Ramazan ayını migrensiz geçirmenin yolu!

Ramazan ayında oruç tutan pek çok kişi migren ağrılarından şikayetçi. Konuya ilişkin Denizli Özel Egekent Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Ömür Atacan Atasoy’dan önemli bir açıklama geldi. İşte Ramazan ayını migrensiz geçirmenin yolu!
Ramazan ayını migrensiz geçirmenin yolu!

Migren, günlük hayatı olumsuz olarak etkileyebilecek türde bir baş ağrısı olarak tanımlanıyor. Uzmanlara göre Ramazan ayını migrensiz bir şekilde geçirmek mümkün. Bunun için yapılması gereken şeylerin başında bol bol su içmek geliyor.

Uzman isim Atasoy’a göre özellikle sık sık kafeinli içecek tüketenler uzun süre bir şey tüketmeyince migren ağrıları ile karşılaşabilir.

SIK SIK KAFEİN TÜKETENLER DİKKAT

Ramazan ayında açlıkla birlikte daha da çekilmez hale gelen migren konusunda uyarılarda bulunan Özel Egekent Hastanesi doktorlarından Uzm. Dr. Ömür Atacan Atasoy, Ramazan ayını migrensiz geçirmeye yönelik olarak tavsiyelerde bulundu. Özellikle kafein tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Uzm. Dr. Atasoy, "Özellikle çok sık kafeinli yiyecek ve içecekleri tüketenler, 16 saatten daha uzun süre yiyecek ve içecek tüketememe ile çekilme sendromuna yakalanabilir. Bu durum ise baş ağrısı ve migreni tetikleyebilir. Çekilme sendromunu yaşamamak için oruç öncesi günlük miktarı azaltıp sabit bir kan düzeyi sağlayacak şekilde az olarak akşamdan sahur vaktine kadar bu miktarı almalıdırlar" dedi.

MİGRENİ ÖNLEME YOLLARI

Migreni önleme yollarını da anlatan Uzm. Dr. Atasoy, "Oruç kaynakı baş ağrısı, uzun etki süreli olan naproksen veya benzeri gibi ilaçlarla başarılı bir şekilde önlenebilir. Oruç kaynaklı baş ağrısı zonklama tarzında migren benzeri özellikler gösteriyorsa veya migren öyküsü olan bir kişide ortaya çıkarsa, menstrüel migren için önerildiği gibi rizatriptan veya eletriptan adlı ağrı kesicilerle kısa bir önleyici tedavi yapılabilir" şeklinde konuştu.

Ramazan ayını migrensiz bir şekilde geçirmek için özellikle iftar ve sahur arasındaki süre içerisinde bol bol su, bitki çayı ya da şekersiz çay tüketilmesi gerekiyor. Vücut uzun bir süre susuz kaldığı için bu açığı iftar ve sahur arasındaki sürede tamamlayabilirsiniz.