Adet gecikmesinden kaç gün sonra hamilelik testi yapılmalı?

Hamileliğin en net göstergesi mestrual döngüde yaşanan gecikmelerdir. 7 güne kadar yaşana adet gecikmeleri normal olarak kabul edilir. Ancak 7 günden fazla süren gecikmelerde ise bir takım olgulardan şüphelenilmeye başlanır.
Adet gecikmesinden kaç gün sonra hamilelik testi yapılmalı?
Bu olguların en başında da hamilelik şüphesi gelir. Hamilelik dışında adet döngüsünün bozulmasına sebep olan etkenleri hastalıklar, kullanılan ilaçlar, yaşanan yoğun stres, aşırı kilo şeklinde belirtebiliriz. Şayet planlanmış bir hamilelik söz konusu değilse hamilelik belirtileri hakkında ciddi araştırma yapmak gerekir. Gebe olması söz konusu olan kişiye öncelikle hamilelik testi yapılmalı. Peki, adet süresinin ne kadar bir zaman gecikmesi sonucunda hamilelik testine başvurulmalıdır…

 

GEBELİK TESTİNE NE ZAMAN BAŞVURMAK GEREKİR?
Gebelik ihtimali bulunan kişiye uygulanan test genellikle çok kısa bir zaman dilimi içerisinde doğru sonuçlar vererek durumu ortaya koyar. Kişi hastanede kan vererek gebelik testi yapabilirken evde de idrarını teste tabi tutarak hamile olup olmadığını öğrenebilir. Uzmanlar tarafından yapılan açıklamalara bakıldığında idrar ile yapılan testlerin çok daha güvenilir olduğu belirtilmektedir. Her ikisinde de yanılma durumu olmakla beraber sonuçlar kesinlik derecesinde doğrudur. Söz konusu testlerin yapılması menstrual döngünün gecikme sürecine göre farklılık gösterir. Adet tarihleri için herhangi bir takvim tutmayan ya da düzensiz bir adet döngüsüne sahip olan bayanlar için 21 gün sonra teste başvurulması önerilmektedir. Normal adet döngüsüne sahip olan kadınlar için de bir önceki adet tarihinden itibaren 35 gün sonra gebelik testlerine başvurmaları gerekmekte.

 

ADET KAÇ GÜN GECİKİRSE NORMAL KABUL EDİLİR?
Uzmanlar tarafından yapılan açıklamalar neticesinde 28 ile 35 gün arasında meydana gelen adetler normal kabul edilir. Ancak bu sürenin uzaması durumunda kişinin hamilelik durumundan söz edilebilir be gebelik testi uygulanır. Düzensiz adet döngüsü bulunan kadınlarda 28 günden önce ya da 35 günden sonra adetler görülebilmektedir. Uyku bozuklukları, kilo kaybı veya alımı, yaş gibi etkenler menstrual döngü tarihlerinde meydana gelen değişikliklerin başlıca sebepleridir. Yanı sıra bayanlarda meydana gelen baş dönmesi, kanama ya da akıntıların olması, kusma, idrara çok sıkma gibi belirtiler hamileliğin en net belirtilerindendir.