EYT'liler ilk maaşlarını bekliyor! Ünlü ekonomist ETY'de ilk maaş tarihini verdi

EYT'liler hakkında çıkarılan yasa teklifi TBMM'de kabul edildi. Bununla birlikte EYT'liler gözlerini alacakları ilk maaşın tarihine çevirdi.
EYT'liler ilk maaşlarını bekliyor! Ünlü ekonomist ETY'de ilk maaş tarihini verdi

Emeklilikte Yaşa Takılanlar adıyla bilinen EYT'liler, emekli olabilmek için çıkacak düzenmeyi bekliyordu. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi.  EYT'de sona gelinirken düzenleme kapsamında ilk etapta yaklaşık 2 milyon 250 bin vatandaş emekli olma hakkı elde edecek. Yaş şartının aranmadığı EYT'de kadınlar için 20 yıl, erkekler için 25 yıl hizmet şartı geçerli olacak. Prim günü eksiği olanlar, doğum ve askerlik borçlanmasıyla tamamlayabilecek. EYT yasasına ilişkin teklif  Genel Kurul'da görüşülecek. 

EYT'LİLER İLK MAAŞLARINI ŞUBAT AYINDA ALIR MI?

Yaşanan gelişmelerin ardından EYT'liler ilk maaşlarını alacakları tarihi merak ederken, ''EYT'liler ilk maaşını şubat ayında alır mı?'' sorusunu gündeme taşıdı. Gelişmelerden haberdar olmak isteyen EYT'liler için ünlü Ekonomist Muhammet Bayram merak edilenleri Milliyet aracılığıyla cevapladı. Ekonomist Bayram açıklamasında, ''Şu andaki mevzuata göre dilekçe verildiği aydan bir sonraki ayda maaş bağlanmaya başlanıyor. Şu anda eğer kanun hükmünde verildiği ayda aylık bağlanır şeklinde bir ekleme yapılmazsa şubat ayında kanun yasalaşır ise vatandaşımız mart ayında emekli aylığı almaya başlayacaktır. Kanunda bir madde eklenir başvurulduğu ayda emekli aylığı alınır denilirse o zaman şubat ayında da maaş alınabilir.'' ifadelerine yer verdi. Maaşların toplu yaıp yatmayacağı da merak edilirken konuyla ilgili olarak Ekoomşst bayram, ''Normal şartlarda yıllık 40 bin çalışan emekli oluyor. Burada tek seferde 2 milyon 250 bin vatandaş emeklilik dilekçesi verecek. Şubatta yasalaşırsa ilk maaşlar mart ayında yatacak. Martta yatmazsa nisan ayında toplu bir şekilde maaşlarını alabilecekler.'' dedi.

EYT'DE SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

EYT hakkında sürecin merak edilmesiyle ilgili sorulara da yanıt veren Bayram, ''Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşmeler bittikten sonra Genel Kurul’a geçecek. Genel Kurul’da muhtemelen o gün itibarıyla çıkacaktır. Daha sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan’a karar sunulacaktır. Cumhurbaşkanı onaylandıktan sonra Resmi Gazete’de yayımlanacak. Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonra vatandaşlar emekli olabilmek için başvurabilirler. EYT düzenlemesi yasalaştıktan sonra E-Devlet üzerinden emeklilik dilekçesi verilirse vatandaşlarımız başvurularını yapmış oluyorlar.'' ifadelerine yer verdi.

Öte yandan teklif sahibi AK Parti Manisa Milletvekili Uğur Aydemir, EYT’de aylık bağlama oranlarıyla ilgili, ''SSK’dan emekli olacaklar için 7 bin 797 lira. Bağ-Kur’dan emekli olacaklar için 5 bin 811 lira. Emekli Sandığı’ndan emekli olacaklar 12 bin 389 lira. Bunların ortalaması 8 bin 733 lira” ifadesini kullandı.

EYT’LİLER PROMOSYONLARINI NE ZAMAN ALABİLİR?

Geçtiğimiz yıl emekliler için çeşitli kampanyalara imza atan bankalar, emekliler için promosyon yarışına girmişti. 3 yıl taahhütle maaşını bankadan alma sözzü verenlere 10 bin liraya kadar verilen banka promosyonları ile emekliler ekstra bir gelir elde etmişti. Hal böyle olunca EYT'liler de maaşlarını alacakları bankaların promosyıon verip vermeyeceğini ve promosyon miktarlarını merak etti. Emeklilik maaşı yatarken banka promosyonlarına hak kazanacakları öğrenilen emekliler, maaşlarını alırken promosyon hakkı elde edecekler.

İlgili Haberler