Dudak uçuklatan dolar tahmini! Dolar o tarihte 36 TL seviyesine ulaşabilir

Yatırımcılar uzmanların piyasalara ilişkin tahminlerini merakla takip ediyor. Hemen her gün yeni bir tahmin yayımlanırken dikkati çeken bir tahmin de İngiltere merkezli Standard Chartered'den geldi.
Dudak uçuklatan dolar tahmini! Dolar o tarihte 36 TL seviyesine ulaşabilir

Dudak uçuklatan dolar tahmini! Dolar o tarihte 20 liranın üzerine çıkabilir - Yatırımcılar yıl sonu dolar tahminlerini takip ederken hangi yönde yatırım yapmaları gerektiğini de sorguluyor. Ekonomistlerin tahminlerinin önem kazandığı şu günlerde ğlkemizde yaşanan deprem felaketinin ekonomiye olacak etkisi merak edilirken İngiltere merkezli Standard Chartered, Türkiye ekonomisine yönelik seçim senaryolarını paylaştı.

STANDARD CHARTERED'IN TÜRKİYE RAPORU

Standard Chartered ekonomistleri Geoff Kendrick ve Farooq Pasha tarafından 'Türkiye'nin belirsiz seçimi' başlığı ile bir rapor yayımlandı. Yayımlanan raporda Dolar/TL kuruna yönelik tahminler ile  yapılması beklenen seçimlere ilişkin tahminlere yer verildi. Türkiye'nin ekonomik durumunun kötüye gittiğini ve bu sürecin devam edeceğini vurgulayan raporda 2022 yılında ortalama yüzde 72 olan enflasyonun 2023 yılında ise ortalama yüzde 50 olmasının beklendiği kaydedildi. Bu durumun da Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYH) büyümesinin 2023 yılında yüzde 3'e gerileyeceğini öngördüklerini belirtti. Para politikasına değinen banka, seçim sonrasında mevcut yönetimin devam etmesinin, büyüme yönlü politikların devamı anlamına gelebileceğine dikkati çekti.

DOLAR TAHMİNİ EZBERLERİ BOZDU   

Ekonomistler Geoff Kendrick ve Farooq Pasha tarafından hazırlanan 'Türkiye'nin belirsiz seçimi' raporunda 2022 yılındaki ödemeler dengesi sorununun 2023 yılında sürdürülebilir olmasının zor olduğuna işaret edildi. Seçim sonrası ödemeler dengesindeki problemlerin giderilmesi için yeni fonlar bulunması gerekeceğini, bu fonun ise ortodoks politikalara dönüş ile girebilecek portföylerden sağlanabileceği öngörüldü. Standard Chartered ekonomistleri söz konusu senaryoda Dolar/TL’nin 2023 yıl sonuna doğru 20 seviyesinde olacağını öngördüklerini bildirdi. Mevcut politikaların devamı durumunda ise ekonomistler Geoff Kendrick ve Farooq Pasha, Türk lirasının reel olarak değer kaybedeceğini ve bu senaryoda, Dolar/TL’nin 2023 yılının sonunda da 36 seviyesinde olacağını tahmin etti.

İlgili Haberler