Salih Kılınç

Salih Kılınç

Uşak’ın sağlıkla sınavı ve Uşaklının çilesi

  Sabah bu köşede “Sayın Vekiller! Bari yazı tura atın da bizde rahat edelim sizde” başlıklı yazım yayınlanınca yazıda adı geçenlere cevap hakkı doğdu ve sizlerden gelen taze bilgiler ve yorumlarda bu yazımın devamını yazmak gerekti.

https://www.usakgundem.com/sayin-vekiller-bari-yazi-tura-atin-da-bizde-rahat-edelim-sizde-makale,234.html

Öncelikle bir önceki yazımda; Uşak özelinde dekan seçimi yüzünden iki Saygıdeğer vekilimizin anlaşamadığını, bu yüzden de doktor bulunmadığı yönünde bir şeyler yazmıştım.

Yazım yayınlandıktan yaklaşık 2 saat kadar sonra AK Parti Uşak Milletvekili Sayın İsmail Güneş aradı. Sayın Güneş’i vekil olmadan önce de çok severdim. Şimdi daha çok seviyorum. Sitemizi takip eder, hiç komplekse kapılmadan eleştirileri kabul eder. Yanlışsa bütün nezaketi ile düzeltmeye çalışır. İşte bu nezaketinden ve demokratik tutumundan dolayı gerçekten Uşak’ta en beğendiğim siyasetçidir.

Sayın Güneş telefonla beni aradı ve hoş beşten sonra konu ile ilgili aynen şunları söyledi:

“Salih Kardeşim, Mehmet Altay vekilimle benim dekan çekişmesi yüzünden hastanede doktor kalmadığını iddia etmişsin. Böyle bir olay yok. Sayın Altay da ben de Uşak için gece gündüz çalışıyoruz. Uşak Tıp Fakültesi’ne dekan atamak Uşak Üniversitesi Rektörünün işidir. Biz Sayın Rektörün işine hiçbir zaman karışmayız. Uşak ve Uşaklı için kim daha iyi hizmet edecekse göreve o kişi atansın.”

Sayın Güneş’in bu samimi içten açıklamaları için de ayrıca teşekkür ederim. Her zaman içinden geldiği gibi samimi konuşur. Bu yüzden de kendilerini severim ve takdir ederim. Bu arada Sayın Güneş de Covid-19 illetine yakalanmış. Neyse ki sağ salim atlatmış. Kendisine geçmiş olsun der acil şifalar dilerim.

Tabi, Sayın Güneş’in samimi açıklamaları ya da Sayın Altay ile dekan atama çekişmesine girmemiş olmaması Uşaklıları sağlık hizmetleri alamadığı gerçeğini değiştirmiyor ve çektiği sıkıntıları gideremiyor.

“Uşaklı” rumuzuyla yorum yapan bir okurumuz; 7-8 hocanın sözleşme imzalamaması öncesinde de bu sorunların yaşandığına dikkat çekerek;

“Sorunun temelinde Eğitim ve araştırma hastanesi olmasını takiben oluşan döner sermaye dengesizliğidir. Üniversite elemanları az hasta bakıp çok döner sermaye alınca ve dahi rektörüne kadar döner sermaye dağılıp normal bir uzman doktora düşen para azalınca kimse burada kalmak istemedi” yorumunda bulundu.

“Uşaklı” bir diğer gerekçe olarak, hastanede doktorundan hemşiresine, oluşan bu maaş farkı ve çift başlılık gerilime yol açtı ve iş barışından bozulduğundan bahsediyor.

Dekanlık konusunun da tartışılsın tartışılmasın hastanede sıkıntıya sebep olduğunu belirten okurumuz,  mekanizmanın akademik ve eğitim cephesi başsız kaldığını öne sürüyor.

Uşaklı; “Hastanedeki maaş azlığı ve ast-üst ilişkisi gibi sorunlar sebebiyle gelen doktorlar bu hastanede kalmak istememekte ya tayin istemekte ya da güler yüz göstererek hasta toplamakta bir iki seneye çok güzel maaşlara özel hastanelere transfer olmaktadırlar, tabi hastaları ile. Özel hastane pek tabi ki doktorun popülaritesine önem vermektedir. Getireceği her bir hasta özel hastane için para demektir” diyerek eleştirilerine son veriyor.

Sağlık Bakanı “Yüzünüze gözünüze bulaştırmayın” diyor ya bulaştı bile

Haa. Birde şu konu var: Ne derece doğru bilmiyorum, ama dayak yedikleri, sürüldükleri, üç kuruş maaşa çalıştıkları yetmiyormuş gibi, doktorundan hemşerisine, temizlikçisinden güvenlikçisine yaklaşık 300 sağlık emekçisi covid-19’a yakalandığı sağlık camiasında konuşuluyor. Bunun da en az 300 kişinin temaslı olduğu gerekçesi ile çalıştırılmadığını düşünün. Kalan personelle artık ne kadar hizmet verebilirlerse…

Sonuçta:

Ölümcül hastalar bile kontrol amaçlı randevu alamıyorlar.

Tahlil, görüntüleme, vb. gibi hizmetler aylarca sonra verilebiliyor.

Parası olan özel hastanede sağlık hizmeti almaya çalışmakta, Uşak’ın tek özel hastanesi de yoğunluktan dolayı zaman zaman sağlık hizmeti vermekte sıkıntı yaşamaktadır.

Uşak’ta sağlıkta açılan bu yara kangren olmuştur. Derhal cerrahi bir müdahale gerekmektedir.

Sorunu çözmesi gereken sorumlu, yetkili kim varsa; 3 maymunu oynamayı bırakıp derhal harekete geçmek zorundadır.

Yoksa hasta mevta olmak üzeredir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Salih Kılınç Arşivi