Taşınma yardımı nedir, kimler başvuru yapabilir?

Türkiye, deprem felaketine ilişkin tüm gelişmeleri yakından takip ediyor. Ülkemizde deprem bölgeleri için seferber olmuşken çeşitli yardım isimleri de duyulmaya başlandı. Buna göre taşınma yardımı gündeme gelirken detaylar merak edildi.
Taşınma yardımı nedir, kimler başvuru yapabilir?

Taşınma yardımı nedir, kimler başvuru yapabilir? - Asrın felaketi olarak adlandırılan ve Kahramanmaraş merkezli 7.7 ile 7.6 büyüklüğündeki depremler 10 ilde büyük yıkıma yol açtı. Öte yandan 10 il olarak teleffuz edilen rakam Elazığ'ın da eklenmesi ile 11'e çıktı. 

Kilis, Hatay, Diyarbakır, Elazığ, Malatya, Kahramanmaraş, Adana, Şanlıurfa, Gaziantep, Osmaniye, Adıyaman'da yıkımların yaşanması ile birlikte binlerce vatandaşımız hayatını kaybederken binlerce vatandaşımız da evsiz kaldı. Devletin 1 sene içinde yeni konutların inşa edileceğini açıklamasının ardından deprem bölgelerinde konteyner ve çadır kentlerin kurulumu ise devam ediyor. Buna bağlı olarak depremzedelere ise çeşitli destekler veriliyor. Son olarak taşınma desteği adıyla bir destek ödemesinin yapılacağı bildirilirken detaylarda araştırma konusu oldu. Bu kapsamda depremden etkilenen kentlerde yaşayan depremzedeler, ''Taşınma yardımı nedir, kimlere, hangi şartlarla verilecek?'' sorularına yanıt aramaya başladı.

TAŞINMA YARDIMI NEDİR?

Depremzedelerin ikamet adreslerinin bulunduğu il valiliklerince kimlik paylaşım sistemi ve tapu sorgulamaları yapıldıktan sonra konutları deprem afeti nedeniyle Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı teknik ekiplerince yıkık, acil yıktırılacak, ağır hasarlı ve orta hasarlı olarak tespit edilen afetzede ailelere 15 bin lira tutarında taşınma yardımı yapılacağı bildirildi. Konutu ağır hasarlı ev sahiplerinden konteyner talebi olanlara sadece 15 bin lira taşınma yardımı yapılacağı kaydedilirken barınma desteği yapılmayacağı bildirildi.

KİRA YARDIMI NEDİR?

Afetzedelerin, ikamet adreslerinin bulunduğu il valiliklerince kimlik paylaşım sistemi ve tapu sorgulamaları yapıldıktan sonra konutları deprem afeti nedeniyle Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı teknik ekiplerince yıkık, acil yıktırılacak, ağır hasarlı ve orta hasarlı olarak tespit edilen afetzede ailelere 12 ay boyunca; ev sahibi olanlara aylık 5 bin lira olmak üzere toplam 60 bin lira,  kiracı olanlara ise aylık 2 bin lira olmak üzere toplam 24 bin lira kira yardımı yapılacağı belirtildi.

İlgili Haberler