Naci Görür kimdir, nereli, kaç yaşında, mesleği ne?

Yaşanan deprem felaketlerinin ardından sık sık televizyon kanallarına konuk olarak depremle ilgili analiz yapan Naci Görür'ün kim olduğu merak edildi.
Naci Görür kimdir, nereli, kaç yaşında, mesleği ne?

Naci Görür kimdir, nereli, kaç yaşında, mesleği ne? - 6 Şubat tarihinde yaşanan deprem felaketinden önce de yaptığı değerlendirmelerle deprem riski ve yapı stok zayıflığına dikkati çeken Naci Görür, tahminlerinin hemen hemen doğru olması ile birlikte araştırma konusu oldu. 

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından konuk olarak davet edildiği deprem özel yayınlarındaki konuşmaları dikkat çeken Naci Görür, yaptığı uyarılarla da vatandaşları bilgilendirmeye devam ediyor. Bilim Akademisi Üyesi Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür hakkında vatandaşlar, ''Naci Görür kimdir, kaç yaşında, nereli, uzmanlık alanı nedir?'' sorularına yanıt arıyor. Bu yazımızda Prof. Dr. Naci Görür hakkında merak edilenlere yer verdik. 

NACİ GÖRÜR KİMDİR?

1947 yılında Elazığ'da doğan Prof. Dr. Naci Görür, jeolog, sedimantoloji ile deniz jeolojisi uzmanı ve Bilim Akademisi üyesi olarak tanınıyor. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maden Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü'nde öğretim üyesi olan Prof. Dr. Görür'ün havza analizi ve depremsellik konusunda araştırmaları bulunuyor. Marmara Denizi ve deprem konusunda çalışan, çalışamları sonucunda kamuoyunu bilgilendiren bilim insanı olan Prof. Dr. Görür, 1967 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü'nde lisans ve 1971 yılında yüksek lisans öğrenimini tamamladıktan sonra 1973 yılına kadar da İTÜ'de öğretim görevlisi olarak çalıştı. 1977 yılında Milli Eğitim Bakanlığı bursu ile İngiltere'de Imperial College of London'da doktora yaptı.

Naci Görür 1978 yılında Türkiye'ye dönerek İTÜ'de 1983 yılında doçent, 1989 yılında da profesör oldu. 1983 yılında, 40 yaşını aşmamış, parlak bilim insanlarına verilen TÜBİTAK Teşvik Ödülü'nü kazanmıştır.

2004 yılında da İstanbul NATO Zirvesi'nde verilen Barış ve Güvenlik İçin Bilim Ödülü'nü (NATO Bilim Ödülü) almaya hak kazanmıştır.

1997 yılında Türkiye Bilimler Akademisi'ne (TÜBA) seçilen Prof. Dr. Naci Görür, 2011'de TÜBA üyelerinin hükûmetçe atanmasını öngören yasa değişikliği ile birlikte bu kurumdan istifa eden bilim insanlarından biridir. Bilim Akademisi asli üyesi olan Naci Görür, 17 Ekim 2022 itibarıyla Elsevier ve Stanford Üniversitesi'nin her yıl yaptığı dünyanın en etkili bilim insanları listesinde Bilim Akademisi adresi altında yer almıştır. 

Prof. Dr. Görür, yaptığı çalışmaların yanı sıra  zaman zaman depremler hakkında yaptığı değerlendirmelerle de dikkati çekmiştir.

İlgili Haberler