O fay hattında çalışmalar başladı! Yer altının tomografisi çekilecek

Kuzey Anadolu Fay zonunda mikrobölgeleme adı verilen bilimsel çalışmalar başlayacak.
O fay hattında çalışmalar başladı! Yer altının tomografisi çekilecek

Kuzey Anadolu Fay hattı Saroz Körfezi'nden Yunanistan'a kadar devam etmektedir. Bu fay hattı ile ilgili bazı çalışmalar yapılmaya başladı. Yapılan bu çalışmalar ile yer altının tomografisi çekilecek. Kuzey Anadolu Fay hattına yakın olan Edirne ve birçok ilçesi mikrobölgeleme adı verilen bilimsel araştırma başlatılacak.. Yapılacak olan bu araştırmada yer altının büyüme değeri, hakim titretiş periyodu, zemin sıvılaşma potansiyeli ve Vs30 enine dalga değişimi gibi araştırmalar yapılara söz konusu sonuçlara ulaşılacaktır. 

Trakya Üniversetesi Doğal Afet Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mehmet Ali Kaya yapılacak olan araştırma ile ilgili bilgiler vererek bu araştırmanın mümkün olan en kısa sürede başlatılacağını belirtti. Edirne ilinin Keşan ve Enez ilçelerinin Kuzey Anadolu Fay Hattına daha yakın bir bölgede olduğunu dile getiren Kaya mikrobölgeleme adı verilen bu bilimsel araşma sayesinde yer altının tomografisinin çekileceğini söyledi. Bu çalışmanın tamamlanması neticesinde bilimsel veriler üzerinden deprem ile ilgili konuşmalar yapılacağını söyledi. 

FAY HATTININ RÖNTGENİ ÇEKİLECEK

Yapılacak olan bu araştırma ile Meriç ve Tunca nehirlerinin getirmiş olduğu Alüvyonların da inceleneceğini söyledi. Bu araştırma ile zaman zaman makro bölgeleme çalışması ile 300 metre derinliğini görebilecek kadar büyük bir araştırma yapmak zorunda kalınabileceğini de söyleyen Kaya o derinliklerde de araştırmaların yapılacağını açıkladı. 

Trakya Üniversetesi Doğal Afet Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mehmet Ali Kaya bu bölgelerde yapılacak olan araştırmalar sonucunda çekilen röntgenle donatıların varlığı, uyulması gereken kurallara uyulup uyalmadığı, kolonların ve kirişlerin sağlamlığı konusunda da fikir yürütebileceklerini ve bu röntgene göre bazı önlemlerin alınacağını da konuşmalarına ekledi. 

İlgili Haberler