Uşak'ta tekstil atıklarından geri dönüşümle 62 ülkeye ihracat

Kentte bulunan 2 OSB'deki tekstil geri dönüşüm tesislerinde işlenerek iplik, triko kumaş ve çorap olarak 62 ülkeye ihraç edilen ürünlerden 75 milyon dolar döviz girdisi sağlanıyor
Uşak'ta tekstil atıklarından geri dönüşümle 62 ülkeye ihracat

Tekstil geri dönüşümünde çok sayıda tesisin faaliyet gösterdiği Uşak'ta yıllık yaklaşık 510 bin ton atık işlenerek iplik, triko kumaş ve çorap olarak ülke ekonomisine kazandırılıyor.

Kullanılmayan giysi ve tekstil ürünlerinin yanı sıra fabrikalarda üretim sürecinde ortaya çıkan tekstil atıkları, Uşak'taki iki organize sanayi bölgesinde (OSB) 20 bine yakın istihdam, yaklaşık 1 milyar dolarlık ekonomik büyüklük ve 75 milyon dolarlık ihracatı bulunan bir sektörü doğurdu.

Uşak'ta çoğunlukla kadınların istihdam edildiği tesislerde kalite ve renklerine göre ayrıştırılan tekstil atıkları, pamuk elyafı ve ipliğe dönüştürülüyor. Geri dönüşümden elde edilen iplik ve ürünlerin büyük bölümü, Türk tekstil ve hazır giyim sektörünün ihtiyacını karşılıyor. Son yıllarda dünya pazarına da açılan firmalar 62 ülkeye 75 milyon dolarlık ihracat yapıyor.

Uşak’ta faal sanayi tesislerinde   510 bin ton tekstil atığı tekrar ekonomiye kazandırılıyor. Uşak olarak geri dönüşümden elde edilen iplikler sayesinde ekonomiye ciddi katkı sağlanıyor.. Tekstil atıklarının yanı sıra Türkiye'de pet atıklarının da yüzde 35'i Uşak'ta işleniyor.

“TARIM ALANI VE SUDAN TASARRUF”

Uşak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Selim Kandemir de kentte günde ortalama 1700 ton tekstil atığının işlendiğini, atıklardan yıllık 484 bin 500 ton elyaf elde edildiğini ve ülke ekonomisine 750 milyon dolar ile 1 milyar dolar arasında katkı sağlandığını bildirdi.

Kandemir, şunları kaydetti:

"Tekstil atıklarının işlenmesi sonucu elde edilen ürünlerle 62 ülkeye yıllık 75 milyon dolar ihracatımız var. Bu bizi tatmin etmiyor. Bunun en büyük sebebi ara mamulde kalıyor olmamız. Nihai ürünlere yöneldiğimizde bu rakamların çok daha üstünde bir ihracat yapacağımızı düşünüyorum. Şu an yaklaşık 20 bin istihdam var geri dönüşümde. Burada en önemli nokta ise kadın istihdamı çok fazla. Yüzde 60'ın üzerinde kadın istihdamı mevcut. Bu da Uşak sanayisi olarak kadın istihdamına vermiş olduğumuz önemi göstermektedir."

Geri dönüşümde yeni yatırım talepleri nedeniyle kent merkezindeki bir OSB'nin genişletilmesi için çalışma başlatıldığını belirten Kandemir, kentin bu alanda iddiasını artıracağını söyledi.

"GERİ DÖNÜŞÜMLE YÜZDE 9 SU TASARRUFU SAĞLIYORUZ"

Kandemir, geri dönüşüm yoluyla elde ettikleri 484 bin 500 ton elyafın 2 milyon 850 bin dekar arazide ekili pamuğa denk geldiğine dikkati çekerek, "Biz bu elyafı, pamuk ekmeden, su harcamadan atıkları ipliğe çevirerek sağlıyoruz. Hem ekili alandan hem sudan hem de pamuk için yapılan ithalattan tasarruf ediyoruz." diye konuştu.

Geri dönüşüm malzemelerinden iplik elde eden Besni Tekstil'in İşletme Müdürü Metin Kıyak da Mısır, Suriye, Ukrayna, Belarus ve Yunanistan'a 500 bin dolarlık ürün ihraç ettiklerini, iç pazarda da 50 milyon lira seviyesinde kazanç sağladıklarını dile getirdi.

(KAYNAK/AA)

AddThis Sharing Buttons

Share to FacebookShare to TwitterShare to Google+Share to Diğer

İlgili Haberler