Dolar yatırımcısının ezberi bozulacak! Dolar yeni senaryoda 28 TL'ye çıkacak

Merkez Bankası'nın açıkladığı faiz kararı sonrası piyasaların nasıl şekilleneceği merak edilirken uzmanların görüşleri merak edildi. Dolar yatırımcısına ünlü isimden kritik bilgiler geldi.
Dolar yatırımcısının ezberi bozulacak! Dolar yeni senaryoda 28 TL'ye çıkacak

Dolar yatırımcısının ezberi bozulacak! Dolar yeni senaryoda 28 TL'ye çıkacak - Yatırımcı ve yatırımcı adayları Dolar/TL kurundaki güncel rakamların yanı sıra ilerleyen dönemdeki seyrini merak ederek uzmanların değerlendirmelerini takip ediyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikaları Kurulu (PPK) toplantısının ardından faiz indirimi kararı alınırken faiz 8,50'ye düşürüldü. 

DOLARIN 28 TL SEVİYESİNE ÇIKACAĞI GÖRÜŞLERİNE DEĞİNDİ

Merkez Bankası faizleri 50 baz puan düşürürken yüzde 9 seviyesinden yüzde 8.5 seviyesine indirilen faiz kararından sonra doların seyri önem kazandı. Yatırımcılar için pek çok uzman değerlendirme yaparken Şeref Oğuz, Dolar/TL kuruna ilişkin dikkat çeken bir yazı yayımladı. Dolarda yeni senaryolar ilerleyen dönem içinm belirlenirken Oğuz, "Daldan dala konan kelebek, sonunda aleve varır." diyerek Birleşik Krallık merkezli yatırım bankacılık kuruluşu Standard Chartered'ın Türkiye'de dolar kuru üzerindeki tahminlerine de değindi. Banka, Dolar/TL paritesi hakkında mevcut politikaların devamı halinde ise 36 TL seviyesine çıkabileceğini öngörürken yıl sonu tahmini 28 TL seviyesinde oldu. Bankanın öngörülerini değerlendiren Şeref Oğuz, dikkati çeken ifadelere yer verdi. Oğuz, ''Yüksek enflasyon ve doların değerlenmesi yeniden spekülasyonların gündemine oturmuş durumda" diyen Oğuz, "Yıllık enflasyon yüzde 57,68. Dolar 18,87 TL. Enflasyon kadar bir artış bile doları 29 liraya taşıyor. Enflasyon ocak ayında yüzde 6,65 oranında artış gösterdi. Ekim ayında aylık artış yüzde 3,54, kasım ayına yüzde 2,88 ve aralıkta yüzde 1,18 olan enflasyonun, ocak ayında aylık bazda yüzde 6,65'e çıkması, üstelik kur yerinden kıpırdamazken gerçekleşmesi, yeniden gözleri bu alana çevirdi. Üstelik bir de deprem var. Dolar hareketsiz kaldıkça dolar senaryoları da uçuşmaya devam ediyor. Net hata noksan kalemi ile ilerlemek nereye kadar?" diye belirtti.

Öte yandan açıklanan faiz indirimi kararından sonra TL'nin savunmasının daha da zayıfladığını aktaran uzmanlar, Dolar TL'de dış yardımlarla ve içeride yapılan müdahale ile birlikte denge sağlandığını açıkladı. Uzmanlara tarafından yapılan açıklamada faiz indiriminin dolara yansıyacağı belirtilirken "Öyle ki enflasyon açısından dolar/TL önemli bir faktör. Dışa bağımlı ekonomide kur arttıkça halkın üzerindeki maliyet yükü artar. FED ve TCMB kararları, Türk halkının enflasyonla mücadelesinin devam edeceğini gösteriyor.'' ifadelerine yer verildi.

NOT: Bu yazı herhangi bir yatırım tavsiyesi değildir, yalnızca uzman görüşlerine yer verilmiştir.
 

İlgili Haberler