Ev sahipleri kiracıları 13 yıl evden çıkaramayacaklar!

Ev sahiplerinin kiracıları evden çıkarmak için büyük bir gayret gösterdikleri biliniyor. Kirasını düzenli ödeyen ve özel bir durum olmayan hallerde kiracılar 13 yıl evden çıkarılamayacaklar.
Ev sahipleri kiracıları 13 yıl evden çıkaramayacaklar!

Türkiye’de ev sahipleri ile kiracılar arasındaki meseleler oldukça büyük bir sorun olmaya devam ediyor. Tarafların çıkarları çatışınca karşı karşıya geliyorlar ve sorunlar kaçınılmaz oluyor. Ev sahipleri sürekli kiracı değişerek güncel kira fiyatları üzerinden yüksek kira geliri elde ediyorlar. Kiracılar ise evden çıkıp yüksek kira bedeli ile yeni bir ev kiralamak istemiyorlar. Bundan dolayı taraflar tüm yasal haklarını sonuna kadar kullanıyorlar.

KİRACILIKTA 10 YIL KURALI!

Kiracılıkta 10 yıl kuralı oldukça yanlış biliniyor. Bu kuralı hem kiracılar hem de ev sahipleri yanlış bildikleri için yanlış uyguluyorlar. Yasalara göre konut kiralamalarında kiracı isterse kira sözleşmesi 10 yıla kadar otomatik olarak uzatılır. Bu kira sözleşmesinin 10 defa 1 yıl uzatılacağı anlamına gelmektedir. Kiracının ilk kira yılı da hesaba katılınca kiracının 11 yıl kesintisiz şekilde kira sözleşmesi ile evde oturacağı anlamına geliyor.

Kiracıyı 11 yıl dolduktan sonra ev sahibi herhangi bir gerekçe göstermeden evden çıkarabilir. Ancak bunun için eğer kiracı direnirse mecburen mahkeme sürecinin yaşanması gerekecek. Bu mahkeme süreci de 2 yıldan önce tamamlanmayacağı için kiracı evde oturmaya devam edecektir. Bu şekilde bir kiracının evden çıkarılması 13 yıllık bir süreyi bulabilir.

HAKLI GEREKÇE İŞİ BOZAR!

Ev sahipleri 10 yıllık kurala takılmadan haklı gerekçe ile kiracıyı evden çıkarabilir. Bu gerekçenin gerçekten haklı olması ve mahkemece kabul görmesi gerekir. Kiracı kira ödemesini geciktirirse, komşularla iyi geçinemezse, eve iyi bakmazsa, ev kentsel dönüşüme girerse, eve ev sahibinin ihtiyacı olursa ev sahibi tüm bu gerekçelerden birisini ispat etmek şartıyla mahkeme kanalıyla kiracıyı evden çıkarabilir.