Salih Kılınç

Salih Kılınç

Covid 19 okulların da feleğini şaşırttı

İşe girmenin de bir raconu var

Bu covid – 19 salgını artık kontrol edilemez hale geldi. Uşak merkez ilçeye bağlı çok yakın bir köyden olan 5 yaşındaki E.Ş, Uşak Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde covid-19 teşhisi ile tedavi görüyor.

Bazı okullarda da öğrencilerin karantinaya alındığı yönünde haberler havada uçuşuyor. www.usakgundem.com İnternet haber sitemize salgın konusunda durmadan değişik haberler geliyor.

Milli Eğitim Bakanlığı, ülke genelinde okullarda ne yapacağını şaşırınca illerde alınacak pandemi önlemlerini İl Milli Eğitim Müdürlüklerinin tasarrufuna bırakmış.  Uşak Milli Eğitim Müdürlüğü de demokratik bir yöntem olduğunu düşünerek Mehmet Emin Hoşgör Ortaokulu’nda covid -19 salgınını en az seviyeye indirmek için tekli öğrenimden çiftli eğitime geçilmesi için fotoğrafta gördüğünüz soruların yer aldığı bir anket düzenlemeye karar vermiş.

Okulda öğrenci sayısının kalabalık olduğundan dolayı vaka sayılarının arttığı hatırlatılarak, sınıfların azaltılması için Mehmet Emin Hoşgör Ortaokulu’nda ikili eğitime geçilmesi konusunda ne düşündüklerini bildirmeleri istenmiş. İkili öğretimin nasıl olacağı konusunda şu bilgiler verilmiş:

“İkili öğretime geçildiğinde 7. ve 8. Sınıfların sabahtan 07.30 – 13.30, 5. ve 6. sınıfların öğleden sonra 13.40 – 19.30 saatleri arasında eğitim görecek.  50 – 60 kişilik sınıfların kura ile azaltılarak 30 kişilik sınıflar haline dönüştürülecek. Öğretmenlerin ders yükü artacağı için öğretmen değişikliklerine gidilecek.”

Gönderilen anket formunda; bu uygulamanın geçici olduğu, sosyal mesafenin artırılması ve yüze yüze eğitimin devem edebilmesi için öngörüldüğü belirtilmiş.

Aslında Milli Eğitim İl Müdürlüğü çocukların sağlığı için, gerçekte 900 – 1000 öğrenci olması gereken okulda 1200 den fazla öğrencinin gördüğü bir okulda teması azaltarak bulaşı en alt seviyede tutmayı planlamış. Çocukların ve öğretmenlerin sağlığı için doğru bir uygulama gibi görünmekte.

MADOLYONUN ÖBÜR YÜZÜ FARKLI

Ama haber merkezimize ulaşan velilerde olaya farklı bir açıdan bakarak, sakıncaları konusunda şunları dile getiriyor:

  • Sabahçı çocuklar sabahı karanlığında evden çıkacak. Öğlenci öğrenciler akşamın karanlığında eve dönecek.
  • Sabahçı sınıflar, öğlen 13.30 da çıkacak. Öğlenci sınıflar 13.40 da ders başı yapacak. Okulun sadece boşalması en az 15 dakika sürer. 10 Dakika içerisinde sınıflar nasıl temizlenecek? Okulda sadece 4 hizmetli var.
  • Veliler, eğitim ve öğretim yılı başında çocukların servisi, yemek yiyeceği yerleri ve çalışacağı etüt merkezleri ile anlaştı. Çiftli öğretime geçilirse bu konularda ne yapacaklar?
  • Öğretmenlerinden ayrılacaklar, arkadaşlarından ayrılacaklar. Çiftli eğitime geçilecekti. Niçin bir ay sonra bu karar alındı? Çocuklarımız psikolojik olarak olumsuz etkilenecek.
  • Bu konuda kim haklı zaman gösterecek. Elçiye zeval olmamış. Bizden duyurması.

BU LİSTE YÖNTEMİ DE NE OLAKİ?

Okullar açılalı 3 hafta bitti. Pandemiye rağmen yüz yüze eğitim planları yapıldı ve çok şükür okullar başladı. Ancak, sadece Uşak’ta değil tüm yurttaki okullarda pandemi ile ilgili yeterince hazırlık yapılmadığı ortada.

Milli Eğitim bakanlığı baktı olmuyor. Nihayet okullara hizmetli almaya karar vermiş. Ulubey İlçesine 7, Uşak Merkez 89, Banaz 17, Sivaslı 9, Eşme 17 ve Karahallı 6 hizmetli olmak üzere Uşak il genelinde toplam 145 hizmetli okullarda iş başı yapacak.

Duyuruda; Uşak Merkez İlçeye alınacak 89 kişi için noter huzurunda kura çekimi yapılacağı, Ulubey, Karahallı, Sivaslı, Ulubey ve Eşme için alınacak hizmetlilerin liste yöntemi ile belirleneceği bilgisine de yer verilmiş.

Milli Eğitim Bakanlığı Toplum yararına Projesi (TYP) kapsamında Uşak il genelinde okullara alınacak 145 hizmetlinin toplam 270 gün çalışacağı ve 2 yöntemle belirleneceğini de göstermiş.

Bu yöntemler;

  1. Liste (başvuranlar içinden mülakat ya da iş ve meslek danışmanlığı sonucu katılımları uygun görülenlerin belirlenmesi) yöntemi.
  2. Noter huzurunda kura yönemi.

Yani yüzde seksen noter kurası, yüzde yirmi liste yöntemi. Bütün Türkiye’de  TYP kapsamında işe alınma yöntemi bu şekilde çalışıyor

Anacak bana haber uçuran minik kuşlardan birisi, “Abi sen öyle san. Noter huzurunda yapılan kura ne kadar şeffaf sosyal medya ya da başka mecralardan canlı yayınlanacak mı? Şeffaf olmazsa bu yöntemin dürüstçe uygulandığını nasıl bileceğiz?

Hadi kura yöntemini geçtim. Hani bu liste yöntemi var ya. Tamamen fasa fiso.  Bu yöntem AKP ilçe teşkilatlarının ve milletvekillerinin önereceği isimleri işe rahatça alabilmeleri için uydurulmuş bir yöntem” dedi.

Valla, 270 gün de olsa işe ihtiyacınız varsa, bir an önce başvurun derim. Çünkü ilçelerde 24 Eylül tarihinde TYP talihlileri belirlenecekmiş.

Yok, “Orada şansım yok” derseniz, Uşak merkez için başvurun. Kurada milyarda bir de olsa size çıkabilir.

Ülke genelinde günlük vaka sayısı 30 bini, ölüm sayısı da 200’ü geçti. Durum ciddi. Hemen aşı olun. Maske ve mesafeye de dikkat edin.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Salih Kılınç Arşivi