Hüseyin Öztürk'ün deprem açıklaması ürküttü! O ilde erken uyarı sistemi çalışmıyor!

Ülkemizdeki büyük deprem felaketinin ardından uzmanların değerlendirmeleri ilgiyle takip edilmeye başlandı. Özellikle beklenen Marmara depremi için yetkilileri göreve davet eden uzmanlar arasında yer alan Prof. Dr. Hüseyin Öztürk'ten İstanbul depremine dair korkutan açıklama geldi.
Hüseyin Öztürk'ün deprem açıklaması ürküttü! O ilde erken uyarı sistemi çalışmıyor!

Hüseyin Öztürk'ün deprem açıklaması ürküttü! O ilde erken uyarı sistemi çalışmıyor! - 6 Şubat tarihli Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan merkezli depremler 11 ilde büyük bir yıkıma neden oldu. Yapı stokunun zayıf olması yanlış yapılaşma nedeniyle binlerce ev yıkıldı. Yaşanan yıkımda 11 il enkaz yığınına dönerken binlerce can kaybı yaşandı. Yaşanan can kaybının yanı sıra binlerce yaralı depremzede de varını yoğunu kaybetti. Depremin ardından büyük bir barınma, giyim, ısınma ve gıda gibi temel ihtiyaçlar ortaya çıktı. Büyük bir hasara, maddi ve manevi kayıba yol açan depremlerin ardından pek çok uzman beklenen İstanbul depreminin daha büyük sorunlara yol açacağına dikkati çekti. 

İSTANBUL DEPREMİ İÇİN KRİTİK AÇIKLAMA

Yaşanan deprem felaketinin ardından uzmanlar çeşitli televizyon kanallarının yanı sıra YouTube kanalları ve sosyal medya hesaplarından da açıklamalarda bulundu. İstanbul depremi için uzmanların yetkililerin teyakkuzda olması gerektiği ve bir önlem planı hazırlamaları gerektiği belirtilirken İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Öztürk'ten çok kritik bir açıklama geldi. Prof. Dr. Öztürk, "Erken uyarı sistemi için Kandilli Rasathanesi görevlidir yasal olarak, AFAD değil. Bütün datalar Kandilli'de 'proses' edilir. Kandilli kararı İstanbul'daki yöneticilere iletecektir, dijital olarak. Direkt sistemi kapatacaktır ama bu sistem bugün çalışmıyor maalesef. Bunu da üzülerek söylemek istiyorum. Marmaray'ın kendini kapatma sistemi çalışacak böyle büyük depremde. Çıkışı açık verecek ama girişi kapatacak önlemleri var. Fakat yine de karada büyük bir kaos olabilir. Marmara Denizi ayakta kalacak tek yerimiz olacak. O yüzden deprem afetine çevre illerle birlikte hazırlanılması lazım. Marmara Denizi Afet Koordinasyon Başkanlığı oluşturulmalı. Bu çok önemli. Marmara Denizi'ndeki illerin valileri, belediye başkanları, garnizon komutanları mutlaka düzenli toplantı yapıp, bu konuda birliktelik oluşturması lazım." diye konuştu. 

"İSTANBUL'UN ERKEN UYARI SİSTEMİ ÇALIŞMIYOR"

İki dönem Jeoloji Mühendisleri Odası'nın Şube Başkanlığı görevini yürüten Prof. Dr. Öztürk, "Uzun süredir bu konuları söylüyorum ama maalesef bir yol alamadık. Dahası bugün, İstanbul'un erken uyarı sistemi çalışmıyor. Bunu da söylemek zorundayım. Marmara Denizi'nin kıyı kullanımını mutlaka mercek altına alıp, santim santim Marmara Denizi'nin kıyılarında kim ne yapıyor, onu bilmemiz lazım. Sadece bunu değil. Ama bir dalganın da bu kıyılara, harekete geçecek operasyon gücümüze de bir zararı olabilir. Yapacağımız hareketi de yapamayabiliriz.  Balıkçı barınakları, limanlar, iskeleler, iletim hatları, fabrikalar, tersaneler, risk altındaki konutlar, alt yapısı hazırlanmış toplanma alanları, iş makinalarının yerleri gibi, bunların hepsi bir haritada çok net olarak konumlanması ve bu hazırlığın yapılması lazım.'' ifadelerine yer verdi.

DENİZDEN MÜDAHALE PLANINA DİKKATİ ÇEKTİ 

Denizden müdahalenin afet anında önemli olduğuna dikakti çeken Prof. Dr. Öztürk, "Afete denizden müdahale planları valilik, belediye, askeri yetkililerle birlikte değerlendirilip sürekli güncellenmesi gerekir ve bu konuda da bir vali yardımcısının hiç değişmeden bu işi takip etmesi lazım. Boğaziçi Üniversitesi tarafından 1998 yılında, 1999 Kocaeli ve Düzce depremlerinden önce başlatılan "İstanbul Deprem Hızlı Müdahale ve Erken Uyarı Sistemi" projesi girişimi Bakanlar Kurulu'nun 5/4/2001 tarih ve 2001/2232 sayılı kararı ile onaylanmıştır. Erken uyarı istasyonlarına ulaşan deprem dalgasının P ve S bileşenleri arasındaki saniyeler mertebesindeki zaman farkından yararlanılarak, çeşitli kritik tesislerin kontrollü kapatma işlemlerinin devreye girmesi için veri aktarımı sağlanabilmektedir.'' diyerek sözlerini sonlandırdı. Öte yandan afetle mücadele etmenin sanıldığı kadar kolay olmadığının da altını çizen Prof. Dr. Öztürk, acil durum planının koordineli olarak yürütülmesi gerektiğini belirtti.

İlgili Haberler