramız var, mühendisimiz var, bilim adamımız var, aklımız var. Sadece bunu yapacak siyasi irademiz, halkın bizzat desteği, gözetim ve denetimi yok. Yerel yöneticilerin bu konuya karşı bir istekleri yok.'' Prof. Dr. Görür, vatandaşın da devletin de depremlere hazırlıklı olması gerektiğini belirterek beklenen Marmara depreminin yıkıcı ve ekonomik boyutunun çok daha büyük olacağını vurguladı. 

İlgili Haberler