Deprem bölgesinde son durum ne? Bakan Kurum açıkladı

Deprem bölgesindeki son durum vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Tarım ve Orman Bakanı Kurum deprem bölgesindeki son durumu açıkladı. Hasarlı ve yıkılacak olan bina sayısı tespit edildi.
Deprem bölgesinde son durum ne? Bakan Kurum açıkladı

Deprem bölgesinde son durum ne? Bakan Kurum açıkladı: Deprem bölgseni ziyaret eden TÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum bölgedeki son durumu açıkladı. Bakan Kurum tespitler sonrasında açıklama yaptı. Yaptığı açıklamada "577 bin 689 bina incelendi. 2 milyon 665 bin bağımsız bölüme tekabül ediyor. 56 bin 80 binanın yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı olarak tespitini yaptık." şeklinde konuştu. 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum deprem sonrası durumu açıkladı. Yapılan tespitler doğrultusunda açıklama yapan Kurum bu depremde de seferberlik ruhuyla hep birlikte ilk andan itibaren çalışmaların aynı azimle sürdürmeye devam edileceğini söyledi. Emlak Konut Genel Müdürlüğü ve bağlı kurumlar ile sürecin görüşüldüğünü dile getiren Kurum yıkılmış binaların bulunduğu alanların incelendiğini söyledi. Kararların alındığını açıklayan Kurum devletin depremin hissedildiği 11 il ile beraber olduğunu söyledi ve ekledi; "Konutlarımızı yapmak suretiyle vatandaşlarımızın canını ve malını teminat altına alacağız. Konteyner alanlarının kurulum sürecini yürütüyoruz. Malatya'da da hasar tespit devam ediyor. 577 bin 689 bina incelendi, 2 milyon 665 bin bağımsız bölüme tekabül ediyor." şeklinde konuştu. 

CUMHURİYET TARİHİNİN EN BÜYÜK AFET DÖNÜŞÜMÜNÜ YAPIYORUZ

Bakan Kurum konuşmalarının devamında 56 bin 80 binayı  ağır hasarlı olarak tespit ettiklerini dile getirdi. Malatya'da da 10 bin 300 binanın  ağır hasarlı ve yıkık olarak tespit edildiğini açıkladı. Toki konutlarının hepsinin sapasağlam  olduğunu dile getiren Kurum 1 milyon 180 bin konutun dimdik ayakta olduğunu söyledi. Depremin hissedildiği 11 ilde cumhuriyet tarihinin en büyük afet dönüşümünün yapıldığını söyleyen Kurum bir alanın depremsellik açısından uygunluğuna mikro bölgeleme etüt raporuyla çalışmaların sürdürüldüğünü de konuşmalarına ekledi ve konuşmalarına şöyle devam etti;

"Jeofizik uzmanlarımızla birlikte seçtiğimiz alanlarda etüt yaparak çalışmalar yürütülmektedir. Depremin ağır hasar gördüğü il ve ilçelere yönelik de ayrıntılı etütler yapmak suretiyle çalışmaları da yürütüyoruz. Yeni imar planları hazırlığını yürütüyoruz. Kat yüksekliklerini de kısıtlayacak imar planı çalışmalarını bakanlığımız belediyelerimizle yürütmektedir. Yıkılmış binaların fay hatlarına uzaklığı dikkate alınmadığı, sıvılaşma sebebiyle yıkıldığı yerlerde yıkımın daha fazla olduğunu görüyoruz. 1 milyon 180 bin konutumuz nasıl ayakta kaldıysa, yeni konutlarımızda bu anlayışla yürütüyoruz." dedi. 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum Tokilerin dimdik ayakta olduğunu vurgulayarak afet binalarının da aynen bu anlayışla yapılacağının altını çizdi. Depremzedeler için yapılacak olan afet evlerinin sağlam ve depreme dayanıklı olacağını söyledi. 

İlgili Haberler