Uşak Tabipler Odası Başkanı Dr. Ahmet Çiftçi açıkladı:

“Uşak’ta vaka sayısı niçin arttı”
Uşak Tabipler Odası Başkanı Dr. Ahmet Çiftçi açıkladı:

Uşak Tabipler Odası Başkanı Dr. Ahmet Çiftçi, Uşak’ta denetim ve düzenlemelerin yetersiz yapıldığı için Covid -19 vakalarının arttığına dikkat çekti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın, vaka sayısı en çok artan 10 il arasında Uşak’ı saydığını hatırlatan Çiftçi, buna neden olarak özellikle kapalı alanlarda yeterince denetim ve düzenleme yapılmamasını ve Uşak Üniversitesi’nin açılması ile yaşanan nüfus hareketliliğini gösterdi.

BİR ÇOK ÜLKEDE DÜŞERKEN TÜRKİYE’DE ARTTI”

Sözlerine pandeminin  18. ayını geri bıraktığımız hatırlatarak başlayan Uşak Tabipler Odası Başkanı Dr. Ahmet Çiftçi, “ Sağlık Bakanlığı resmi verilerine göre; 7 milyon 300 bin vatandaşımız hastalanmış, 65 bin vatandaşımız hayatını kaybetmiştir.

27 Eylül -  3 Ekim tarihleri arasındaki son bir haftada vaka sayıları, Asya, Güney Amerika, kuzey Amerika ülkelerinde azalırken, Avrupa’nın çok az ülkesinde ve Türkiye’de artmıştır” dedi.

Çiftçi, “Sayın Sağlık Bakanımız, açıklamasında vaka sayısı en çok artan 10 il arasında ilimiz Uşak’ı da saymıştır. Bu durumun nedenlerine bakınca; başta damlacık enfeksiyonu ile başlayan bulaş mekanizması, zamanla hava yolu ile bulaşa dönmüştür.

Bu anlamda kapalı alanlarda düzenleme ve denetleme yapılmadığından yayılımı artmıştır.

Bulaşın artmasının ikinci nedeni; üniversitenin açılması sonucu yaşanan nüfus hareketliliği, vaka sayısının artmasına neden olmuştur. Konser, sinema, tiyatro, konferans toplantı, kongre gibi etkinliklerde sosyal mesafeye dikkat edilmemesi vaka sayılarını artırmıştır.

Çözüm olarak; aşıya karşı olan bilgi kirliği ortadan kaldırılmalıdır. aşı karşıtı ve aşı olmakta tereddüttü olanlar ikna edilerek toplumun yüzde 85’i aşılanmalıdır, Okul, fabrika yurt, toplu taşım araçları gibi toplu taşım alanalrı daha sık dentlenmelidir.

Bunun yanı sıra, maske, mesafe, hijyen denetlemelerinim yanı sıra havalandırma koşulları da denetlenmelidir” şeklinde bilgi verdi.

(SALİH KILINÇ / HABER)

İlgili Haberler