Salih Kılınç

Salih Kılınç

Uşak'ı Bekleyen Çevre Felaketi (2)

Bir önceki yazımda TOKİ tarafından 700 konut yapılacağını ve o bölgede ağaç katliamı yapılacağını duyurmuştum. Sağ olsunlar beni takip eden bazı canlar 700 konutlu TOKİ alanın başka bir parselde olduğu uyarısında bulunmuşlar.

Yerden göğe haklılar. Ama kabahat benim değil. Bir önceki dönemde Belediye Meclisi tam benim gösterdiğim alanda yapılması kararı alınmıştı. Ekim ayında yeni bir karar alınarak bu yer değiştirilmiş.

Artık 5-6 bin ağaç değil belki 10 bin ağacın kesileceği devasa bir proje ile karşı karşıya kaldık. Dilerseniz olaya baştan başlayalım:

UŞAK’TA DOĞANIN KATLİNE OY BİRLİĞİ İLE FERMAN VERMİŞLER

01 Ekim 2019 Salı günü Uşak Belediye Meclisi olağan bir toplantı yapar.

Katılan Üyeler; Belediye Başkanı (Meclis Başkanı) : Mehmet ÇAKIN, Üyeler; Osman Zeki İŞMAN, Kazım KUŞÇU, Savaş ACAR, Mehmet GÜN, Mustafa YILDIZ, İlknur ERTUĞRUL, Regaip Emre HAZAR, Hikmet KAHRAMAN, Kemal SOLAKHAN, Zeynep CEYLANER, Altan TUFAN, Osman TEKBAŞ, İbrahim TÜRKSOY, Turgut ÖZÇELİK, Züleyha YILDIRIM, Gökhan YALÇIN, Yusuf AKCAN, (AKP), Özgül Şeker ÇİFTÇİ, Tolga PİRİNÇCİ, Selçuk TOKER, Yasin YAVUZ, Nurten BAKIR, Himmet DUYGU, Alev KETBOĞA, Uğur KESKİN, Dilek SALEPÇİ, (İYİ PARTİ), Serdar VAROL, Nuri DEMİREL (CHP), ve Harun GÜVENÇ (MHP) katılır.

Ekim ayı 1. Oturumunda 13. Sırada yer alan madde olayların başlangıcı olur. Bu madde gündemde şu ifadelerle yer almıştır:

“İlimiz Dikilitaş ve Hacıkadem Mahallelerinde düzensiz, imar planına aykırı ve dolayısıyla altyapı sorunlarının olduğu alanda, kentin bu bölgesinde yaşayan insanların refahı ve kentin düzenli gelişmesi için, bu alanların köy görünümünden kurtarılıp imarlı, düzenli altyapılı bir görünüme kavuşması amacı ile 5393 sayılı kanunun 73. Maddesi kapsamında kamu hizmet alanları, rekreasyon alanları ve sosyal donatı alanları oluşturmak amacı ile Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi uygulanması konusunun görüşülerek karara bağlanması.”

Neyse sözü uzatmayalım. Bu maddeye yukarıda ismi geçen bütün üyeler olumlu oy kullanmış Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi uygulanması konusunun İmar Komisyonundan geldiği şekliyle kabul edilmesi teklifi oya sunulmuş ve 13. Gündem maddesi, oy birliği ile kabul edilmiştir.

Oy birliği ile karar alındıktan sonra, Uşak Belediyesi hiç vakit kaybetmez. Çevre ve Şehircilik Bakanlığına, 03.03.2020 tarihli ve E.4242 sayılı ve 16.03.2020 tarihli ve E.4038 sayılı yazıları ile Uşak İli 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda (ÇDP) plan değişikliği yapılması talep eder.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekansal Planlama Müdürlüğü bu talebe karşın aşağıda örneğini gördüğünüz. “Uşak İli 1/ 100.000 lik Ölçekli Çevre Düzeni Planı Değişikliği Gerekçe Raporunu bakanlığın sitesinde yayınlar

RAPORU OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

Burası karışık mı diyeyim, komik mi deyim, anlamadım ama şekilde gösterilen yer zaten ağaçlık. Çizimde gördüğünüz kesik noktalar ÇDP’nın Hacı Kadem Çamlığının tam doğusundan belki de birçok ağacın kesilerek başlamasına neden olacağını anlatıyor. Ama bu devasa projede ağaçlandırma sahası.

Sonra ne mi olmuş?

Uşak Belediye Başkanlığı, bakanlığa; 12.05.2020 tarihli ve E.7282 sayılı ikinci bir yazı yazarak Uşak İli 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda (ÇDP) plan değişikliği yapılması talep etmiş.

Bu ikinci talebin cevabı da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekansal Planlama Müdürlüğü bu talebe karşın aşağıda örneğini gördüğünüz. “Uşak İli 1/ 100.000 lik Ölçekli Çevre Düzeni Planı Değişikliği Gerekçe Raporunu bakanlığın sitesinde yayınlar.

