Depremzedeler hangi illere göç ediyor?

Kahramanmaraş'ta meydana gelen iki büyük depremin ardından depremzedelerin farklı illere göçü devam ediyor. Bu gelişmenin ardından depremzedelerin hangi illere göç ettiği de araştırma konusu oldu.
Depremzedeler hangi illere göç ediyor?

Depremzedeler hangi illere göç ediyor? - 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 7.7 ve Elbistan ilçesinde 7.6 büyüklüğündeki iki büyük deprem 'Asrın Felaketi' olarak adlandırıldı. Yaşanan deprem 11 ilde büyük yıkıma neden olurken bilanço da gittikçe ağırlaşıyor. Arama kurtarma çalışmaları ile eşzamanlı olarak yürütülen enkaz kaldırma çalışmaları da tüm hızıyla devam ederken depremzedelerin her türlü ihtiyacı da karşılanmaya çalışılıyor. 

DEPREMZEDELERE YARDIMLAR SÜRÜYOR

11 ilde depremde yıkılan ve hasar gören evlerinden ayrılmak durumunda kalan depremzedeler için çadır ve konteyner kentler kurulmaya devam ediyor. Türkiye'nin tek yürek olduğu felakette depremzedelerin farklı illere de göç ettiği biliniyor. Bu kapsamda bulundukları deprem bölgelerinden ayrılmak isteyenler bir bir farklı şehirlere giderken vatandaşlar da ''Deprem bölgesinden göçler hangi illere gidiyor?'' sorularına yanıt aranmaya başlandı. Uzmanlar bu göçün kısmen geçici olduğunu ancak gidenlerin uzun süre geri dönemeyebileceğini söylüyor. Öte yandan depremzede aileler ise depremden etkilenmeyen illerdeki öğrenci yurtlarına ve konukevlerine yerleştirildi. Ancak depremin vurduğu 11 ilden göç başladı.

DEPREMZEDELER NEREYE GÖÇ EDİYOR?

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından bölgeden en çok göç alan şehirlerin başında gelen Ankara ve Mersin'de de ev kiralarındaki artış göze çarptı. Sosyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Sibel Kalaycıoğlu bölgede altyapının büyük zarar gördüğünü, insanların temel ihtiyaçlarını karşılayamamaları nedeniyle büyük bir kısmının geçici olarak göç ettiğini ifade ediyor. Afetzedelerin akrabalarının yaşadığı İstanbul, İzmir, Antalya ve KKTC'nin daha çok göze çarptığını söyleyen Prof. Dr. Kalaycıoğlu, konuya ilişkin yaptığı açıklamada "Batı illerinde akrabaları ve tanıdıkları olanlar geliyorlar ama 13 milyon bir nüfustan bahsediyoruz. 1-1.5 milyonluk bir kesim hareket eder ama büyük bir çoğunluğu kalacaktır. Yaşadıkları yerlerde yaşam zorlaşınca geçici bir çözüm olarak gitmek istiyorlar. Esas büyük çoğunluk geride kalacak. Batıdaki illerde tanıdığı olmayan veya burada yaşayamayacak olan, daha çok maddi durumu yerinde olmayan halk geride kalacak. İşi devam ediyorsa işinin başından ya da malının mülkünün başından ayrılamayanlar da geride kalacak. Eşini çocuğunu tanıdıklarına bırakıp deprem bölgesine geri dönen çok insan var. Onlar 'Bu şehirde artık bana hayat yok' diye başka şehre geri dönmemek üzere yerleşebilirler.'' ifadelerine yer verdi. Öte yandan, bazı depremzede ailelerin yurtlara yerleştirildiğini ifade eden Prof. Dr. Kalaycıoğlu, yurt çözümünün mantıklı olmadığını, öğrenciler için dizayn edilmiş yurtlarda bir ailenin yaşamasının zor olduğunu ifade ederek ''Böyle durumlarda rezerv alanların olması lazım. İstanbul'da Ankara'da İzmir'de birçok boş ev stoku var. O boş evler de depremzedelerin yerleştirilmesi için düşünülebilirdi.'' ifadeleriyle sözlerini sonlandırdı. 

İlgili Haberler