Salih Kılınç

Salih Kılınç

Uşak İl Özel İdaresi Çiftliği’nde neler oluyor?

Geçtiğimiz hafta, Uşak İl Genel Meclisi toplantıları vardı. Çarşamba günü hariç, dört gün boyunca takip etmeye çalıştım.

Çarşamba günü takip edemedim. Çünkü CHP’nin 26 milletvekili ile düzenlediği toplantıya katıldım. (Ocak ayında AKP’nin İl Kongresi, Şubat ayında CHP’nin AKM’de basın açıklaması, Pandemi, bu iki partiye yok anlaşılan. Hem önlem al, hem kalabalık topla. Ondan sonra da suçu vatandaşa at. Bu salgın ülkemizde kendiliğinden biterse biter. Gerisi hikâye)

Neyse, biz yine konumuza dönelim. Bugünkü konumuz; İl Özel İdaresi’nde feshedilen müdürlükler ve koltuklar. Kısır siyasi çekişmeler kamu kuruluşları ve kurumlarına nasıl zarar veriyor? En güzel örneği Uşak İl Özel İdaresi’nde yaşanan son olaylarda aleni bir şekilde görülüyor.

YARDIMCILIK KADROSU İÇİN BİLE MAHKEMELİK OLUYORLAR

Uşak İl Genel Meclisi Şubat Ayı 1. oturumu 1 Şubat’ta Nuri Demir Başkanlığında Özmerkez toplantı salonunda yapıldı. Gündemin 4. Maddesinde yer alan “İnsan Kaynakları Müdürlüğünün birim müdürlükleri ile konunun görüşülmesi” Nuri Demir Başkan tarafından oylanarak komisyonlara oy birliği ile havale edildi.

İl Genel Meclisi CHP Grup Başkanvekili Engin Özcan, “Bu madde meclisten geçerse CHP Grubu olarak yargıya gideriz” deyince ne olduğunu merak edip CHP Grup odasında Başkan Özcan’a neden yargıya gitmek istediğini sordum.

Uşak İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı Yavuz Yaşa’nın mahkeme kararı ile bu görevine geri döndüğünü, onun geri gelmesini istemedikleri için kadrosunu iptal etmek istediklerini, bu durumun hukuka ve vicdana aykırı buldukları için yargıya taşıyacaklarını söyledi.

AKP Grubu kulislerinden de ise olayın sadece Yavuz Yaşa ile ilgili olmadığını tasarruf tedbirleri kapsamında; iki genel sekreterliği yardımcılığı bazı müdürlüklerin kaldırıldığını söyledi.

Sanırım, benim katılamadığım oturumda karar alınmış ki; İl Özel İdaresi birim müdürlüklerine,  Hüseyin Demirtaş Vali adına İl Özel İdaresi Genel Sekreter Vekili imzası ile gönderilen yazıda; ““Uşak İl Genel Meclisinin 03.02.2021 tarih ve 30 no.lu kararıyla İdaremizdeki iki genel sekreter yardımcılığı kaldırılmış, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü kaldırılarak İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürlüğüne, Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü kaldırılarak Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğüne, Bilgi İşlem Müdürlüğü kaldırılarak Destek Hizmetleri Müdürlüğüne, Yazı İşleri Müdürlüğü kaldırılarak İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğüne ve Dış İlişkiler Müdürlüğü kaldırılarak Plan Proje Yatırım ve İnşaat Müdürlüğüne; personelleri ve iş ve işlemleriyle birlikte devredilmiştir. Bu itibarla, İdaremiz Genel Sekreter Yardımcısı Vekilliğini yürüten Tuba GÖKÇE, bu görevi sona ermekle birlikte Plan Proje Yatırım ve İnşaat Müdür Vekilliği görevini yürütmeye devam edecektir.

İdaremiz Genel Sekreter Yardımcısı Vekilliği ile Kültür ve Sosyal İşler Müdür Vekilliği görevlerini yürütmekte olan Bilgisayar İşletmeni Özgür ÖDEMİŞ, İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürlüğü emrinde;

Tarımsal Hizmetler Müdür Vekilliği görevini yürütmekte olan Ziraat Mühendisi Özcan ÇAM, Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü emrinde; Bilgi İşlem Müdür Vekilliği görevini yürütmekte olan Bilgisayar Mühendisi Alaeddin DÖRTTEPE, Destek Hizmetleri Müdürlüğü emrinde görevlendirilmiştir” denildi.

AK PARTİNİN İSTİHDAM KAPISI BELEDİYE VE İL ÖZEL İDARE

Peki, İl Genel Meclisi böyle bir kararı niçin aldı?  Neyi amaçladılar?  Öyle ya. Tasarruf desen değil. Birkaç kişinin maaşlarına aldığı cüzi müdür vekilliği ücreti dışında tasarruf edilecek bir durum yok.

657 Sayılı Devlet Memurları yasasına göre kadrosuna göre kadrosu feshedilen bir memur, yemini görev yerinde de pozisyon ve maaşla çalıştırılmak zorunda.

Eee.. o zaman bu müdürlükler kadrolar ne diye iptal ediliyor?

Olayın derinlerine inince, bütün bunların, AKP Uşak İl Teşkilatı ve vekilleri arasında yaşanan güç kavgasından başka bir şey olmadığını, asıl zararın da hizmet bekleyen Uşak köylüsünün çektiğine üzülerek şahit oldum.

Uşak Belediyesi ve Uşak İl Özel İdaresi, öteden beri AK Parti’nin istihdam kapısı olmuştur.

Bu kurumlar, yıllardır iktidar partisinin çeşitli kanatları tarafından çiftlik gibi görülüp kadroları şişirilmiş. Her yeni gelen il başkanı ve milletvekilleri geçici de olsa taraftarlarını ihtiyaç olsun olmasın burada istihdam etmiş.

Öyle ki; Uşak İl Özel İdaresi’nde çalışan partinin önde gelen bir isminin gelinin kadrosu büroları silip süpürmek, bir eski vekilin işe yerleştirdiği yeğeni ve eski il başkanın torpillisi de çöpçü olduğu halde, bürodan dışarı çıkmaz hep masa başında çalışırmış. (Bu olay, birkç yıl önce yerel basında da konu olmuştu) Aynı müdürlükte bir yumurta taşıyan iki memur var. Örnekleri çoğaltmak mümkün.

Şimdi, siyasiler yeni kadro açmak ve aynı partide rakip gördüğü kesim ve kişilerin adamlarının çıkarılarak yerlerine kendi yandaşlarının alınması için kıyasıya bir kör dövüş içerisinde.

Öte yandan özveri ile çalışan kurumun yüz akı ekipler karla mücadelede olsun, köylerin alt yapı tesisi inşa etmek olsun, çöplerini toplamak olsun her yere yetişmeye çalışıyor. Yetişemeyince de Uşak’ta özellikle merkezde çöpü toplanmayan, hala fosseptik çukuru kullanan, sağlıklı içme suyu olmayan köyler de elleri koynunda hizmet bekliyor.

Ahhhh…Servet Ecemiş Ağabeyim ahh!

Sen gittin gideli Uşak’ta İl Özel İdaresi dikiş tutmuyor. Bilgin ile otoritenle siyasilere kafa tutup kurumu ayakta tutup güzel güzel hizmetler ürettin.

İl Özel İdaresi Genel Sekreteri olarak sana diş geçiremeyen siyasilere de devlet adamlığı nasıl olur? Adeta dersini verdin.

Seni çok özlüyoruz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Salih Kılınç Arşivi