RAPORU OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

Yukarıdaki yazıda da bu kapsamda ÇDP’de “Tarımsal Nitelikli Alan, Büyük Kentsel Yeşil Alan, Ağaçlandırılacak Alan ve Büyük Alan Kullanımı Gerektiren Kamu Kuruluş Alanı” olarak tanımlı yaklaşık 272,3 ha büyüklüğündeki alana ilişkin alt ölçekli planlama çalışmalarına başlanabilmesi amacıyla Uşak İli 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı ÇDP’nin K22 paftasında “Kentsel Gelişme Alanı” şeklinde düzenleme yapıldığı açıkça belirtilmiş.

Ben size alanın büyüklüğünü anlatabilmek için bir uydu görüntüsü daha sunayım mı? Asağıdaki uydu görüntüsünü incelediğimizde bu 1/ 100 binlik Çevre Düzeni Planı değişikliğini daha iyi anlayacağınızı umuyorum.

ÇDP’ nin batısı, Hacıkadem Çamlığında doğusu ise eski çöplük ve şimdiki Anıt Tepeyi alarak Eski Gediz Yolunda bulunan Uşak Belediyesi taş kesme tesisleri, atölye vs. ye dayanıyor

Bakın 272 ha, 2 bin 732 dönüm ya da 2 milyon 732 bin metrekarelik bir alandan bahsediyoruz. Kesilmesi muhtemel 6-7 bin belki de 10 bin ağaç söz konusu. Benim imar planı çizimlerinden anladığım bu.

Yok benim anladığım gibi değilse, Uşak Belediyesi, Bakanlık yetkilileri ya da orada halkı temsil eden 4 siyasi partinin meclis üyeleri, bana göre bu doğa katliamının nedenini hiç kıvırmadan, bükmeden anlatsın.

BU DEVASA YERLEŞİM ALANI UŞAK’A NE FAYDA GETİRİR?

Doğayı katletmesi bir yana bu devasa ÇDP projesinin Uşak’a ne yararı olacak Allah aşkına? Ayrıca kimin haberi var? Yukarıda yayınladığım yazışmalarda ağaçlık alanda Uşak Belediyesinin neredeyse tamamı yeşil alan olan yerde yapılaşma izni istediği, Bunun için Çevre ve Şehircilik Bakanlığından onay istediği açıkça belirtilmiş.

İşin bir diğer enteresan tarafı gerek Uşak belediyesi gerekse bakanlık yazışmalarında bölgede bozuk yapılaşmadan bahsediliyor. Gezdim baktım, bölgede neredeyse yapı yok. Çok zorlarsan 5-10 yapı çıkar ama bozuk mudur onu da bilmiyorum.

Can Okur!

buraya kadar detaylı olarak anlatmaya çalıştığım şudur: Uşak Belediyesi 1/ 100.000 lik şehir planında düzeltme yapılması için oy birliği ile meclis kararı almış, 2 milyon 732 bin metrekarelik bir alanda Çevre Değişim Projesi yapmak istediğini bunun için bakanlığın müsaadesini talep etmiş bakanlıkta bunu uygun görmüştür.

Ancak kısaca ÇDP dediğimiz olay Hacıkadem Çamlığının doğusundan hatırı sayılır sayıda bir çam ağacının ortasından başlamakta, Eski Gediz Yoluna kadar yaklaşık 10 bini bulacak bir ağacın ne olacağı belli değildir. Bu alana koca bir şehir kurulacak beklide daha fazla ağaç kesilecektir.

Aşağıda büyütülmüş plan örneğinde siyah kesik çizgiler sınır olup Hacıkadem çamlığı ortasından başlamaktadır.

Peki, çevre olayını bir kenara bırakalım. Uşak’ın kuzeybatısına muazzam büyüklükte yeni bir yerleşim alanı kurulmak istenmektedir. Uşak’ta bu projeden kaç kişinin haberi vardır?

Miyarlarca lira harcanacak bu proje niçin Uşak halkının tartışmasına açılmamış, adeta gizli kapaklı karar alınarak bakanlıkla plan değişikliği için yazışmalar başlamıştır?

AKP ve MHP’li bir üyenin bu projeye gözü kapalı oy vermesini anlarım da İYİ Partili 10 üye ve biri mimar olan CHP’li 2 üye bu devasa proje hakkında bırakın kamuoyunu bildirmeyi kendi parti teşkilatlarını bilgilendirmişler midir? Yoksa gözü kapalı projeye evet mi demişlerdir?

Uşak merkezde böyle devasa bir yerleşim alanına gerek var mıdır?

Aynı bölgede 700 konutluk TOKİ yapılırken niçin bu kadar büyük bir yerleşim alanı yapılmasına gerek duyulmuştur?

Bu soruların cevabı da bir daha ki yazımda.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Salih Kılınç Arşivi