Menopoz belirtileri nelerdir? Menopoz nedir?

Menopoz, cinsel olgunluk, ergenlik gibi hayatın bir dönemidir.Bu dönemde yumurtalıklardaki folikül miktarı ve bu duruma bağlı olarak olarak östrojen üretimi azalır. Zaman içerisinde yumurtalıklar küçülür ve östrojen üretimi kesilir.
Menopoz belirtileri nelerdir? Menopoz nedir?
Dünya Sağlık Örgütü menopozu, yumurtalıkların işlevini kaybetmeleri sonucu adet döngüsünün kalıcı olarak kesilmesi oalrak tanımlamaktadır.Dünya genelinde menopoz yaşı 45-55 olarak belirlenlenirken yapılan araştırmalar sonucunda Türkiye'de bu yaş 46-48 olarak ortaya çıkmıştır.

Dünya Sağlık Örgütü Menopoz dönemini üç sınıfa ayırmıştır;

Menopoz: Son adet kanamasının görülmesidir.

Premenopoz: İlk belirtilerin görüldüğü dönemden menopoz dönemine kadar olan süreyi kapsar. Adetler düzensiz bir hal alır.Folikül aktivitesi yavaşlar. Süreç bir kaç ay ya da yıl sürebilir.

Postmenopoz: Yaşlanma dönemine kadar olan 6 ila 8 yıllık süreyi kapsar. Kadının Postmenopoz olduğunun anlaşılması için 12 aydır adet görmüyor olması yeterlidir.

 

Menopoza girmeyi etkileyen faktörler şu şekilde oluşmaktadır.

Genel Sağlık Durumu: Enfeksiyon hastalıkları, kemoterapi ve radyoterapi, ağır metabolik hastalıklar, genetik bozukluklar menopoz yaşını etkileyebilir.

Sosyal Faktörler: Geleneksel toplumlarda ve kırsalda menopoz erken yaşlarda görülebilmektedir.

Sigara Kullanımı: Özellikle yoğun bir şekilde sigara içen kadınlar içmeyen kadınlara göre 1-2 yıl daha erken menopoza girmektedir.

Psikolojik Faktörler: Menopozun gelişimini psikolojik travmalar da hızlandırır.Uzun süren hapishane hayatı, savaş, göç,deprem gibi durumlarında menopozu tetiklediği gözlemlenmiştir.

Fiziki ve Çevresel Faktörler: Aşırı ağır şartlarda ve soğuk iklimlerde yaşayan kadınlarda menopoz yaşı daha erkendir.

Menopoz Nasıl Teşhis Edilir?

Menopoz tanısının erken konulması önemlidir. Menopozdaki kayıpların büyük ve önemli bir kısmı ilk yılda gerçekleşir. Erken tanı erken tedaviyi sağlar.Seyrek adet gören, sıcak basmaları ve psikolojik rahatsızlıkları olan bir kadından adetin üçüncü günü alınan kanda FSH ve LH hormonları artmışsa menopoz tanısı konabilir. Düzensiz adet gören bir kadında FSH düzeyi 40 pg/ml üzerinde ise menopoz tanısı kesinlikle konur. FSH düzeyi 25-40 pg/ml arasında ise premenopoz olduğu, bu dönemdeki kadınların seyrek de olsa hamile kalabileceği düşünülür. Ancak düzensiz kanamaları olan her kadında gebelik ve düzensiz kanamaya sebep olan diğer hastalıklar araştırılmalı, ultrason yapılmalıdır.

Menopozda cinsel yaşam

Menopozla birlikte cinsel yaşam sona ermez. Östrojen azlığı nedeni ile cinsel organlarda küçülme olur. Buna bağlı olarak cinsel ilişki esnasında ağrı hissedilebilir. Ağrıyı azaltmak için yağlar kullanılır.