Tehlikeye dikkati çekti! Naci Görür'den İstanbul depremi için kritik öneri

Türkiye'nin bir deprem bölgesi olduğu ve yapılarının buna uygun inşa edilmediğinin altını çizen Prof. Dr. Naci Görür, ciddi uyarılarda bulundu.
Tehlikeye dikkati çekti! Naci Görür'den İstanbul depremi için kritik öneri

Tehlikeye dikkati çekti! Naci Görür'den İstanbul depremi için kritik öneri - Ülkemizde 6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan ve 'Asrın Felaketi' adıyla gündeme gelen Kahramanmaraş merkezli 2 deprem hayatı durma noktasına getirdi. Yaşanan depremin 8.gününde enkaz altından mucizevi haberler beklenirken Türkiye tek yürek oldu. Depremzedeler için çeşitli yardımlar kurum-kuruluş ve halk tarafından deprem bölgelerine ulaştırılırken Bilim Akademisi Üyesi Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür'ün deprem uyarıları bir kez daha gündeme geldi.

NACİ GÖRÜR DEPREM RİSKİNİ VURGULADI

Depremlerin ülkemizdeki yıkıcı sonuçlarına değinen Bilim Akademisi Üyesi Yer Bilimci Prof. Dr. Görür, daha önce katıldığı televizyon programlarında Kahramanmaraş'a dikkati çekmişti. Gerekli önlemlerin alınmadığının ortaya çıktığı ve 100 ilde de yıkıma neden olan depremin ardından Prof. Dr. Görür'ün olası Marmara depremine ilişkin yorumları dikkati çekti. Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüklerindeki depremlerin İstanbul'da daha küçük boyutlarda olsa bile yıkımın daha büyük olacağına vurgu yapan Prof. Dr. Görür, ''İstanbul’da durum hiç iyi değil. Nasıl 3 gün önce ‘Maraş’tan endişe ediyoruz’ diye yazdıysam aynı şekilde İstanbul’dan endişe ediyorum. Bilimsel bütün araştırmalar, İstanbul’da zamanın gelmekte olduğunu gösteriyor. Aşağı yukarı 30 sene içerisinde depremin beklendiği söyleniyordu, 23 senesi geçtiğine göre büyük ölçüde yakınlaşmış demek istiyorum. Ancak Maraş depremi beklediğimiz Marmara depreminden daha büyük. İstanbul’da en fazla 7.5 bekliyoruz. İstanbul’da daha küçük deprem beklememize rağmen, İstanbul’da hasar Maraş’tan daha fazla olur. Diğer yandan Maraş’ta da hasarın epey fazla olacağını üzülerek tahmin ediyorum, inşallah yanılırım ama açıklanınca göreceğiz.'' diyerek İstanbul için acil önlem alınması gerektiğini vurguladı.

ACİL DURUM PLANI VE AFET BAKANLIĞI KURULMASINI İSTEDİ

İstanbul'da yaşanacak güçlü bir depremin yıkımının daha büyük olacağına dikkati çeken Prof. Dr. Görür, uzmanların depremle ilgili söyledikllerinin dikkate alınması gerektiğini curguladı. Afet Bakanlığı’nın kurulması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Naci Görür, ''Önce bir Afet Bakanlığı kurulacak. Bu bakanlık kurulduktan sonra, iyi bir bütçesi olacak, gerekli altyapı ve koordinasyonu yapılacak. 5 yıllık planlar ile deprem kuşaklarından başlanacak ve deprem kuşaklarındaki her kent deprem dirençli kentlere dönüştürülecek. Önce bir mikrobölgeleme çalışması yapılacak. Risk analizi yapılacak ondan sonra zarar azaltma çalışmaları yapılacak.'' diyerek sözlerine son verdi.

İlgili Haberler