JP Morgan açıkladı! Depremlerin Türkiye ekonomisine maliyeti için öngörüsü 25 milyar dolar

Ülkemizde yaşanan deprem felaketinin ardından ekonomik olarak zorluk yaşayacağı öngörülen Türkiye için JP Morgan'dan bir açıklama geldi.
JP Morgan açıkladı! Depremlerin Türkiye ekonomisine maliyeti için öngörüsü 25 milyar dolar

JP Morgan açıkladı! Depremlerin Türkiye ekonomisine maliyeti için öngörüsü 25 milyar dolar - Uluslararası yatırım bankası olarak bilinen JP Morgan, 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin Türkiye ekonomisine olası etkisine ilişkin bir rapor hazırladı.

JP MORGAN'DAN TÜRKİYE RAPORU
Ülkemizde yaşanan deprem felaketinin ardından Türkiye'nin yanı sıra dünya ülkelerinden de çeşitli destekler geldi. Bununla birlikte ekonomik olarak zorlanacağı öngörülen Türkiye için milyarlarca lira yardım depremzedeler için toplandı. Depremin Türkiye ekonomisine yansıyacak olan etkilerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan JP Morgan tarafından yapılan çalışmada Türkiye'de fiziksel yapıların yıkımından kaynaklanan doğrudan maliyetin gayri safi yurt içi hasılanın (GSYİH) yüzde 2,5’lik bir kısmına denk gelerek 25 milyar dolar olacağı tahmininde bulundu. Bahsi geçen bu rakamın üstüne çıkılabileceği konusunda da uyaran JP Morgan'ın raporuna göre depremden etkilenen 10 il, Türkiye GSYİH'sinin yüzde 9,3'ünü, ihracatın yüzde 8,5'ini, vergi gelirlerinin yüzde 5'ini, aktif çalışan sayısının ise yüzde 11,1'ini oluşturuyor.

JP Morgan, yıl sonu enflasyon tahminini beklenen yüksek gıda fiyatları ve artan mali teşvikler nedeniyle yüzde 43'ten yüzde 45’e yükseltiren bütçe açığı öngörüsü ise yüzde 3,5’tan yüzde 4,5'e çıktı.

Öte yandan Türkiye'de düzenlenen 'Türkiye Tek Yürek' gecenin sonunda açıklanan toplam bağış miktarı 115 milyar 146 milyon 528 bin TL oldu. Toplam SMS bağışının ise 9 milyon 10 bin TL'ye ulaştığı açıklandı. Söz konusu rakamların her kuruşunun da depremzedeler için toplanacağı açıklandı.

İlgili Haberler