EYT'liler para iadesi alacak mı?

EYT düzenlemesini gündeme gelmesiyle vatandaşlar askerlik ve doğum borçlanması kapsamında yeni yıldan önce borçlandı. Ancak bir para iadesi gündeme gelirken araştırmalar arttı.
EYT'liler para iadesi alacak mı?

Emeklilikte Yaşa Takılanlarla (EYT) ilgili teklif Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sunuldu. İmza yoluna giden EYT düzenlemesi ile birlite ilk maaşların mart ayı başında hesaplara yatırılması beklenirken Sosyal Güvenlik Kurumu'nda (SGK) mesailer arttı. Askerlik ve doğum borçlanması ile SGK'nın yolunu tutan vatandaşlar bazı sorulara yanıt arıyor. Ekonomist Muhammet Bayram konuyla ilgili yaptığı açıklamalar ile EYT'lilerin soru işaretlerini giderdi. 

EYT'DE DÜĞÜM ÇÖZÜLDÜ

EYT'de yaş sınırının kaldırılmasıyla 2 milyon 250 bin EYT'li emekliliğe hak kazandı. Uygun şartları sağlayanlar SGK’nın yolunu tutarken başvurularla ilgili detaylar ortaya çıktı. 2022 yılında yapılan baivurularda askerlik için 37 bin 270 lira, doğum borçlanması için ise 49 bin 694 liralık ödeme yapılacak. EYT borçlanması 2023 yılında ise yüzde 55 oranında artış yaşarken fiyatlar, askerlik borçlanması için 57 bin 645 lira, doğum borçlanması için ise 76 bin 861 liraya çıktı. Bu doğrultuda askerlik ya da doğum sürelerinin tamamına ihtiyacı olmayan EYT'liler söz konusu ücretlerin bir kısmını ödeyip ödeyemeyeceklerini merak ederken ''Prim günü kadar para yatırmak mümkün mü? Yatırılan paraları geri almak seçeneği var mı?'' sorularına yanıt aramaya başladı. Ekonomist Muhammet Bayram konuyla ilgili  yaptığı açıklamadai ''Aslında tam da öyle borçlanmaları gerekiyor. Süre olarak gün hesabı yapılıyor. EYT’liler bu borçlanmayı yaparak ilgili süreyi seçiyorlar. Askerliği 18 ay yaptınız diye 18 ay borçlanma yapmanız söz konusu olamaz. Vatandaşların ne kadar prim günü eksikse o kadar borçlanma yapmaları yeterlidir. Bazı vatandaşlarımız borçlanma yapmasına rağmen kendilerine tebligat gelmediğinden bahsetti. Bu sistemsel bir sıkıntıdan dolayıdır. Emeklilik için başvuru esastır ve hakkınız bakidir. Tebligat geldikten sonra 30 günlük süre içerisinde yatırılması gerekiyor.'' ifadelerine yer verdi. 

EYT'LİYE PARA İADESİ YAPILACAK MI??

EYT'liler para iadesi alıp alamayacaklarını merak ederken Ekonomist Bayram, ''Vatandaşlarımız burada askerlik ve doğum borçlanması kapsamında borçlandı ancak emekli olmadıklarını öğrenirlerse ya da prim günleri yeterliyse bir cayma süresi mevcuttur. Ödeme yapan vatandaşlarımız bir defaya mahsus olmak üzere paralarını iade alabilirler. Vatandaşlar maaşları bağlanmadan önce yazılı olarak müracaat ederlerse ödedikleri hizmet borçlanmalarını geri alabilmektedirler. SGK’da hem şahıs bazında sağlık sigortası borçları hem de işletmelerin ödemekte olduğu SGK prim borçları yapılandırma kapsamında olacaktır. Burada faizlerin silinmesi ve ana paranın yapılandırılması söz konusu. Ana para üzerinden de bir indirim olmasını bekliyoruz ve yüzde 10’luk kadar değil daha fazla bir indirim bekliyoruz. Bu Cumhuriyet tarihinin en büyük yapılandırması, vatandaşlarımız da enflasyon karşısında tahribata uğradılar, borçları da katlandı o yüzden devletimiz vatandaşı ile temiz bir sayfa açmak istiyorsa ki Sayın Cumhurbaşkanımızın Kabine toplantısı sonrası açıklamasında, 'Biz vatandaşlarımızla küçük meselelerden dolayı karşı karşıya gelmek istemiyoruz' demişti. Tam da bu minvalde vergiden daha fazla bir indirim yapılarak bu borçların tasfiyesi gündeme gelebilir. Hem de devletimiz Hazine’ye daha fazla bir gelir aktarmış olur.'' bilgilerini aktardı. Kapsamın genişletilmesinin faydalı olacağını bildiren Ekonomist Bayram, ''Daha önce yapılan af kanunları art arda yapıldığı için tahsilat oranları düşük kaldı. Vatandaşlarımız bu borçları yapılandırdı fakat ödeyemediler. O yüzden kapsamının genişlemesi hem vatandaşlarımız için hem de işletmelerimiz için hem de devletimiz için faydalı olacaktır. Sayın Cumhurbaşkanımızın şu ifadesi vardı. 'Biz ülkemizin refahını, kazancını 85 milyon vatandaşımıza dağıtacağız” demişti. Borçlandırma paketi Türkiye ekonomik modeline uygun bir uygulama olacaktır.''' diyerek sözlerini sonlandırdı.

İlgili Haberler