EYT'lilerin ilk maaşı ne zaman yatacak?

EYT düzenlemesiyle ilgili gelişmeler takip ediliyor. TBMM'de imzaya açılması beklenen EYT düzenlemesinden yararlanacak vatandaşlar ilk maaş tarihini sorguluyor.
EYT'lilerin ilk maaşı ne zaman yatacak?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) imza yoluna giderken son düzlüğe girildi. Yasadan yararlanacak yaklaşık 2,5 milyon EYT'li  ilk emekli maaşlarının ne zaman hesaplarına yatırılacağını sorgulamaya başladı. 

BAKAN BİLGİN'DEN AÇIKLAMA

EYT düzenlemesi hakkında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, EYT'nin bu hafta Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne gelmesinin beklendiğini belirtti. Düzenlemede son düzlüğe girilmesiyle EYT'liler ilk maaşlarını alacakalrı tarih için geri sayıma başladı. Türkiye Büyük Millet Meclisi Üyesi Muhammet Emin Akbaşoğlu, EYT'de ilk maaşın alınacağı tarihe ilişkin merak edilenlere dair açıklama yaptı. TBMM Üyesi Akbaşoğlu, söz konusu açıklamasında ''Mart ayında EYT'li kardeşlerimiz maaşlarını alacak.'' ifadelerine yer verdi. 

EYT'DE EN DÜŞÜK MAAŞ NE KADAR OLACAK?

EYT’lilerin aylık maaş  oranlari ile ilgili net açıklama Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin tarafından yapıldı. Bakan Bilgin geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, ''En düşük emekli aylığını 5 bin 500 lira yapmamız çok işe yaradı. Çünkü mevcut EYT’lilerin aylığı çok düşüktü. Yüzde 60’a yakını 3 bin 500-4 bin 500 arasında olacaktı. Neticede prim seviyeleri düşük, prim miktarı sınırda olan vatandaşlar bunlar. Bir de özel sektörde hep asgari ücretten gösteriliyor primler, dolayısıyla düşük maaşlardı.'' dedi. 

EYT EMEKLİLİK ŞARTLARI

8 Eylül 1999 düzenlemesi öncesindeki şartlar emeklilik için yaş şartı aranmaksızın uygulanacak. Söz konusu tarihten önce sigorta girişi olanlar EYT kapsamında olacak. SSK için şartlar şu şekilde belirlendi;

  • 5.000 gün primi tamamlamak,
  • Erkeklerde 25, kadınlarda 20 yıl sigortalılık süresini doldurmak

Bağ-Kur için şartlar şu şekilde belirlendi;

  • Erkeklerde 9.000 prim günü ve 25 yıl sigortalılık süresi
  • Kadınlarda 7.200 prim günü ve 20 yıl sigortalılık süresi şartlarını sağlayan vatandaşlar emeklilik başvurularını yapmaya hak kazanacak.

İlgili Haberler