Evleri istila ediyor! Kahverengi kokarca böceği nasıl yok edilir?

Son haftalarda Türkiye’nin bazı illerinde evleri kahverengi kokarca böcekleri istila etmeye başladı. Kahverengi kokarca böceğinden kurtulmanın yolu nedir?
Evleri istila ediyor! Kahverengi kokarca böceği nasıl yok edilir?

Türkiye’nin bazı illerinde vatandaşların son dönemlerde ortak bir şikayeti ortaya çıkmaya başladı. Özellikle Karadeniz’de görülen ve tüm ülkeye yayılan kahverengi kokarca böcekleri şimdi de evleri istila etmeye başladılar. Bu böceklerin yoğun olduğu yerlerde insanlar artık evlerini bile havalandıramaz duruma geldiler. Peki kahverengi kokarca böceği zararlı mıdır, nasıl yok edilir?

KAHVERENGİ KOKARCA BÖCEĞİNİNİN SAĞLIĞA ZARARI VAR MI?

Kahverengi kokarca böceğinin insan sağlığına pek bir olumsuz etkisi bulunmuyor. Bu böcekler insanları ısırmadıkları biliniyor. Ancak mikrop taşıma özellikleri olduğu biliniyor. Hangi mikropları, hangi oranlarda taşıdıklarına dair henüz bilimsel bir tespit de yapılmadı. İnsan sağlığına bu böceklerin zararı olduğu ispat edilmiş değil.

MEYVE, SEBZE, BİTKİ DÜŞMANI!

Kahverengi kokarca böceğinin insan sağlığına zararı yok ama tam bir doğa düşmanı. Her türlü meyve, sebze ve bitkiye zarar veren bu böcekler istilacı bir tür. Bitkilerin özsuyu ile beslenen bu böcekler bitkilerin kurumasına neden oluyor. Meyveleri de deforme eden böcekler koca ağaçların kurumasına da neden olabiliyor. Fındık zararlısı olarak bilinen kahverengi kokarca böceği kolay kolay da yok edilemiyor.

NASIL YOK EDİLİR?

Kahverengi kokarca böceği ile alakalı olarak Tarım ve Orman Bakanlığı çeşitli bilgilendirmeler yapsa da bu böcekleri yok etmenin bir formülü yok. Zirai ilaçlarla bu böcekler yok edilebilir ama bu ilaçların üretimi yapılan zirai üründe kalıntıya neden olacağı için tercih edilmiyor.

Evlerde görülen kahverengi kokarca böceklerini kaçırmanın bir yolu da henüz tespit edilemedi. Bu böcekler Eylül ve Ekim aylarında çoğalıyorlar ve kışı geçirebilmek için evlerde kendilerini korumaya almak istiyorlar. Bunun için de evleri istila ediyorlar. Çok hızlı üreyebilen kahverengi kokarca böceği ile mücadelede öldürülmeleri tavsiye ediliyor. Doğaya zararı olan bu böceğin popülasyonunun daha fazla artması durumunda tarımsal üretime büyük bir darbe vurulabilir.