Muz gibi soyulacak! 40 yıllık sokak satıcısı sırrını açıkladı işte Kestane pişirme tüyosu

Yükselen fiyatına rağmen vatandaşların gözdesi olmaya devam eden kestane pişirme tüyosu ortaya çıktı. Kestanenin kolay soyulması için nasıl pişirilir açıklandı.
Muz gibi soyulacak! 40 yıllık sokak satıcısı sırrını açıkladı işte Kestane pişirme tüyosu

Muz gibi soyulacak! 40 yıllık sokak satıcısı sırrını açıkladı işte Kestane pişirme tüyosu - Gelen zamların ardından kilosu 250 liraya kadar çıkan kestane fiyatları ile cepleri yaksa da vatandaşın gözdesi olmaya devam ediyor.

Vatandaş yüksek fiyatlara almasına rağmen bu sene kestanelerin kabuklarının zor soyulmasından şikayetçi olurken uzmanı tüyosunu verdi. Düzce kuzusu olarak anılan ve Düzce ormanlarından toplanan kestanelerin hasadı tamamlanırken iç piyasaya satışa sunuldu.

KESTANENİN KABUĞU NASIL SOYULUR, KOLAY SOYULMASI İÇİN NE YAPILIR?

Düzce'de ormanlarda yetişen ve "Düzce kuzusu" olarak bilinen kestane tezgahları süslerken, pişirilmesinin püf noktalarını ise uzmanı anlattı. Düzce'nin ormanlarında yetişen ve köylüler tarafından toplanan kestanenin hasadı bitti.

kabuk-1.jpg

Binbir emekle toplanan kestane, kilosu 180 liradan satışa sunuluyor. Kentte "Düzce kuzusu" olarak bilinen kestane, lezzetiyle de her geçen yıl daha fazla ilgi görüyor. Kestane satıcısı Şaban Ünlü, "Bu kestanenin önce dipleri temizlenir. Tırmıkla temizleme yapıldıktan sonra rüzgarla yere düşen kestane toplanır. Bazı köylerde ise sırıkla düşürülüyor.

kabuk-2.jpg

Yere düşürdükten sonra kestane ayrı toplanır kozası ayrı toplanır. Çuvallara doldurulup evlere getirilir. Kozalar belli bir süre sopalarla dövülüp kestaneler çıkartılır. Daha sonra tezgaha iner" dedi. Kestanenin pişirilme yöntemi hakkında da bilgi veren Ünlü, "En iyi kestane çizimi ise falçata veya bıçakla yapılır. Sırtından alt kısmına doğru tek çizgi çizilir. Kavurmaya atıldıktan sonra çizilen yer şişer ve daha iyi pişmiş olur. Kabuğundan da daha rahat çıkar.

kabuk-3.jpg

En iyi kestane pişirme yöntemi ise fırında pişmesidir. Fırında 170 derece sıcaklığa tepsi konulur. Arada bir kestane karıştırılır. Pişme aşamasına geldikten sonra bir beze sarılarak kabuğunun yumuşaması sağlanır ve daha güzel lezzetli olur" şeklinde konuştu.

Düzce kestanesinin kilosu 180 liradan bu ilimizde satışa çıkarken diğer illerde ise satış fiyatı değişkenlik gösteriyor. Örneğin Aydın'da kestanenin kilosu 250 TL'den alıcı buluyor.